Ανακαλύπτοντας την Παροικιά

Φωτογραφίες: Νίκος Ζάππας, Δημήτρης Βρανάς


Η Παροικιά μπορεί εύκολα να σε ξεγελάσει. Η πολύβουη ζώνη του λιμανιού, η κίνηση και συχνά το μποτιλιάρισμα ειδικά το καλοκαίρι, η εκτυφλωτική μαρμαρόστρωτη πλατεία της Μαντώς δεν σε προϊδεάζουν για την ατμόσφαιρα και τη γραφικότητα της παλιάς πόλης. Πρέπει να αφήσεις το λιμάνι, να διασχίσεις την πλατεία για να ανακαλύψεις τους κρυμμένους θησαυρούς της Παροικιάς ή Παρκιάς, κατά το παριανό ιδίωμα.

Η πλούσια ιστορία της είναι αποτυπωμένη παντού. Αρχαίοι ναοί και πύργοι, καστρόπορτες και ενετικά οικόσημα, πολύχρωμα νεοκλασικά και ταπεινά άσπρα σπιτάκια, τριάντα έξι εκκλησιές μόνο μέσα στην πόλη με πρώτη και καλύτερη την Εκατονταπυλιανή, όλα αρμονικά δεμένα μεταξύ τους, σε μια από τις πιο όμορφες πόλεις των Κυκλάδων.

Χάρη στο πολύτιμο παριανό μάρμαρο, που χρησιμοποιήθηκε απλόχερα στα κτίρια της πόλης, και στην καλαισθησία των κατοίκων της, η Παροικιά αποπνέει μια σπάνια αίσθηση φινέτσας και αριστοκρατικότητας, καλά κρυμμένης στα σοκάκια και τους δρόμους της.

Το παλιότερο κομμάτι είναι σίγουρα το Κάστρο. Εκεί ξεκίνησε η πόλη, από αυτό το οχυρό σημείο πριν 5000 χρόνια, εκεί και η αρχαία Ακρόπολη με τον ναό της Αθηνάς, εκεί κι ο μαρμάρινος πύργος του Ενετού Μάρκου Σανούδου. Εκεί και το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα, κάθε φορά αλλιώτικο. Στα σκαλάκια του Αγίου Κωσταντίνου ή στα κοντινά μπαράκια αν θέλεις να απολαύσεις τον ήλιο να δύει πίσω από τον Άγιο Φωκά παρέα με ποτό και μουσική.

Μπροστά από την Κάτω Πόρτα του Κάστρου κι αριστερά, ξεκινά η Οδός Γράβαρη με τα όμορφα αρχοντικά και κάποια εστιατόρια, μπαρ και μαγαζιά. Καλαίσθητα και ιδιαίτερα, συντονισμένα με τον χαρακτήρα της πόλης.
Δεξιά από την Πόρτα αρχίζει η οδός της Παλιάς Αγοράς που είναι και σήμερα ο πιο εμπορικός δρόμος της πόλης.

Ανάμεσα στα μοντέρνα καταστήματα και τις μπουτίκ ξεχωρίζει το Παντοπωλείο του Διπλού, όπου υπάρχουν μόνο γνήσια παριανά προϊόντα, και μερικά ακόμα σαν μάρτυρες μιας άλλης εποχής. Αυτόν τον δρόμο μπορείς να τον περπατήσεις μέχρι τέλους ή μετά την τρίτη Κρήνη Μαυρογένη να μπεις στα σοκάκια και να ανακαλύψεις γειτονιές και γωνιές της Παροικιάς μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Τα τελευταία χρόνια ο δρόμος που ενώνει τα Λιβάδια με το Δημαρχείο, η παραλιακή δηλαδή της Παροικιάς, βρίσκεται σε μεγάλη άνθιση. Ωραία εστιατόρια και μπαρ και άλλα στέκια την κάνουν όλο και πιο ελκυστική σε Παριανούς και μη. Εκεί η νυχτερινή ζωή της Παροικιάς ξεκινάει με το ηλιοβασίλεμα και συνεχίζεται μέχρι τις μικρές ώρες.