Το Θέατρο στην Πάρο

Κείμενο: Μάρω Βούλγαρη

Επτά ομάδες χειροκροτούνται!


“Στην επαρχία, το παράθυρο αντικαθιστά το θέατρο και τους περιπάτους.” έγραφε γύρω στο 1850 ο Γκιστάβ Φλομπέρ. Στην Πάρο του 2017, επτά αξιόλογες θεατρικές ομάδες είναι από καιρό πανέτοιμες να τον διαψεύσουν. Η ζωηρή τους δράση, το εξαιρετικό επίπεδο υποκριτικής, το πολύ καλά επιλεγμένο ρεπερτόριο και η ενθουσιώδης ανταπόκριση του κοινού έχουν δημιουργήσει μικρούς πνευματικούς κύκλους στο νησί, που κρατούν ζωντανή και εξελίσσουν κάθε καλλιτεχνική αναζήτηση που μπορείς να έχεις ως θεατής ή ως συμμετέχων. Οι μικρές θεατρικές αίθουσες λειτουργούν μυσταγωγικά “πίσω από τις κουίντες” της γρήγορης τουριστικής εικόνας, ενώ φέτος η 29η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου στην Πάρο θα είναι αναμφισβήτητα το καλλιτεχνικό γεγονός του νησιού.

Οι ομάδες
Με κέφι, πολλές καλές ιδέες, επαγγελματική σοβαρότητα κι ερασιτεχνική αγάπη οι ερασιτεχνικοί θίασοι του νησιού παρουσίασαν και φέτος το αποτέλεσμα μια κοπιαστικής προσπάθειας. Οι παραστάσεις είναι δυνατές και λεπτοδουλεμένες με μεγάλη θεματική ποικιλία και οι ερασιτεχνικές ομάδες δεμένες και συνεπείς στο καλλιτεχνικό προφίλ που έχει χτίσει η κάθε μία.

Το Θέατρο της Παλιάς Αγοράς είναι η ομάδα της Μοσχούλας Κοντοσταύλου. Πρόκειται για μια από τις πιο παλιές ομάδες του νησιού με, ενδεχομένως, πιοβαρύρεπερτόριο και με εξαιρετικές πάντα παραστάσεις που γοητεύουν ακόμα και το πιο δύσκολο κοινό. Η ομάδα δραστηριοποιείται στην Παροικιά με μόνιμο χώρο το κτίριο Δημητρακόπουλου, σε πάντοτε κατάμεστη αίθουσα αφού η πρεμιέρα της συγκεκριμένης ομάδας αποτελεί καλλιτεχνικό γεγονός στο νησί.

Η θεατρική ομάδα του Αρχίλοχου είναι κι αυτή μια από τις πιο παλιές και δραστήριες του νησιού. Δημιούργημα του Γιώργου Γεμελιάρη επίσης με έδρα την Παροικιά, λειτουργεί όλο το χρόνο ως μια μικρή σχολή υποκριτικής προσφέροντας στο νησί παραστάσεις από το κλασικό και μοντέρνο ρεπερτόριο.

Η Θεατρική Ομάδα Νάουσας Πάρου αντλεί το ρεπερτόριό της από μοντέρνα και κλασικά κείμενα κάτω από την καθοδηγητική ματιά της Υπαπαντής ΡούσσουΟι παραστάσεις δίνονται συνήθως στο χώρο του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος Νάουσας. Το ρεπερτόριο κυμαίνεται από Νηλ Σάιμον μέχρι Ίψεν ενώ η σκηνοθετική γραμμή είναι φρέσκια νευρώδης και απόλυτα σημερινή.

Η ομάδα του Συλλόγου Γυναικών Νάουσας κι αυτή του Συλλόγου Γυναικών Μάρπησσας, δυο γυναικείες ομάδες, που πειραματίζονται κυρίως με έλληνες συγγραφείς και βάζουν τη δική τους δημιουργική πινελιά στο παριανό ερασιτεχνικό θέατρο.

Η θεατρική ομάδα του Α.Μ.Ε.Σ. Νηρέα τέλος με εξαιρετικές επιλογές και ανελλιπή δράση από το 2005 καθώς και η Θεατρική Παιδική Συντροφιά της Νάουσας συμπληρώνουν τη θεατρική δραστηριότητα του νησιού, δημιουργώντας αναλογικά με τον πληθυσμό της Πάρου ένα αξιοθαύμαστο ποσοστό καλλιτεχνικής δράσης.

Η θεατρική ομάδα του Αρχίλοχου.

Γιώργος Γεμελιάρης.

Θεατρικές πράξεις στον Αρχίλοχο

Ο κόσμος ενός ερασιτεχνικού θιάσου ψάχνει για επικοινωνία, μας λέει ο υπεύθυνος της ομάδαςΘεατρικές Πράξειςστον Αρχίλοχο, Γιώργος Γεμελιάρης. Θέλει να μιλήσει, να μοιραστεί, να γνωρίσει κόσμο, νανταλλάξει απόψεις. Θέλει, αν θέλετε, να καταπιέσει και λίγο τον εγωισμό του, για να μπορέσει να χωρέσει σε μια ομάδα. Ταυτόχρονα, να σπάσει και τα προσωπικά του μπλοκαρίσματα.
Μέρος της δουλειάς μου είναι σιγάσιγά ναξεκλειδώσωκλειδωμένους ανθρώπους. Βλέπετε δεν είναι καθόλου απλό νανεβαίνεις  πάνω στη σκηνή. Ο καθένας θέλει το χρόνο του. Όταν όμως  περάσουν αυτό το σύνορο και τα καταφέρουν, τότε ανθίζουν, κι αυτή είναι μια στιγμή πολύ συγκινητική για μένα. Όταν παίζεται η παράσταση και τους βλέπω από το θεωρείο, βλέπω πόση δουλειά έχει γίνει και συγκινούμαι πραγματικά. Το εργαστήριο λειτουργεί και σαν δεξαμενή για τη θεατρική ομάδα. Τα μαθήματα ξεκινούν από τον Οκτώβριο και γίνονται μια φορά την εβδομάδα. Είναι ανοιχτό σε όλους, εξάλλου ο πρώτος μήνας είναι δοκιμαστικός. Μετά, η ομάδα κλείνει και προχωράμε.

Η 29η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου

Θέλαμε πολύ να αναλάβουμε αυτή τη διοργάνωση στο νησί, εξηγεί ο κ. Γεμελιάρης. Είναι ένας θεσμός 29 χρόνων και ποτέ δεν τον είχαμε φιλοξενήσει στην Πάρο. Η ομοσπονδία  που αποφασίζει ποιό νησί θα φιλοξενήσει το θεσμό, λειτουργεί λίγοτηρουμένων των αναλογιώνσαν την Ολυμπιάδα. Υπάρχουν νησιά που δηλώνουν την πρόθεσή τους να φιλοξενήσουν αυτό το πολιτιστικό γεγονός, πρέπει όμως να πληρούν τις προϋποθέσεις και να έχουν τις υποδομές. Η Πάρος πριν από λίγα χρόνια δεν ήταν έτοιμη. Όμως με προετοιμασία και με τις σωστές δημόσιες σχέσεις μπήκαμε στη διαδικασία, δημιουργήσαμε μιαεπιτροπή διεκδίκησηςφτιάξαμε τον φάκελο εργασίας και τους υποσχεθήκαμε ότι θα έχουμε έτοιμη την ευρύχωρη αίθουσα του ΕΠΑΛ μέχρι τον Οκτώβρη. Η αίθουσα, θα μείνει στην Πάρο ως μεγάλο και βασικό πολιτιστικό κέντρο.
Πρέπει να τονίσουμε πως η Πάρος είναι το νησί με τις περισσότερες θεατρικές ομάδες στις Κυκλάδες. Η συνάντηση θα γίνει από τις 5 ως 25 Οκτωβρίου και θα λαμβάνουν χώρα πάνω από δυο παραστάσεις την ημέρα. Το νησί θα φιλοξενήσει πάνω από 30 θιάσους από όλο το Αιγαίοπου θα φιλοξενηθούν στο Porto Paros- ενώ οι αίθουσες στις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι παραστάσεις θα είναι το ΕΠΑΛ, το δημοτικό θέατρο της Νάουσας και ο Νηρέας. Παράλληλα θα γίνονται και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα με χορευτικά συγκροτήματα ή θα διοργανώνονται διάφορα πάρτι.
Πρόκειται για κάτι μοναδικό που σίγουρα θα διαφημίσει το νησί και θα τονώσει τον πολιτιστικό τουρισμό. Έχει επίσης ενδιαφέρον να πω ότι η είσοδος σε όλες τις παραστάσεις θα είναι δωρεάν για το κοινό.

Θεατρική ομάδα Νάουσας.

Υπαπαντή Ρούσσου.

Θεατρική Ομάδα της Νάουσας

Η Θεατρική Ομάδα της Νάουσας συμμετέχει στα πολιτιστικά δρώμενα της Πάρου από το 1985, μας λέει η υπεύθυνη της ομάδας κ. Υπαπαντή Ρούσσου. Για μένα όλα αυτά τα χρόνια το ομορφότερο ταξίδι είναι το ταξίδι της πρόβας κι όχι τόσο το αποτέλεσμα.
Φανταστείτε ότι όλοι εμείς οι ενήλικες είμαστε άνθρωποι που έχουμε τις δουλειές μας τα πρωινά κι ερχόμαστε εδώ το βράδυ για να καταθέσουμε την ψυχή μας. Οπότε από κει και πέρα ο καθένας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Κανένας δεν είναι επαγγελματίας, είμαστε όλοι ερασιτέχνες. Ξεκινάμε λοιπόν την προσέγγιση του κειμένου και κυρίως των ρόλων που ο καθένας θα επωμιστεί, με αναγνώσεις που είναι πολύ σημαντικές για να γίνει κατανοητό πρώτα στους ηθοποιούς το τι παίζουν και πώς πρέπει να το πουν. Αυτό νομίζω ότι είναι το πιο σημαντικό, η διαδικασία των προβών. Θάλεγα ότι το θέατρο παίζει ένα ρόλο ψυχοθεραπευτικό, γιατρεύει την ψυχή μας, είναι η σωτηρία της ψυχής μας και τα παιδιά το έχουν καταλάβει αυτό. Για αυτό όταν τελειώνει η παράσταση, τους λείπει, η όλη διαδικασία.

Η 29η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου

Για μένα 29η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός και προσωπικά και για την ομάδα. Σαυτή τη συνάντηση πηγαίνουμε από το 1991.
Η θεατρική ομάδα της Νάουσας ήταν η πρώτη που πήγε, και πραγματικά έχω συγκινηθεί που θα μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε αυτόν τον μεγάλο θεσμό. Εμείς είμαστε από τα ιδρυτικά μέλη της Ομοσπονδίας, οπότε καταλαβαίνετε τι σημαίνει για μας αυτό το γεγονός. Από τα πρώτα πάντως χρόνια που πηγαίναμε, όλοι ήθελαν να έρθουν στην Πάρο. Η Πάρος είναι ένα νησί πολύ αγαπητό.
Πάντα είχαμε μια αγωνία για το πώς θα γίνει εδώ γιατί πηγαίνοντας σε άλλα νησιά, οι υποδομές ήταν εκπληκτικές, όπως στο θέατρο Απόλλων στη Σύρο. Τα τελευταία χρόνια κάπως ξεπεράστηκε αυτό γιατί πήγαμε και σε μικρότερα νησιά που οι υποδομές δεν ήταν πολύ καλές. Έτσι τολμήσαμε φέτος να διεκδικήσουμε τη συνάντηση και πήραμε θετική απάντηση μια και το συμβούλιο, η ομοσπονδία, ήταν πάρα πολύ ένθερμο. Είδανε τους χώρους και συμφώνησαν, όμως θα πρέπει να γίνουν εντατικές προετοιμασίες, ειδικά στο ΕΠΑΛ που δημιουργείται μια μεγάλη αίθουσα 350 ατόμων.Η δική μας αίθουσα δεν θα χρησιμοποιηθεί ασφαλώς γιατί εμείς είμαστε ο μόνος σύλλογος που πληρώνει ενοίκιο. Δεν έχουμε καμία βοήθεια, δεν είμαστε κρατικοδίαιτος θίασος. Ξέρω ότι αυτή η αίθουσα έχει τα προβλήματά της, για μένα όμως είναι ένας χώρος δημιουργίας όπου έρχονται και καταθέτουν την ψυχή τους μουσικοί, χορευτές, ηθοποιοί, χορωδοί.
Έχει μια ενέργεια αυτός ο χώρος που για μένα είναι σημαντικός. Θέλω με όλη μου την ψυχή να πετύχει αυτή η διοργάνωση και ταυτόχρονα ανησυχώ κιόλας, γιατί εδώ πάει αργά η άμαξα, ελπίζω όμως ότι όλα θα πάνε καλά. Η Πάρος έχει μόνο να ωφεληθεί από αυτό, τουριστικά και πολιτιστικά. Είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για τις δέκα αυτές μέρες να βλέπουμε καθημερινά δύο τρεις παραστάσεις και ανυπομονώ να τις απολαύσω όσο το δυνατόν καλύτερα.