livadi drios 1

Χρυσή Ακτή.

livadi drios 2

Δρυός.

Μεσάδα.

Τσερδάκια.

Πίσω Λιβάδι.

Λογαράς.

Πούντα.

Πίσω Λιβάδι – Δρυός

Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσεις
πραγματικά έναν τόπο, είναι να τον περπατήσεις,
να περιπλανηθείς σε αυτόν χωρίς βιάση,
να του αφιερώσεις χρόνο.


Η Πάρος, βέβαια,
δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Για να τη γνωρίσεις θα πρέπει να περιπλανηθείς στα σοκάκια όχι μόνο της Παροικιάς και της Νάουσας, αλλά και των μικρότερων χωριών, να περπατήσεις στους χωματόδρομους και στα μονοπάτια της, να ξεχαστείς στα αρχαία της και στα ξωκκλήσια της, αφήνοντας πάντα χρόνο για ένα καφέ ή για μια σούμα σε ένα καφενείο, για μια μικρή στάση δίπλα στα θυμάρια, τα αμπέλια ή τα λιόδεντρα, ή για μια δροσιστική βουτιά σε μία από τις παραλίες της.

Οι πιο δημοφιλείς –ίσως και οι μόνες ευρέως γνωστές– περιπατητικές διαδρομές στην Πάρο είναι ο περίφημος Βυζαντινός Δρόμος που ενώνει τις Λεύκες με τον Πρόδρομο και τα φροντισμένα μονοπάτια στο Περιβαλλοντικό Πάρκο του Αϊ-Γιάννη του Δέτη, βόρεια από τις Κολυμπήθρες. Υπάρχουν, βέβαια, αρκετές άλλες. Για παράδειγμα, στην ανατολική πλευρά του νησιού το Πίσω Λιβάδι, ο Λογαράς, η Χρυσή Ακτή και ο Δρυός, είναι δημοφιλείς καλοκαιρινοί προορισμοί. Λίγοι, όμως, γνωρίζουν ότι μπορεί κανείς να περπατήσει από το Πίσω Λιβάδι ως το Δρυό χωρίς να απομακρυνθεί πάνω από 50 μέτρα από τη θάλασσα, ακολουθώντας παραλιακούς δρόμους, μικρά μονοπάτια και αμμουδερές παραλίες. Πρόκειται για μία εύκολη και προσιτή σε όλους βόλτα με μήκος περίπου 7 χλμ. και περπάτημα λιγότερο από δύο ώρες. Είναι, μάλιστα, ιδανική για το καλοκαίρι καθώς προσφέρει πολλές ευκαιρίες για δροσιστικές στάσεις σε πανέμορφες παραλίες, πολλές επιλογές για καφέ, ποτό ή φαγητό, ακόμη και δυνατότητα για ένα διάλειμμα wind-surf ή kite-surf για τους πιο περιπετειώδεις. Και ενώ δεν υπάρχει καμία σχετική σήμανση, είναι δύσκολο να χαθεί κανείς.

Η διαδρομή μπορεί να γίνει από το Πίσω Λιβάδι προς το Δρυό ή αντίστροφα. Όποια κατεύθυνση και αν επιλέξουμε, η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη καθώς και τα δύο χωριά εξυπηρετούνται από τακτική συγκοινωνία, η οποία τα ενώνει και μεταξύ τους. Ακόμη και αν έχουμε αυτοκίνητο, δηλαδή, μπορούμε, για παράδειγμα, να το αφήσουμε στο Πίσω Λιβάδι, να περπατήσουμε έως το Δρυό και να γυρίσουμε πίσω σε αυτό με το λεωφορείο.

Στο Πίσω Λιβάδι η διαδρομή ξεκινά στη στάση των λεωφορείων, στην παραλία του χωριού. Ακολουθώντας τον παραλιακό ασφαλτόδρομο προς νότο, φθάνουμε σε 5 λεπτά στο Λογαρά, περνάμε από την παραλία του και στην άκρη της βρίσκουμε το δρόμο που οδηγεί στην πασίγνωστη Πούντα. Διασχίζοντας τη μικρή αλλά συνήθως πολύκοσμη και πολύβουη παραλία, βρίσκουμε στη δυτική άκρη της μια σειρά από σκαλιά που οδηγούν σε μικρό άνοιγμα-πάρκινγκ. Από τη νότια άκρη αυτού του ανοίγματος ένα στενό αλλά ευδιάκριτο μονοπάτι φεύγει προς τα νότια, παράλληλα με τα βράχια της παραλίας, λίγα μέτρα πάνω από τη θάλασσα, και μετά από 500 μέτρα περίπου βρίσκει τη μικρή, απόμερη παραλία της Μεσάδας. Από εκεί συνεχίζει κατά μήκος της δαντελωτής ακτής μέχρι που φθάνει στα Τσερδάκια, στη γνωστή στους λάτρεις του wind-surf παραλία της Νέας Χρυσής Ακτής. (Σε ένα σημείο αυτής της διαδρομής, λίγο πριν τα Τσερδάκια, το μονοπάτι περνάει από ένα πεσμένο πέτρινο φράχτη, συνεχίζει όμως κανονικά, όπως φαίνεται και στο χνάρι του…)

Από τα Τσερδάκια ένας παραλιακός ασφαλτόδρομος μας φέρνει μετά από ένα χιλιόμετρο στην επίσης φημισμένη Χρυσή Ακτή. Και εδώ οι σειρήνες για μία ανάπαυλα είναι πολλές: wind-surf, kite-surf, καγιάκ, μπαρ, καφέ, εστιατόρια και μια πραγματικά χρυσαφένια παραλία. Διασχίζοντας τελικά τη Χρυσή Ακτή είτε από την ακροθαλασσιά είτε πάνω από τις παραταγμένες ψάθινες ομπρέλες, φθάνουμε στη νότια άκρη της και εκεί μια μικρή σκάλα ή ο δρόμος που περνά μπροστά από το τελευταίο μαγαζί, μάς οδηγούν σε μικρό χωμάτινο μονοπάτι που συνεχίζει δίπλα σε καλαμιώνες, πολύ κοντά στη θάλασσα, προς Μπουτάρι και Δρυό. Μια αλυσίδα από μικρές πανέμορφες παραλίες, που συχνά μετά βίας διακρίνονται πίσω από τους καλαμιώνες, προσφέρουν μια τελευταία ευκαιρία για μια βουτιά πριν το Δρυό. Αν τις προσπεράσουμε, σύντομα φθάνουμε στο μικρό λιμάνι του Δρυού και στην ήσυχη παραλία του με τα μαγαζιά, ένα ιδανικό τέρμα για τη βόλτα μας. Τη στάση των λεωφορείων θα τη βρούμε σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από εκεί, στον κεντρικό δρόμο που διασχίζει το Δρυό.

Αν ακολουθήσετε την αντίθετη κατεύθυνση και ξεκινήσετε από το Δρυό, μπορείτε να κλείσετε τη βόλτα σας δίπλα στο κύμα, στα παραλιακά μαγαζιά στο Πίσω Λιβάδι. Σε αυτήν την περίπτωση επίσης, φεύγοντας από το Δρυό καλό θα ήταν να ρωτήσετε από πού ακριβώς στο λιμανάκι ξεκινά το μονοπάτι προς τη Χρυσή Ακτή, καθώς δεν είναι άμεσα προφανές και δεν υπάρχει κάποια σήμανση.