Massimiliano και Gianluca

Συνεντεύξη: Βασίλης Μπόνιος | Φωτογραφία: Σταύρος Νιφλής

Η φαντασία είναι μια διαδρομή
παράλληλη με τη ζωή μας


Ποιος «καλός άνεμος» σας έφερε στην Πάρο;
Το πάθος γι’ αυτό το πανέμορφο νησί, για τη θάλασσα και τη φύση, ο τρόπος ζωής που το χαρακτηρίζει και οι άνθρωποί του μας θυμίζουν μια Ιταλία που, δυστυχώς, δεν υπάρχει πια.

Πόσο εύκολο ήταν για δύο Ιταλούς να πάρουν άδεια εστιατορίου στην Πάρο;
Ήταν περίπλοκο, όπως είναι πάντα περίπλοκο να συναλλάσσεσαι με τη γραφειοκρατία στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι, όμως, που δουλεύουν στις δημόσιες υπηρεσίες ήταν πάντα πολύ ευγενικοί κι εξυπηρετικοί μαζί μας.

Ποια συμβουλή έχετε να δώσετε σε κάποιον ξένο που επιλέγει να ανοίξει επιχείρηση στην Πάρο;
Οπλιστείτε με πολλή υπομονή για το κομμάτι της γραφειοκρατίας, διαλέξτε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα και μη χάνετε ποτέ τον ενθουσιασμό σας! Μην τα κάνετε όλα μόνοι σας· αξιοποιήστε τους ειδικούς που βρίσκονται στο νησί, οι οποίοι με την ικανότητα και τις γνωριμίες τους θα σας βοηθήσουν να πετύχετε το σκοπό σας.

«Η φαντασία δεν είναι η λέξη που περιγράφει τα πιάτα μου· ο σωστός όρος θα ήταν ο οραματισμός», λέει ο σεφ του Buon Vento, Μassimiliano Ruocco. Mιλήστε μας για το όραμά σας.
Να κλείνω τα μάτια. Να ακούω τους ήχους του ανέμου και της θάλασσας, τις αρμονίες των φωνών και των αναπνοών και να οσφραίνομαι τις μυρωδιές εκείνες που δίνουν ζωή σε κάθε πιάτο. Να κλείνω τα μάτια και να οσφραίνομαι ήδη τη μυρωδιά του πιάτου που θέλω να ετοιμάσω, να κλείνω τα μάτια και να βλέπω ήδη τον δρόμο που θέλω να ακολουθήσω.
Οραματιζόμαστε να ζήσουμε σ’ αυτό το νησί αρμονικά με τους ανθρώπους και το περιβάλλον, οραματιζόμαστε να πειραματιζόμαστε κάθε μέρα με το πάθος μας για την κουζίνα, οραματιζόμαστε να δημιουργήσουμε έναν κύκλο φίλων που να επισκέπτονται το σπίτι μας, το εστιατόριό μας, για την ατμόσφαιρα και την οικειότητα του χώρου –πέρα από τη νοστιμιά των πιάτων μας. Αλλά, αν ανοίξουμε τα μάτια, αυτό που φανταζόμασταν το ζούμε ήδη. Η φαντασία είναι μια διαδρομή παράλληλη με τη ζωή μας.

Τα ιταλικά εστιατόρια στην Ελλάδα σερβίρουν πίτσα, μακαρόνια και τιραμισού. Τι από αυτά θα φάμε στο Buon Vento;
Όχι πάντως τα συνηθισμένα πιάτα που σερβίρουν τα ιταλικά εστιατόρια στο εξωτερικό. Η δική μας κουζίνα θέλει να φέρει παραδόσεις και γεύσεις μιας περιοχής της Ιταλίας, η οποία ως τρόπος ζωής, συναίσθημα και βίωμα βρίσκεται πολύ κοντά στην Ελλάδα.
Στο Buon Vento μπορείτε να απολαύσετε τις σπεσιαλιτέ της κουζίνας της νότιας Ιταλίας, συγκεκριμένα της Νάπολης (άρα ζυμαρικά, κρέας, ψάρι), μαγειρεμένες με διάφορους τρόπους. Και την περίφημη τηγανητή πίτσα, την πρώτη πίτσα που γεννήθηκε στη Νάπολη και δεν ήταν ψημένη σε φούρνο με ξύλα, αλλά τηγανητή. Η ιδέα μας ήταν να φέρουμε κάτι νέο εδώ στην Ελλάδα και στην Πάρο, και η τηγανητή πίτσα είναι σίγουρα ένας νεωτερισμός που θα αρέσει πολύ! Θελήσαμε, επίσης, να μεταφέρουμε ένα κομμάτι από τη ναπολιτάνικη ζαχαροπλαστική παράδοση στην Πάρο, προτείνοντας στους πελάτες μας δύο χαρακτηριστικά γλυκά: τον ναπολιτάνικο μπαμπά με ρούμι και το αμυγδαλωτό από το Κάπρι.

Στην αυλή και στην «κατοικιά» κυριαρχεί η κυκλαδίτικη ατμόσφαιρα. Στο εσωτερικό, όμως, του εστιατορίου μεταφερόμαστε στη Νάπολη. Πώς παντρεύονται αυτά τα δύο;
Παντρεύονται μέσα από τη Μεσόγειο. Δύο λαοί που πάντα χαρακτηρίζονταν από τη γειτνίαση μ’ αυτό το στοιχείο που δένει κι ενώνει τα πάντα: τον άνεμο. Τον καλό, τον ζεστό, εκείνον που σ’ αγκαλιάζει, που είναι η ιδιαιτερότητα των Κυκλάδων και της Πάρου. Στο εστιατόριο Buon Vento, πράγματι, πέρα από την καλή κουζίνα, δεν θα λείψουν ούτε ο άνεμος ούτε η θάλασσα.

H «παριανή κατοικιά», το μικρό σας μουσείο, δείχνει την ιδιαίτερη σχέση που έχετε με το νησί και την παράδοση. Μιλήστε μας γι’ αυτό.
Η ιδέα που είχαμε για το εστιατόριό μας ήταν από την αρχή πολύ καθαρή και συγκεκριμένη. Έπρεπε να είναι ένα φιλόξενο μέρος που να μας αντιπροσωπεύει όπως το σπίτι μας· θέλαμε, όμως, να διατηρήσουμε την παράδοση των Κυκλάδων και της Πάρου, ζωντανεύοντας την αγροτική ατμόσφαιρα μιας χαρακτηριστικής «παριανής κατοικιάς».
Αυτό μας ώθησε να επενδύσουμε σ’ αυτό το σχέδιο, προικίζοντας την «κατοικιά» με πολλά αντικείμενα από την αγροτική παράδοση της Πάρου, ως δώρο ευχαριστήριο για τη φιλοξενία της οποίας γινόμαστε αποδέκτες κάθε μέρα. Η είσοδος στο μουσείο μας είναι ελεύθερη και κατόπιν συνεννόησης μπορεί να αποτελέσει ένα ιδιαίτερο σκηνικό για ρομαντικές και ιδιαίτερες περιστάσεις.

Τι συμβουλή θα δίνατε στον νέο δήμαρχο της Πάρου;
Κατ’ αρχάς, του ευχόμαστε καλή δουλειά στα νέα του καθήκοντα και τον καλούμε να έρθει να μας βρει και να επισκεφθεί την «παριανή κατοικιά», να μας δώσει κάποια συμβουλή για να τη βελτιώσουμε και να τη φέρουμε όσο πιο κοντά γίνεται στην ιστορία της Πάρου. Θα μας άρεσε αν συμπεριλάμβανε το μικρό μας μουσείο στις πολιτιστικές διαδρομές της Πάρου.

Καλοκαίρι 2014