Η Πάρος σήμερα

Κείμενο: Χρίστος Γεωργούσης

Πώς είναι η Πάρος σήμερα; Πώς ήταν τη δεκαετία του 1950 και πώς μέχρι πριν από λίγα χρόνια που άρχισε να λειτουργεί ως χρυσωρυχείο και κατέπλευσαν μέχρι εδώ κατακτητές, μεταλλωρύχοι, χρυσωρύχοι και πειρατές διάφοροι;
Κάποτε περιμέναμε το “Μυρτιδιώτισσα” (μεγάλο καΐκι που το θεωρούσαμε βαπόρι) που έμπαινε στο λιμάνι δυο φορές την εβδομάδα, σήμερα έχουμε αεροπλάνα και ελικόπτερα ιδιωτικά και με την άφιξη των πλοίων μπορείς να κουρδίζεις το ρολόι σου!


Δεν έχουμε παρά
να κοιτάξουμε από ψηλά για να δούμε το νησί που μεταβάλλεται σε πόλη στεριάς. Η Πάρος γεμίζει σπίτια, νόμιμα και παράνομα, χτίζεται απ’ άκρου εις άκρον και καταντά προάστιο της Αθήνας. Έχει ακόμα χώρο και για άλλα σπίτια δεν γεμίσαμε ακόμα, δεν είμαστε πλήρεις, κοπιάστε οι τυχοδιώκτες αγοραστές! Δεν θυμίζουμε νησί, γίναμε μεγαλούπολη. Τις ποτιστικές στέρνες τις αντικατέστησαν πισίνες πολυτελείς, τα πετρόκτιστα σπίτια βίλλες λεφτάδων. Προκόψαμε!

Σπίτια λοιπόν άπειρα, κλειστά όμως το χειμώνα, υπερβολικά έξοδα για την πλουτοκρατία μας και ζάλη αυθάδειας, έπαρσης και υστερίας. Και απουσία στέγης για δασκάλους και υπαλλήλους και εποχιακούς εργαζόμενους.

Ο τουρισμός της Πάρου στηρίχτηκε α) στα αδιέξοδα των μεγάλων πόλεων και στην τάση δραπέτευσης που δημιουργήθηκε. β) Στη μικρή σχετικά απόσταση από την πρωτεύουσα. γ) Στις σπάνιες φυσικές ομορφιές του νησιού. Μέσα σ’ αυτές η χλωρίδα με τα 700 περίπου αγριολούλουδα και η πανίδα με τα έντομα, τα ερπετά, τα πουλιά και όσα άλλα έχουν διασωθεί (σκαντζόχοιρος, νυφίτσα, λαγός, αγριοκούνελο, χελώνα). Όλα αυτά δίνουν με την παρουσία τους ιδιαίτερο χρώμα στην ακουστική του νησιού με ήχους που μπορεί να τέρψουν και να θεραπεύσουν. δ) Στην ξεχωριστή ομορφιά και καθαριότητα των παραλιών. ε) Στην ιδιαίτερη σημασία και αξία της τοπικής αρχαιολογίας. Παντού βρίσκονται ιερά της αρχαϊκής και κλασικής εποχής. Στο Σάλιαγκο, νησάκι μεταξύ Πάρου Αντιπάρου, βρέθηκε νεολιθικό χωριό του 5.000 π.Χ. Σε λόφο στη Νάουσα ανασκάφτηκε μυκηναϊκός οικισμός του 1.300 π.Χ. , ενώ σε όλες τις παραλίες ανακαλύφθηκαν τάφοι με κυκλαδικά ειδώλια του 2.500 π.Χ.

Η βίαια αλλαγή του τουρισμού έφερε και πολλά προβλήματα. 1) Το νερό είναι πάντα μεγάλος πονοκέφαλος, καθώς τα νησιά εξαρτώνται από τις βροχές και, όταν δεν βρέξει τα 450 χιλιοστά που είναι μέσος όρος, υπάρχει πάντα έλλειψη κι ανησυχίες. 2) Τα απορρίμματα και η διάθεσή τους μένουν ακόμα βασικό ζήτημα καθώς κινδυνεύουμε από υπερκορεσμό και μόλυνση των υδάτων. Ικανοποιητική λύση δεν έχει ακόμα βρεθεί.