Μάρω Βούλγαρη

Συνέντευξη, Φωτογραφία: Γιάννης Κεργιάννης

Η Πάρος ήταν πάντοτε ο προορισμός μου


Μετά από ένα μακροχρόνιο και περιπετειώδες ταξίδι στα media, η Μάρω Βούλγαρη προσάραξε οριστικά -μάλλον- στο λιμάνι της Νάουσας. Το Μελίσσι Delicatessen φαίνεται ότι συγκέντρωσε όλα της τα πάθη: τo ταξίδι στις γεύσεις, τη φυσική ομορφιά και την αυθεντικότητα της κυκλαδικής γαστρονομίας.

Γιατί “Το Μελίσσι”; Και γιατί στη Νάουσα;
“To Mελίσσι” συγκεντρώνει τα όνειρα περισσότερων από ενός ανθρώπου. Ο γιος μου είναι μελισσοκόμος. Ήθελα λοιπόν να φιλοξενήσω το εξαιρετικό μέλι του μελισσοκομείου του σ’ έναν χώρο αντάξιό του.
Απλό, μοντέρνο και καλαίσθητο. Το γιατί στη Νάουσα δεν θέλει ρώτημα…Υπάρχει ωραιότερο λιμάνι στη Μεσόγειο;

Tι θα μπορούσε να πει κανείς για την παριανή γαστρονομία που δεν έχει ειπωθεί;
Στην πραγματικότητα ελάχιστα έχουν ειπωθεί. Έχω αγάπη και συγγένεια με το νησί για πάνω από 25 χρόνια. Στην αρχή ήρθα με το μάτι “μολυσμένο” από το life style. Xρόνια στα περιοδικά και τις φωτογραφίσεις το παθαίνεις αναπόφευκτα αυτό.
Μετά, μαθαίνεις να πλησιάζεις την ουσία. Να καταλαβαίνεις πώς διαμορφώθηκε η ντόπια μαγειρική. Ο περιορισμός τους έκανε δημιουργικούς. Κι εδώ υπήρχε το “λίγο” που όμως ήτανε “πολύ”. Γιατί είχε όλη τη συμπύκνωση της άνυδρης γης και τη φροντίδα του νοικοκυριού να αξιοποιήσει τα πάντα.

Ήρθες σε επαφή με ντόπια νοικοκυριά και μικρούς παραγωγούς;
Το κάνω χρόνια τώρα. Η οικογένεια του άντρα μου που είναι Παριανός ήταν η αρχή. Εξάλλου οι Παριανοί μοιράζονται τις διάφορες συνταγές και τους τρόπους συντήρησης με αξιολάτρευτη γαλαντομία. Πώς θα αλατίσουμε την κάπαρη, πώς θα ξεράνουμε το φασκόμηλο, πώς θα βράσουμε το πετιμέζι… Από την άλλη υπάρχει κι ένα οικογενειακό κτήμα που μας βάζει κι εμάς στο team των μικρών παραγωγών. Το λιαστό κρασί μας με κάνει υπερήφανη όπως κι ένα φρουτώδες ροζέ που έχει πάρει το όνομα του αμπελιού: Μαυροπέτρια. To μέλι θα είναι όμως πάντα η ναυαρχίδα μας!

Καταλήγουμε λοιπόν πως καλό είναι μόνο το ντόπιο;
Όχι απαραίτητα. Η νησιωτική κουζίνα είναι γεμάτη αντιδάνεια. Αυτό της χαρίζει σφρίγος και ποικιλία χωρίς να της στερεί την ταυτότητα. Υπάρχουν πάντως πράγματα που δεν έχουν αρκετά αξιοποιηθεί όπως το φραγκόσυκο που εμείς το εκμεταλλευτήκαμε κάνοντάς το όχι μόνο μαρμελάδα αλλά και βιταμινούχο εκχύλισμα για το πρόσωπο. Το Mελίσσι διαθέτει ένα ενδιαφέρον section καλλυντικών με βάση το μέλι αλλά και πολλά δραστικά που έρχονται από Γερμανία, Μιλάνο μέχρι και Ιαπωνία. Στα ράφια μας υπάρχουν και κρασιά από τη Σίκινο, σαπούνια από την Τήνο, μαρμελάδες από τη Νάξο, παξιμάδια κι ελιές από την Κρήτη. Παν-νησιωτική συμμαχία…

Τι είναι το Μελίσσι εκτός από ένα τυπικό delicatessen;
Eίναι ένας χώρος που φιλοδοξεί να γεμίσει ένα κενό. Να ικανοποιήσει τον απαιτητικό γκουρμέ αλλά και τον λάτρη της φυσικής ντόπιας διατροφής. Ιδανικά πάντως στο μυαλό μου, αυτή η διπλή αναζήτηση ανήκει συνήθως στον ίδιο άνθρωπο…

Καλοκαίρι 2016