Tsiki & Ran

Συνεντεύξη: Βασίλης Μπόνιος | Φωτογραφία: Σταύρος Νιφλής

Αν έχεις ένα ευρώ για διαφήμιση, δώσε το μισό
για να προωθήσεις την Πάρο ως προορισμό


Πώς βρεθήκατε στην Πάρο; Πότε ήλθατε για πρώτη φορά στο νησί;
Στην Πάρο ήρθαμε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο 1999. Σκοπεύαμε να επισκεφθούμε πολλά νησιά κι αρχίσαμε από την Πάρο. Mετά από τρεις μέρες αποφασίσαμε ότι μας άρεσε εδώ. Αγοράσαμε το χωράφι, μας πήρε πολύ χρόνο να το κτίσουμε και τελικά ανοίξαμε το Tao’s τον Οκτώβριο 2004.

Η ιδέα του Tao΄s πώς προέκυψε; Ποια είναι η φιλοσοφία του;
Το όνομα το πήραμε από την φιλοσοφία του Τάο. Ο Ταοϊσμός βασίζεται στο βιβλίο του Λάο Τσε, το Τάο Τε Τσιν και δεν είναι θρησκεία. Υπάρχει η παραδοχή ότι πρέπει να είμαστε πιο μετριόφρονες και η γνώση ότι αποτελούμε μέρος ενός μεγαλύτερου πράγματος. Υπάρχουν Ταοϊστές στο νησί που δεν έχουν ακούσει ποτέ το όνομα του Λάο Τσε. Ο Ηράκλειτος λέει ότι δεν μπορείς να βουτήξεις στο ίδιο ποτάμι δυο φορές. Τα πάντα αλλάζουν, υπάρχει μόνο το τώρα. Το παρελθόν έχει ήδη περάσει και το μέλλον δεν έχει συμβεί ακόμα. Τέλος πάντων, το Tao’s είναι απλά ένα όνομα και προσπαθούμε να του δώσουμε περιεχόμενο.

Τsiki, τι σου έχει διδάξει η ζωή; Ποια είναι η φιλοσοφία σου;
Δεν μπορώ να απαντήσω σε παρελθόντα χρόνο, ακόμα μαθαίνω. Και νομίζω ότι τελευταία χαίρομαι να μαθαίνω γιατί συνειδητοποιώ αυτό που πάντα ήξερα. Ψάχνουμε για κάτι που ήδη έχουμε. Να ξέρεις ποιος είσαι, να είσαι ευχαριστημένος με αυτό που έχεις. Νομίζω ότι για μένα ήταν πάντα ξεκάθαρο ότι έγω ο ίδιος ευθύνομαι για το ευ ζην μου και τη διάθεσή μου. Το πώς αισθάνομαι δεν έχει να κάνει με τις περιστάσεις, έχει να κάνει μόνο με μένα.

Ran, ποια είναι η δική σου φιλοσοφία;
Όλοι σου λένε τι είναι καλό και τι κακό στη ζωή. Λες και υπάρχει εναλλακτική. Αυτή είναι η ζωή και πρέπει να τη ζήσεις. Η μόνη σου υποχρέωση είναι να βρεις το αληθινό σου ταλέντο, ό,τι καλό έχεις μέσα σου και να το βγάλεις προς τα έξω.

Πώς περνάτε τους χειμώνες στην Πάρο;
Διαβάζοντας και προετοιμάζοντας την επόμενη σεζόν.

Ταξιδεύετε εκτός Ελλάδας κι αν ναι, ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας προορισμοί;
Πριν έρθω στην Πάρο ταξίδευα πολύ. Αλλά αφότου ήρθα εδώ έχασα την όρεξη για ταξίδια. Πηγαίνω μια φορά τον χρόνο στο Ισραήλ για οικογενειακούς λόγους.

Τι είναι ευτυχία;
Ευτυχία είναι ένα εσωτερικό αίσθημα ότι κάνεις το σωστό. Η ευτυχία δεν είναι κοκτέηλ με ομπρελίτσες.

Πώς τα πάτε με την τοπική κοινωνία της Πάρου;
Πολύ καλά. Από την αρχή αποφασίσαμε ότι το Tao’s θα ήταν ανοιχτό σε όλους, και δεν ανταγωνιζόμαστε κανέναν. Αυτοί που έρχονται στο Τao’s είναι συχνά άνθρωποι που δεν έχουν ξανάρθει στο νησί και θέλω να πιστεύω ότι κάνουμε κάτι καλό για την Πάρο. Τα παιδιά μας πάνε σχολείο εδώ, έχουν φίλους. Αισθανόμαστε ασφαλείς. Μου αρέσουν οι Παριανοί γιατί δεν προσπαθούν να σε κοροϊδέψουν για το τι είναι.

Πώς θα μπορούσε να γίνει πιο ελκυστικός προορισμός το νησί;
Ο κόσμος, όταν σκέφτεται την Πάρο, του έρχονται στο μυαλό οι αρχαιολογικοί θησαυροί και τα θαλάσσια σπορ. Θα ήθελα να σκέφτεται και το ευ ζην και την πράσινη ενέργεια και τις βιολογικές καλλιέργειες και τη γιόγκα και την ατομική εξέλιξη και την μουσική και την τέχνη. Η Πάρος είναι στη σωστή κλίμακα, είναι τέλεια, έχει νερό, σε λίγο θα έχουμε το νέο αεροδρόμιο. Το δυναμικό είναι τεράστιο και είναι εδώ. Αυτό είναι το σκηνικό, εμείς είμαστε οι σκηνοθέτες, μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε.

Τι θα θέλατε να υπάρχει στο νησί, τι λείπει από τις υποδομές της Πάρου;
Σταθερό και γρήγορο ίντερνετ, ποδηλατόδρομοι και περιπατητικές διαδρομές σε όλο το νησί.

Σας ανησυχούν όσα συμβαίνουν στην σημερινή Ελλάδα;
Όχι τόσο πολύ. Είμαι αισιόδοξος. Αυτό που συμβαίνει τώρα μπορεί να είναι μια μεγάλη ευκαιρία γιατί για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία είναι τόσο ξεκάθαρο ότι μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο στον εαυτό μας.

Έχετε κάποια συμβουλή να δώσετε στους Έλληνες;
Πώς μπορείς να συμβουλέψεις τους Έλληνες; Είναι αδύνατον! (γέλια).
Εμπιστευθείτε την αληθινή ελληνική σας ταυτότητα. Μην προσπαθείτε να γίνετε κάτι άλλο.
Να προσθέσω και κάτι. Σ’αυτή την κρίση είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα. Δεν είναι το εστιατόριο μου ενάντια στο δικό σου, δεν είναι το ξενοδοχείο σου ενάντια στο δικό μου. Αν έχεις ένα ευρώ για διαφήμιση, δώσε το μισό για να προωθήσεις την Πάρο ως προορισμό.

Καλοκαίρι 2013