Μέλι το Θυμαρίσιο

Το κεχριμπάρι των Κυκλάδων


Υπάρχει μια τροφή που για κάθε της κουταλιά, χρειάζεται να δουλέψουν 2000 ψυχές, που περισώθηκε ανέπαφη σε δοχεία 2000 ετών, που γιατρεύει τις πληγές και γλυκαίνει τη ζωή των ανθρώπων μέσα στους αιώνες. To θυμαρίσιο μέλι των Κυκλάδων, μοιάζει με κοίτασμα χρυσού και αποτελεί βασική και αδιαπραγμάτευτη αξία της νησιωτικής διατροφής. Ένα γλυκό γιατρικό με κεχριμπαρένιο χρώμα.

Μέλι γλυκύτατο
Το θυμαρίσιο μέλι θεωρείται υπερτροφή. Δεν είναι μαρκετίστικος όρος ούτε μια απ’ τις συνήθεις μόδες που κατακλύζουν το internet και τα περιοδικά ευζωίας. Έχει το χρώμα του κεχριμπαριού, δυνατή μυρωδιά που αφήνει μια ανάμνηση βανίλιας και γεύση δυνατή που γεμίζει τον ουρανίσκο κι αφήνει ελαφρύ κάψιμο στο λαιμό. Είναι το καμάρι της κυκλαδικής φύσης, ένα γευστικό ενθύμιο που πρέπει να πάρει μαζί του κάθε επισκέπτης, ένα δώρο που θα κάνει ευτυχισμένο κάθε παραλήπτη. Η δυνατή παρουσία του θυμαριού και η μικρή ποικιλία άλλων λουλουδιών στα νησιά μας, φέρνουν τις μέλισσες σ’ ένα… εκπληκτικό αδιέξοδο. Τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με θυμαρίσιο γυρεόκοκο δημιουργώντας ένα από τα καλύτερα μονοποικιλιακά μέλια στον κόσμο. Το κυκλαδίτικο θυμαρίσιο μέλι!

Γιατί το θυμαρίσιο;
Το θυμαρίσιο μέλι είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία (σίδηρο, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο) ενώ το θυμάρι είναι γνωστό για τις αντισηπτικές του ιδιότητες και τη σημαντική αντιοξειδωτική του δράση. Είναι ευεργετικό για τις παθήσεις του στομαχιού και των εντέρων και ανακουφίζει θεαματικά τον βήχα και τα υπόλοιπα συμπτώματα του συναχιού και της γρίπης. Βοηθά όμως και το άγχος, την υπερκόπωση, την πνευματική κατάπτωση. Είναι φυσικό αγχολυτικό, καταπραϋντικό και προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη.

Ιστορικά μιλώντας…
Η Πάρος υπήρξε ανέκαθεν μελισσοπαραγωγικός τόπος. Ένας στεγνός, εωδιαστός μελισσώνας με τις πρώτες κυψέλες του να είναι κτιστές πέτρινες σε φυσικές εσοχές μέσα σε ξερολιθιές και κουφάλες δέντρων. Οι εσοχές λειτουργούσαν σαν θυρίδες όπου το μελίσσι ανέπτυσσε την πολύπλοκη ζωή του. Αργότερα, εμφανίστηκαν οι πήλινες μονόστομες κυψέλες σε σχήμα πυθαριού (υψέλι) ύψους περίπου ενός μέτρου με στενό στόμιο ίσα-ίσα για να μπαινοβγαίνει το μελίσσι αλλά και να προστατεύεται από τις βροχές και τον αέρα. Οι παλιοί μελισσοκόμοι έφτιαχναν και τα περίφημα μελισσομάντρια τα οποία δεν ήταν παρά πέτρινες πεζούλες, για να προστατεύουν τα μελισσοκήπια τους από τα ορμητικά νερά και κυρίως τον αέρα. Περισσότερο σπάνια ήταν η μελισσοκομία μέσα σε κοφίνια. Οι πλεκτές αυτές κυψέλες βρίσκονταν συνήθως στον περίβολο των σπιτιών σε χώρο απάγγειο και προστατευμένο ίσα-ίσα για να βγαίνει το μέλι του σπιτιού.

Μελιτοφόρα Φυτά
Όταν η χρονιά είναι καλή, και πέσουν μερικές ευλογημένες βροχές μέσα στην άνοιξη, το θυμάρι είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού και ο καλοκαιρινός τρύγος δίνει ένα πραγματικό θαύμα. Κανένα όμως μέλι δεν είναι 100% θυμαρίσιο. Οι μέλισσες επισκέπτονται πολλών ειδών φυτά. Μερικά απ’ τα μελιτοφόρα φυτά του νησιού, εκτός από το θυμάρι, είναι ο λιόδρομος ή αλίδρομος (ένα είδος ηλιοτρόπιου), ο άρδικας και ο κουφάρδικας (με τον κούφιο κορμό), ο αστράγγουρας, η πανέμορφη κίτρινη παπαρούνα της θάλασσας, η ακονιζιά και η καμπανούλα. Κάθε λοιπόν μικρό λουλούδι στο γυμνό γοητευτικό τοπίο του νησιού, δεν είναι μόνο όμορφο αλλά και χρήσιμο για την τροφή των μελισσών όταν το θυμάρι δεν φτάνει.

Πως να ξεχωρίζετε το αγνό μέλι
Το μέλι φαίνεται στο μάτι και στη μυρωδιά. Πρέπει να είναι πυκνό, συμπαγές, αρωματικό, με γεμάτη γεύση και ωραίο χρώμα. Εξετάστε τη ρευστότητά του στο βάζο. Οσο πιο πυκνό και παχύρευστο είναι τόσο λιγότερη υγρασία περιέχει, άρα και τόσο καλύτερη ποιότητα έχει. Έπειτα γυρίστε το βάζο και προσπαθήστε να το ρίξετε σε ένα πιάτο. Αν πέφτει με αδιάκοπη ροή, αυτό είναι δείγμα ότι το μέλι είναι ανόθευτο. Ένας ακόμη τρόπος είναι να πάρετε ένα ποτήρι με κρύο νερό και να βάλετε μέσα μια κουταλιά της σούπας μέλι. Αν το μέλι περιέχει γλυκόζη, η οποία διαλύεται αμέσως στο νερό, το μέλι θα διαλυθεί και αυτό μέσα στο ποτήρι. Αντίθετα, αν το μέλι σας είναι ανόθευτο, θα κατέβει συμπαγές στον πάτο του ποτηριού.

Αργύρης Λουκής | “Μέλι ΠΑΡΟΥ”


Δεν είναι εύκολη η σχέση με το μελίσσι, μας λέει ο νεαρός μελισσοκόμος Αργύρης Λουκής παραγωγός της ετικέτας “Μέλι ΠΑΡΟΥ”, γι’ αυτό και είναι μια σχέση ζωής. Κολλάς με το μελίσσι, θέλεις να το ανακαλύπτεις συνέχεια, να καταγράφεις ένα-ένα τα μυστικά του, να το εμπιστεύεσαι και να σ’ εμπιστεύεται. Το μελίσσι είναι το τέλειο σύστημα. Το τέλειο παράδειγμα οργάνωσης, φροντίδας αλλά και αυστηρότητας. Μόνο να σου διδάξει μπορεί. Γι’ αυτό σε θέλει κοντά του ήρεμο, καθαρό, απαλλαγμένο από άλλες σκέψεις. Όταν είσαι εκεί, ψυχή και σώμα πρέπει να είσαι εκεί. ‘Όταν έκανα τα χαρτιά μου για τον ασφαλιστικό μου φορέα, με έβαλαν στο τμήμα κτηνοτροφίας. Για λίγα λεπτά ξαφνιάστηκα! Αλλά έχουν δίκιο. Το μελίσσι είναι ένα σώμα. Ένα ζώο. Ενωμένο, ευφυές, αξιολάτρευτο. Μόνο αν το δεις έτσι μπορείς να συνεννοηθείς μαζί του και να το κατανοήσεις.

Για τις μέλισσες και για τους μελισσοκόμους τα πράγματα στο νησί δεν είναι εύκολα. Η χλωρίδα είναι φτωχή, οι βροχές σπάνιες, ο αέρας ανελέητος, ο κίνδυνος πυρκαγιάς από τα καπνιστήρια διαρκώς σε απειλεί. Ο τρύγος εδώ του μελιού είναι μόνο ένας. Η σοδειά συνήθως μικρή. Αλλά το προϊόν, αν είσαι τίμιος με το μελίσσι σου και με τους πελάτες σου, είναι premium! Ενα μέλι εξαιρετικής ποιότητας που καμιά βιομηχανία δεν μπορεί να μιμηθεί. Το παριανό θυμαρίσιο μέλι έχει από 50% μέχρι και 80% θυμαρίσιο γυρεόκοκο, μπαίνει σε μοντέρνα συσκευασία και γίνεται πρέσβης ποιότητας σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Εξάλλου το τρόφιμο είναι το καινούριο σουβενίρ!

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Γιάννης Χανιώτης | “Μέλι Μπαναγιάννη”


Το θυμαρίσιο μέλι είναι ένα μέλι εκλεκτό με τη δική του ταυτότητα και τη δική του μοναδική σύνθεση. Ένα μέλι που πρέπει να αναδείξουμε και να προστατεύσουμε. Η σχέση μου με τη μελισσοκομία ξεκίνησε και παραμένει μια σχέση αγάπης. Δηλώνω πάντα ερασιτέχνης μελισσοκόμος γιατί από την αρχή τα κίνητρά μου δεν ήταν εμπορικά.

Στην αρχή ξεκίνησα με μια μόνο κυψέλη. Αγάπησα το μελίσσι και με αγάπησε και αυτό. Είμαι λοιπόν εραστής της τέχνης της μελισσοκομίας. Όταν ξεκινάς μόνος σου τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Κανείς δεν σου λέει τα μυστικά του. Συνάντησα στόματα κλειστά. Όμως από την πρώτη μου παραγωγή οι αντιδράσεις ήταν πάρα πολύ ενθαρρυντικές. Τα μελίσσια πολλαπλασιάστηκαν και το μέλι μου απέκτησε ταυτότητα.

Το μελισσοκομείο μου βρίσκεται στις Λεύκες όπου κάθε εποχή έχει ανθοφορία και φυσικό νερό. Έτσι αφήνω τη φύση “να κάνει παιχνίδι”. Όσο καλύτερα εξάλλου ακούς το μελίσσι σου, τόσο λιγότερο παρεμβατικός γίνεσαι. Το μελίσσι σού μιλάει… Μόνο όμως αν τυποποιήσεις και ακολουθήσεις τους κανόνες μπορείς να διεκδικήσεις σεβασμό από την αγορά. Έτσι, το μέλι μου απέκτησε ταυτότητα και το feed back που παίρνω στις εκθέσεις και στα φεστιβάλ μελιού είναι ενθουσιαστικό. Στο προηγούμενο φεστιβάλ, μάλιστα, πήρα και βραβείο κοινού για τη συσκευασία μου.

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ