Το σπήλαιο της Αντιπάρου

Αν αναζητάτε ένα δροσερό διάλειμμα στην κάψα του καλοκαιρινού ήλιου και στη συνηθισμένη περιπλάνηση στις παραλίες, μια ιδανική επιλογή είναι το περίφημο Σπήλαιο της Αντιπάρου.


Κόσμοι της σιωπής
και του σκοταδιού, πάντα μυστηριώδεις και υποβλητικοί, τα σπήλαια ασκούν μία ιδιαίτερη γοητεία: ένα περίεργο μίγμα φόβου, διέγερσης, μυστηρίου και εξερευνητικής διάθεσης, ανακατεμένο με μία αίσθηση ενός περιβάλλοντος που είναι απόκοσμο και ανεξήγητα οικείο και προστατευτικό ταυτόχρονα. Μια γεύση από αυτήν τη γοητεία προσφέρει το περίφημο Σπήλαιο της Αντιπάρου.

Γνωστό από την αρχαιότητα, το Σπήλαιο βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, στο λόφο του Αϊ Γιάννη, σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων από τη Χώρα της Αντιπάρου. Τα παλιά χρόνια το να φτάσεις και να κατέβεις σε αυτό ήταν μία πραγματική περιπέτεια: έφτανες με καϊκι σε έναν κοντινό όρμο, ανηφόριζες με τα πόδια ή με γαϊδουράκι μέχρι το σπήλαιο μέσα στον καυτό ήλιο και κατέβαινες σε αυτό δεμένος με σχοινί και με ένα δαδί στο χέρι… Σήμερα, βέβαια, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά: ένας φαρδύς ασφαλτοστρωμένος δρόμος, τακτική συγκοινωνία καθώς και ένα ευρύχωρο πάρκινγκ, εξυπηρετούν τη μετακίνηση από και προς τη Χώρα, ενώ η κατάβαση στο μήκους περίπου 100 μέτρων σπήλαιο γίνεται πλέον με μια καλοφτιαγμένη τσιμεντένια σκάλα με καλαίσθητα ανοξείδωτα κάγκελα που παρέχουν σιγουριά στον καθένα, επιτρέποντάς του να απολαύσει απερίσπαστος τον παραμυθένιο διάκοσμο από σταλαγμίτες και σταλακτίτες, κάθε σχήματος και μεγέθους. Όσοι εξακολουθούν να διστάζουν να κατέβουν, μπορούν να ξεκουραστούν στον καλοφτιαγμένο προαύλιο χώρο, με το μικρό εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη του Σπηλιώτη και τον εντυπωσιακό σταλαγμίτη ύψους 8 μέτρων που «φρουρεί» την είσοδο του σπηλαίου και είναι πιθανώς ο αρχαιότερος της Ευρώπης, με ηλικία 45 εκατομμυρίων ετών.

Η έξοδος από το υγρό και ψυχρό σπήλαιο στο πυρωμένο κυκλαδίτικο τοπίο και από το ημίφως στον εκτυφλωτικό ήλιο, είναι από μόνη της μία ιδιαίτερη εμπειρία, αν και η σκιασμένη είσοδος μετριάζει κάπως τη μετάβαση. Και προτού κανείς φύγει, η θέα από το χώρο του πάρκινγκ, με ένα εντυπωσιακό πανόραμα της νοτιοδυτικής Πάρου, της Ηρακλειάς, της Ίου, της Σίκινου και της Φολέγανδρου, που διαγράφονται στον ορίζοντα, πάνω στο απέραντο γαλάζιο, κλείνει ιδανικά μια ασυνήθιστη για αιγαιοπελαγίτικο νησί εμπειρία.