Νίκος Ευαγγελόπουλος
Συνεντεύξη: Βασίλης Μπόνιος | Φωτογραφία: Σταύρος Νιφλής
Kάνω αυτό που μ’ αρέσει
και προσπαθώ να το κάνω καλά
Πώς αισθάνεσθε για το γεγονός ότι καταφέρατε να κάνετε πραγματικότητα το ονειρό σας στο νησί σας, τόσο νέος και μάλιστα με την πρώτη φορά;
Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ κατ’ αυτό τον τρόπο, απλώς κάνω αυτό που μ’ αρέσει και προσπαθώ να το κάνω καλά.
Ποια είναι η προσωπική φιλοσοφία σας που κρύβεται πίσω από την επιτυχία του Γεμενί;
Στο επίκεντρο βρίσκεται το ενδιαφέρον μας για την τοπική γαστρονομική παράδοση και την αειφορία. Γι’ αυτό συνεργαζόμαστε με τοπικούς παραγωγούς, ώστε να συνδέσουμε την απόλαυση για το φαγητό με τη δέσμευση προς το περιβάλλον.
Μιλήστε μας για το μποστάνι σας και το όνειρό σας να κάνετε μια φάρμα-ξενώνα πρότυπο στην Πάρο.
Καλλιεργούμε τοπικές ποικιλίες, χωρίς τη χρήση χημικών και με γνώμονα την εποχικότητα. Η φάρμα που θα ήθελα να κάνω, θα περιλαμβάνει ελαιοτριβείο κρύας σύνθλιψης, αμπελώνα με τοπικές ποικιλίες κι ένα μικρό ονοποιείο, ώστε οι φιλοξενούμενοι να εμπλέκονται σε όλα τα στάδια παραγωγής της τροφής τους και να βιώνουν μια πτυχή της αυθεντικής Πάρου, που είναι η γη της και τα προϊόντα της.
Η πολιτεία και τα αρμόδια υπουργεία υπερασπίζονται την προσπάθεια ανάπτυξης στα νησιά, όπως η Πάρος; Εσείς έχετε πρόσβαση σε προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ για παράδειγμα;
Όχι, δεν υπάρχει. Έχω επανειλημμένως ερευνήσει το ζήτημα, αλλά δεν βρήκα καμία απολύτως ανταπόκριση.
Ποιες οδηγίες έχετε δώσει στο προσωπικό του Γεμενί σε σχέση με τους πελάτες σας;
Ευγένεια και ειλικρίνεια.
Ποιο πιάτο πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσει φέτος το καλοκαίρι ένας πελάτης του Γεμενί;
Ας αφήσουμε κάθε πελάτη να κρίνει μόνος του.
Πώς βρίσκουν οι ξένοι πελάτες-τουρίστες την κουζίνα σας;
Δεδομένου ότι το Γεμενί είναι κάθε μέρα γεμάτο από ξένους, βρίσκουν την κουζίνα μας πολύ καλή. Άλλωστε, οι ξένοι είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με έννοιες όπως η αειφορία, η εποχικότητα και η τοπική γαστρονομική παράδοση, που χαρακτηρίζουν το Γεμενί.
Καλοκαίρι 2013