Αλυκή: η ψαροπούλα του νότου

Κείμενο: Μάρω Βούλγαρη | Φωτογραφία: Μιχάλης Κορμάς


Mια υδάτινη αγκαλιά στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, η Αλυκή, με προφανή την καταγωγή του αλμυρού ονόματός της, περιμένει τον επισκέπτη για να του χαρίσει κυκλαδίτικη φιλοξενία και πραγματικά ήρεμες διακοπές.

Στην Αλυκή, το τρίτο φυσικό λιμάνι του νησιού, η παλιά λέξη «παραθερισμός» ξαναβρίσκει τη χαμένη σημασία της. Πενήντα περίπου χρόνια πριν η Αλυκή, αποτελούνταν από πολύ λίγα σπίτια, δυο τρία γραφικά ταβερνάκια, το «εργοστάσιο» των σταφυλιών και μερικές ψαροκαλύβες για να δένουν οι ντόπιοι και να επισκευάζουν τις βάρκες τους.

Η έκρηξη του τουρισμού δεν άλλαξε δυσάρεστα τη φυσιογνωμία του χωριού. Το γραφικό λιμανάκι κράτησε το μοναδικό χαρακτήρα του -ελπίζουμε ν΄ αντέξει και στη φετινή παρέμβαση δημιουργίας μαρίνας για τα κότερα-. Στον κεντρικό δρόμο τα cafe με τα τραπεζάκια έξω φροντίζουν να έχουν στον κατάλογο παραδοσιακά γλυκά και σπιτικές λεμονάδες, και τα εστιατόρια σερβίρουν κυρίως ψάρι ψαρεμένο από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες.

Το χωριό είναι πλούσιο και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τις τελευταίες μέρες του Ιουνίου έχουμε τον εορτασμό του Κλήδωνα. Το έθιμο της καύσης των στεφανιών του Μαΐου που οι Αλυκιώτες γιορτάζουν με θαλασσινούς μεζέδες και παραδοσιακές ορχήστρες. Μια μεγάλη επίσης γιορτή που εξελίσσεται σε λαϊκό πανηγύρι είναι η γιορτή του ψαριού που συνήθως γίνεται στις 6 Αυγούστου ανήμερα της γιορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Οι επισκέπτες απολαμβάνουν παραδοσιακή μουσική, άφθονη τηγανητή σαρδέλα και κρασί! Για όσους τυχερούς επισκέπτες παραμείνουν στο νησί και τον Σεπτέμβριο, με ανάλογο τρόπο το χωριό γιορτάζει και την ύψωση του τιμίου Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου. Στην Αλυκή βρίσκεται και το Μουσείο Κυκλαδικής Λαογραφίας του αυτοδίδακτου καλλιτέχνη Μπενέτου Σκιαδά.

Οι γευστικές προτάσεις τέλος, δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητες. Στην παραλία της πίσω Αλυκής βρίσκεται το εστιατόριο του βραβευμένου σεφ Μάριου Σαλματάνη “Thalassamou” με κυκλαδίτικη δημιουργική κουζίνα από φρέσκες πρώτες ύλες. Στο λιμανάκι, μπορείτε να φάτε επίσης στο γραφικό «Μπαλκόνι του Άκη» με τον μόλο μέσα στη θάλασσα, στο «Μουράγιο» για ψαροφαγία ή στο καινούριο Sul Mare και μετά να πάτε για λουκουμάδες στη «Μαρίνα» και στον «Απόπλου» για καφέ, γλυκό και πίτσα πλάι στο κύμα και για shopping στο «Δελφίνι».