Η θεατρική ομάδα Μάρπησσας.
Επάνω: Άρης Ρήγας, Κατερίνα Ζηλέλη, Στρατής Κρητικός, Βικτωρία Ραγκούση, Αφροδίτη Αφεντάκη, Μαρία Πούλιου, Αντώνης Μπουραντάς, Γιώργος Πετρόπουλος.
Κάτω: Τασος Βαρβελης, Χάρης Παυλίδης, Μαρία Κρητικού, Λαμπρινή Γεμελιάρη, Μαρουσώ Λαουράκη, Κατερίνα Βιτζηλαίου, Ειρήνη Λουρίδου.

Θεατρική ομάδα Μάρπησσας

Συνέντευξη: Αυγή Καλογιάννη | Φωτογραφία: Μαρία Περαντινού

Tι συμβαίνει με τη Μάρπησσα;


Ένα διάσημο φεστιβάλ, δύο δραστήριοι σύλλογοι και δύο μουσεία σε ένα χωριό 300 κατοίκων για να μην αναφέρουμε και τις περίφημες Παραστάσεις της Μεγάλης Παρασκευής που αποτελούν ένα σοβαρό λόγο για να γιορτάσει κανείς το Πάσχα στην Πάρο… Είναι πραγματικά εντυπωσιακό!

Σας παρουσιάζουμε λοιπόν εδώ τη θεατρική ομάδα Μάρπησσας που μετράει φέτος δέκα χρόνια παρουσίας στα θεατρικά δρώμενα της Πάρου και έχει σαν σκοπό να ενισχύσει τους δύο συλλόγους του χωριού, τον Σύλλογο Γυναικών και τον ΑΜΕΣ Μαρπησσαϊκό. Εδώ και τρία χρόνια τη σκηνοθετική επιμέλεια έχει αναλάβει ο Τάσος Βαρβέλης, μέλος της ομάδας από τον πρώτο χρόνο, ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις μας σχετικά με την ιστορία της θεατρικής ομάδας αλλά και της φετινής επιτυχημένης παράστασης.

«Η ομάδα δημιουργήθηκε με πολλή αγάπη για να μπορούμε τον χειμώνα να έχουμε κάποιες δραστηριότητες και να μεταφέρουμε στη σκηνή θεατρικές παραστάσεις που θα κάνουν τον κόσμο να ξεφύγει λίγο από την καθημερινότητα του. Έτσι εδώ και δέκα χρόνια έχουμε δώσει δέκα διαφορετικές παραστάσεις και φέτος με μεγάλη επιτυχία ανεβάσαμε το έργο «Οι Συμπέθεροι από τα Τίρανα», μας είπε ο σκηνοθέτης.

Το έργο, που γράφτηκε το 2008 από τους Ρέππα-Παπαθανασίου και μετρά αναρίθμητες παραστάσεις ήδη, αποτελεί ένα, πάντα επίκαιρο, κοινωνικό σχόλιο για τη συνύπαρξη Ελλήνων και Αλβανών στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Ρωτήσαμε τον Τάσο Βαρβέλη για τον αντίκτυπο που είχε η παράσταση στους Αλβανούς του χωριού και μάθαμε ότι είδαν το έργο και διασκέδασαν μαζί με τους Έλληνες θεατές.

Στη συνέχεια της κουβέντας μας μάθαμε ακόμα ότι η θεατρική ομάδα αριθμείται από τουλάχιστον τριάντα άτομα, από τα οποία κάποιοι εναλλάσσονται στη σκηνή αναλόγως με την παράσταση ενώ κάποιοι άλλοι συμμετέχουν στο πιο δύσκολο κομμάτι το οποίο είναι το δημιουργικό. Είναι αυτοί που βρίσκονται στα παρασκήνια, στα φώτα, στη μουσική, στην είσοδο, στην οργάνωση, στα κουστούμια, σε όλα αυτά που χρειάζεται μία παράσταση για να είναι τέλεια οργανωμένη και να παρουσιαστεί στο κοινό.

Η θεατρική ομάδα έχει και τμήμα παιδικό και νεανικό κι έχει δώσει δύο θεατρικές παραστάσεις. «Φέτος ευελπιστούμε να ανεβάσουμε και ένα δικό μας θεατρικό έργο, σε συγγραφική και σκηνοθετική επιμέλεια δικιά μου και να το παρουσιάσουμε στην 31η συνάντηση ερασιτεχνικών θιάσων Αιγαίου που θα γίνει στο νησί της Ρόδου τον Οκτώβριο. Η θεατρική μας ομάδα είναι μέλος της ομοσπονδίας ερασιτεχνικών θιάσων Αιγαίου από την πρώτη στιγμή. Αυτές οι συναντήσεις της ομοσπονδίας γίνονται κάθε χρόνο σε διαφορετικό νησί και παίρνουν μέρος περίπου 24 θεατρικές ομάδες από όλα τα νησιά του Αιγαίου», μας είπε κλείνοντας την κουβέντα μας ο Τάσος Βαρβέλης.

Καλοκαίρι 2019