Ο Μάκης Κωστίκας και ο Σταύρος Τζάβαλος.

Χαίρε Ευσχήμων Ελαία!

Φωτογραφίες: Νίκος Ζάππας

Δυο τολμηροί πρωτοπόροι παραγωγοί, βάζουν την Πάρο στον ελληνικό ελαιοπαραγωγικό χάρτη. Ο Μάκης Κωστίκας και ο Σταύρος Τσάβαλος δημιούργησαν δυο Premium ετικέτες βιολογικού extra παρθένου ελαιόλαδου, σεβόμενοι τις παραδοσιακές ποικιλίες και μεθόδους αλλά προσθέτοντας στο προϊόν την υπεραξία της υψηλής αισθητικής και της σύγχρονης τεχνογνωσίας.


Mάκης Κωστίκας
Μια ελιά, ένα αμπέλι, ένα καράβι…


Είναι ο δημιουργός της πιο σοφιστικέ ετικέτας
κρασιού του νησιού. Το ίδιο ιδιαίτερος αποδείχτηκε και ως ελαιοκόμος. Ο Μάκης Κωστίκας δημιούργησε την ετικέτα Alissafi, πρώτα για τα τέσσερα κρασιά του και κατόπιν για το extra παρθένο -βιολογικό πιστοποιημένο από τη ΔΗΩ- ελαιόλαδο που μάλιστα κυκλοφόρησε και με γεύση φρέσκου λεμονιού και πορτοκαλιού. “Πρόκειται για λάδια φτιαγμένα για ν’ απογειώσουν ένα πιάτο, ή για να τα γευτείς απλώς στο ψωμί σε μια ασκητική γευστική απόλαυση. Το κτήμα βρίσκεται στις Καμάρες, σε μια ανοιχτή κατωφέρεια που αναπνέει τη θάλασσα. Τα ελαιόδεντρα είναι παλιά Κορωνέϊκη ποικιλία, και τα κλήματα επίσης παλιά. Καθώς φαίνεται έχουμε την ελιά, έχουμε και το αμπέλι του Ελύτη. Για να ανασυνθέσουμε την Ελλάδα μας λείπει μόνο το καράβι που στην περίπτωσή μας είναι το δημιουργικό μας πάθος και η συνεχής αναζήτηση του καλύτερου”.

 

Σταύρος Τσάβαλος
Ελιές Κορωνιές, Λάδι παριανό


“Νομίζω
πως η μεγαλύτερη φροντίδα που μπορείς να παρέχεις σε ένα κυκλαδίτικο νησί είναι να το ξαναφυτέψεις”
, μας λέει ο Σταύρος Τσάβαλος. “Φροντίζοντας και ανανεώνοντας τα παλιά ελαιόδεντρα στα ξεκούραστα χώματα της Νότιας Πάρου ήξερα πως το αποτέλεσμα θα με δικαιώσει. Στο Καμάρι όπου βρίσκεται το “Καμάρανθο”, το κτήμα με τα βότανα και τις ελιές, υπάρχει κι ένα παραδοσιακό ελαιοτριβείο. Έτσι, οι ελιές ωρίμασαν και ελαιοκομήθηκαν στον τόπο τους, χωρίς να κάνουν καμιά διαδρομή και χωρίς ασφαλώς καθόλου φάρμακα και λιπάσματα. Ήδη το λάδι βρίσκεται στον τρίτο χρόνο παρακολούθησης από τη ΔΗΩ προκειμένου να πιστοποιηθεί ως βιολογικό. Η γεύση του είναι πυκνή, αρωματική και φρουτώδης. Μια παλιά αγαπημένη γευστική καταγραφή που όμως πλέον μπαίνει στο ράφι και μπορεί να την απολαύσει και ο επισκέπτης του νησιού.”