Αλυκή: η ήρεμη δύναμη

Κάθομαι σε ένα τραπεζάκι στην άκρη του κύματος, απολαμβάνοντας «γούνα» (ψάρι λιασμένο στον ήλιο και μετά ψημένο στα κάρβουνα) με παριανό κρασί. Μπροστά το βλέμμα ταξιδεύει στο αιγαιοπελαγίτικο γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας που διακόπτεται δώθε-κείθε από τα έντονα χρώματα των καϊκιών και πιο πέρα στο βάθος από τα γήινα χρώματα των απέναντι νησιών. Στα αριστερά μου, σε μια μεγάλη ξανθή παραλία, κάποια παιδιά παίζουν ξέγνοιαστα εκεί που σκάει το κύμα. Η όλη εικόνα μοιάζει να έρχεται από παλιότερες εποχές, τότε που το Αιγαίο ήταν διάσπαρτο από ήρεμα ψαροχώρια, και πράγματι το χωριό που βρίσκομαι, η Αλυκή στα νότια της Πάρου, διατηρεί ζωντανό αυτόν το χαρακτήρα.

Απλωμένη στην αγκαλιά ενός μικρού κόλπου που βλέπει νοτιοδυτικά, η Αλυκή είναι αρκετά μεγάλη ώστε να διαθέτει όλα όσα θα χρειαστεί ο επισκέπτης, διατηρώντας όμως πάντα μια ήρεμη και φιλόξενη ατμόσφαιρα, γεγονός που την καθιστά ιδανική για οικογένειες και γενικότερα για όσους θέλουν ήσυχες διακοπές. Προστατευμένες από τα μελτέμια που ταλαιπωρούν τούς καλοκαιρινούς μήνες τα κυκλαδονήσια, οι παραλίες της θα ικανοποιήσουν τους πάντες: δίπλα στον παραλιακό δρόμο με τις καφετέριες και τα ταβερνάκια, η κεντρική παραλία, μία από τις μεγαλύτερες αμμουδιές του νησιού, είναι ιδανική για τα παιδιά, ενώ σε μικρή απόσταση με τα πόδια βρίσκει κανείς και δύο άλλες όμορφες παραλίες, αυτές της Πίσω Αλυκής και του Αγ. Νικολάου. Τρία χιλιόμετρα μακρύτερα η κοσμοπολίτικη παραλία του Φάραγγα προσφέρει όλες τις ανέσεις, ενώ τα μικρά κολπάκια της περιοχής αποτελούν καταφύγιο για τους μοναχικούς. Υπάρχει επίσης καταδυτικό κέντρο στην περιοχή, αν κάποιοι έχουν διάθεση για περιπέτεια.

Ακόμη και αν βρεθείτε ως απλοί επισκέπτες στην Αλυκή, αξίζει να κάνετε μία βόλτα στο γραφικό λιμανάκι της, να δοκιμάσετε τα ταβερνάκια της που προσφέρουν φρέσκο ψάρι, ντόπια κρέατα και παραδοσιακά πιάτα σε πολύ καλές τιμές ή να πιείτε έναν καφέ ή ένα ποτό απολαμβάνοντας το ηλιοβασίλεμα. Μην αμελήσετε, επίσης, να κάνετε μια επίσκεψη στο μουσείο κυκλαδικής λαογραφίας του αυτοδίδακτου καλλιτέχνη Μπενέτου Σκιαδά και να δείτε τα αναπαλαιωμένα πέτρινα πηγάδια και τις πλύστρες στη γειτονική Αγκαιριά.