Γιάννης Ραγκούσης

Συνέντευξη: Ευάννα Βενάρδου | Φωτογραφία: Νίκος Ζάππας

Θέλω να ζήσω όπως έχω μεγαλώσει


Είναι νέος, αεικίνητος και έχει μια εναλλακτική και οικολογική προσέγγιση στα πράγματα που είναι ορατή και στο μαγαζί του “The Green Project” στο Δρυό. Εδώ ο επισκέπτης, πλάι σε μια φυσική δεξαμενή, μπορεί να απολαύσει από καφέ μέχρι ποτό και επιλεγμένα πιάτα. Ένας ολόκληρος τοίχος είναι καλυμμένος από μαρμελάδες δικής του παραγωγής, ενώ οι πελάτες μπορούν να γευτούν πρωτότυπα κοκτέιλ μαρμελάδας!

Γνωρίζοντας το Γιάννη Ραγκούση, παιδί αγροτικής οικογένειας, σκέφτεσαι πως αποτελεί ένα καλό παράδειγμα του πώς θα μπορούσαν οι νέοι να βγουν κερδισμένοι αξιοποιώντας έξυπνα όσα έχει να τους προσφέρει ο τόπος τους. Ο Γιάννης χρησιμοποιεί όλα τα ντόπια προϊόντα που παράγει η οικογένειά του και άλλοι παραγωγοί της Πάρου για να δημιουργήσει μερικά πολύ ιδιαίτερα εδέσματα για το καφέμπαρ του.

Οι μαρμελάδες σας έχουν αρχίσει να γίνονται ανάρπαστες. Τι είδη μπορεί να βρει κανείς και πού μπορεί να τις προμηθευτεί;
Θα βρείτε φραγκόσυκο, μανταρίνι με μαστίχα, κορόμηλο, βερίκοκο, γλυκά κουταλιού και μεταξύ άλλων μια μαρμελάδα πορτοκάλι με σοκολάτα που είναι ευδιάκριτη γιαυτό και αρέσει πολύ. Δουλεύω ατέλειωτες ώρες για όλα αυτά. Είναι δουλειά για φυλακισμένο (γελάει). Αρχικά οι μαρμελάδες ήταν ιδέα μιας κυρίας εδώ στην Πάρο. Αλλά μια μέρα της ζήτησα να μου δείξει πως τις φτιάχνει. Ε, ύστερα το προχώρησα το πράγμα. Σήμερα οι μαρμελάδες μας πωλούνται σε μαγαζιά της Πάρου, προσφέρονται στο πρωινό τεσσάρων ξενοδοχείων του νησιού, ενώ θα τις βρει κανείς και σε τρία μαγαζιά της Αθήνας: το «Tinto» (Ν.Σμύρνη,) τη «Σέσουλα της Γειτονιάς» (Ν.Φιλαδέλφεια) και την «e-utopia» (Ν.Ερυθραία).

Βλέπω πως στο μαγαζί σας εστιάζετε ιδιαίτερα στα ντόπια προϊόντα
Ναι, για παράδειγμα χρησιμοποιώ τυριά από το Δρυό και τα κοντινά χωριά. Και γενικότερα προτιμώ ελληνικά προϊόντα. Παγωτά Kayak, Green Cola, Έψα. Φέτος, ας πούμε, δουλεύουμε μόνο με ελληνικές μπύρες και μάλιστα μικροζυθοποιίας. Η λογική ήταν να φτιάξω έναν χώρο στον οποίο θα μπορώ να προσφέρω τα προϊόντα που παράγω. Λάδι, ελιές, ημίγλυκο κρασί από Μανδηλαριά, σούμα. Και βέβαια οι μαρμελάδες είναι από φρούτα του περιβολιού μου ή από την φύση της Πάρου. Στην οικογένειά μου φυτεύουμε πατάτες με μια ιδιαίτερη φιλοσοφία: τις ποτίζουμε με υφάλμυρο νερό. Η γεύση τους δεν έχει καμία σχέση με αυτή της συνηθισμένης πατάτας.

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να δημιουργήσετε το «The Green Prοject» εν μέσω κρίσης;
Ο κόσμος σε οδηγεί. Είχαμε τα αυγά μας, τις κότες μας, τις καλλιέργειές μας. Υπήρχαν σε πληθώρα. Ήθελα να τα προσφέρω στον κόσμο. Δεν πήγα να κάνω κάτι άσχετο, αλλά αυτό που έχω μάθει από την οικογένειά μου. Και βέβαια με ώθησε η βοήθεια του φίλου Πέτρου Καπαρού ο οποίος επένδυσε σε όλο αυτό, με χρήματα και ιδέες. Ήδη συμπληρώσαμε τέσσερα χρόνια και προχωράμε ανοδικά. Λειτουργούμε άλλωστε και το χειμώνα με φουλ τζάκι αναμμένο!

Σε ποιους απευθύνεστε;
Τον Αύγουστο δουλεύω 80% με Έλληνες. Γενικά, θα δείτε από έναν πιτσιρικά 5 χρονών μέχρι έναν 80χρονο. Λόγω φιλοσοφίας ωστόσο, δεν λειτουργούμε με τη λογική του μαζικού τουρισμού. Από την άλλη, λόγω ακριβώς αυτής της φιλοσοφίας, δεν θα αφήσω κανέναν παραπονεμένο. Ακόμα κι εκτός ωραρίου αν έρθει κανείς θα τον κεράσω ένα φραπέ. Με ενδιαφέρει όσοι έρχονται εδώ να νοιώθουν σαν να πηγαίνουν στην γιαγιά τους ή στην αυλή ενός φίλου τους.

Η Πάρος ποντάρει πολλά στον τουρισμό. Δεν είναι «ριγμένη» η πρωτογενής παραγωγή;
Δεν είναι αλήθεια ότι ελάχιστοι νέοι ενδιαφέρονται για την παραγωγή. Απλώς δεν έχουν τη γνώση ή τη δυνατότητα οι περισσότεροι. Υπάρχει αυτάρκεια στο νησί. Οργάνωση δεν υπάρχει. Ξέρετε πόσα προϊόντα πετιούνται γιατί δεν έχουν σκεφτεί πώς θα τα διοχετεύσουν; Οι χονδρέμποροι της Πάρου θα τηλεφωνήσουν στη λαχαναγορά της Αθήνας για να παραγγείλουν πιο φτηνά. Γνωστός μου έβγαλε πατάτα και τελικά την πέταξε. Η Πάρος είναι από τα λίγα νησιά που διαθέτει τόσο μεγάλο καλλιεργήσιμο χώρο λόγω μορφολογίας (νερά, πεδιάδα). Αλλά υπάρχει μια έλλειψη συνεργασίας σε όλους τους τομείς.

Σκέφτεστε να επεκταθείτε και άλλο;
Δεν ονειρεύομαι να φτιάξω κανέναν ουρανοξύστη. Θέλω να ζήσω όπως έχω μεγαλώσει. Απλώς, τον τρόπο που έχω μεγαλώσει τον έκανα δουλειά.

Καλοκαίρι 2015