Μαρίνα Κορτιάνου

Συνέντευξη: Μάρω Βούλγαρη | Φωτογραφία: Νίκος Ζάππας

Οι άνθρωποι αναζητούν απλότητα και αλήθεια. Αυτός είναι ο πιο γνήσιος και αποτελεσματικός τουριστικός κώδικας


“Ένα απλό και άνετο all day lounge cafe που οι επισκέπτες θα αράζουν όλες τις ώρες της ημέρας και θα νιώθουν σαν στο σπίτι τους”. Αυτό οραματίστηκε πριν από έντεκα χρόνια η Μαρίνα Κορτιάνου, κι αυτό ακριβώς δημιούργησε χωρίς καμία παραχώρηση στα αρχικά της σχέδια. Το οικογενειακό οίκημα, άνθισε, καθώς ένας υπέροχος χώρος με floral καναπέδες και καταπράσινο κήπο και κυρίως η ίδια η Μαρίνα, σε υποδέχονται εγκάρδια μόλις πατήσεις το πόδι σου στην πλατεία της Νάουσας.

Περιγράψτε μας με λίγες λέξεις το Konstantza Cafe.
Άνετο, οικείο, πολύ ελληνικό, παιχνιδιάρικο, child friendly, gay friendly, pet friendly, με lounge μουσικές, πολλές ιδιαίτερες γωνιές και μια ευέλικτη καρτέλα για να φας πρωινό, brunch, μεσημεριανό, σνακ, δείπνο και να απολαύσεις και το κοκτέιλ σου…

Είναι πολύ ενδιαφέρον που έχετε μια παιδική γωνιά και τα παιδιά απασχολούνται εδώ χωρίς να ενοχλούν τους γονείς.
Ξεκίνησε αυθόρμητα για τα παιδιά των φίλων μου και πλέον καθιερώθηκε χωρίς να το προσπαθήσω. Τώρα η παιδική γωνιά είναι οργανικό κομμάτι του cafe όπως και οι χειμερινές δραστηριότητες που οργανώνουμε για παιδιά κι ενήλικες με μεγάλη συμμετοχή.

Είστε γέννημα θρέμμα της πλατείας και αυτής της αυλής…
Πράγματι μεγάλωσα σ’ ένα σπίτι του 1600 ακριβώς δίπλα στο cafe. Θυμάμαι τη γιαγιά μου να περιποιείται αυτόν τον κήπο και να μιλάει στα λουλούδια κι από την άλλη το κτίσμα που είναι σήμερα η Konstantza να είναι το πρώτο πρωϊνάδικο του νησιού, “ο Γλάρος”.
Ο χώρος γνώρισε κι άλλους ιδιοκτήτες ώσπου κάποια στιγμή αποφάσισα να δοκιμάσω κι εγώ τις δυνάμεις μου με κάτι εντελώς καινούριο για την εποχή. Η βασική μου έγνοια πάντως κατά τη διαμόρφωση ήταν ο κήπος. Δεν ήθελα να διαταράξω την ιδιωτικότητα του σπιτιού μου, κατάφερα όμως με έναν χαμηλό φράχτη, το καφέ να “αναπνέει” τον κήπο!

Τι σας έχει προσφέρει το Konstantza cafe εκτός από επιβίωση;
Eίναι ένα ταξίδι στον κόσμο. Έχω φίλους σε όλες τις γωνιές του πλανήτη από την πρώτη χρονιά που άνοιξα και με επισκέπτονται σταθερά κάθε χρόνο. Από την άλλη, αγάπησα κι εγώ τα ταξίδια.
Τον χειμώνα προσφέρω στον εαυτό μου αυτή την πολυτέλεια. Ένας τόπος τουριστικός, όταν είσαι ανοιχτός, σου ανοίγει ορίζοντες.

Ποιά είναι τα best seller της καρτέλας σας;
Tο πρώτο είναι σίγουρα η λεμονάδα της γιαγιάς Κωστάντζας, με δική της μικρασιάτικη συνταγή, που μού αρέσει πολύ και που κάνει την παρουσία της μεταφυσικά έντονη μέσα σε αυτόν το χώρο. Το δεύτερο είναι τα δικά μου φρέσκα ραβιόλια με ανθότυρο και σπανάκι. Ένα πιάτο που το ξεκίνησα πέρυσι με αγάπη -αλλά και με κάποιες αμφιβολίες- και που τελικά με δικαίωσε απόλυτα.

Καλοκαίρι 2017