Παμίνος Γεωργιάδης

Συνέντευξη: Νίκος Ζάππας | Φωτογραφία: Δήμητρα Κατσαούνη

Η συνεργασία μου με τον Τσαρούχη με διαμόρφωσε πολιτιστικά και αισθητικά


Με τον Παμίνο συναντηθήκαμε πριν 10 χρόνια στο Πίσω Λιβάδι πίνοντας μέντα λικέρ με σόδα. Πριν 3 χρόνια είχα την τιμή να ζήσω για ένα καλοκαίρι σε ένα από τα σπίτια του και μάλιστα  σε αυτό που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το δικό του. Η εμπειρία αυτή – άκρως διδακτική για εμένα- αποτέλεσε σημαντική αφετηρία εικαστικής αναζήτησης. Ο Παμίνος σύντομα μετετράπη σε πατρική φιγούρα, αφού η κριτική του δεν περιορίστηκε μονάχα στους Ναύτες που τότε ετοίμαζα, αλλά κυριολεκτικά σε ό,τι με αφορούσε. Σήμερα, συμπεραίνω το απόσταγμα της διδαχής του… Την επιμονή στον Ελληνισμό, λαμπρή πηγή εσωτερικής ελευθερίας!

Kύριε Παμίνο, βρίσκεστε στην Πάρο τα τελευταία 25 χρόνια όπου μένετε τους περισσότερους μήνες του χρόνου. Πώς ξεκίνησε ο έρωτας αυτός;
Το 1992 αγόρασα ένα οικόπεδο στο Πίσω Λιβάδι με καταπληκτική θέα. Αυτό όμως ήταν μόνο η αρχή, αφού, έως σήμερα έχω χτίσει 22 σπίτια. Σεβόμενος την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική σύμφωνα με το περιβάλλον και με χειροποίητη αγάπη, εδώ στην Πάρο έκανα το επάγγελμά μου μεράκι.

Πώς πρέπει να είναι κατά τη γνώμη σας μια κατοικία της Πάρου;
Κατ’ αρχάς να μην έχει την αισθητική της πόλης. Να εκμεταλλεύεται τη φύση – ανοίγματα- πόρτες και βεράντες- γιατί τους καλοκαιρινούς μήνες η ζωή είναι στην βεράντα και όχι μέσα. Τα μέσα εξυπηρετούν μόνο τις καθημερινές ανάγκες, με τα απαραίτητα και όχι τα περιττά. Η αισθητική είναι κατά τη γνώμη μου αυτό που αντιλαμβάνεται ο χρήστης σύμφωνα με την παιδεία του.

Εργαστήκατε στην αρχιτεκτονική αλλά και στον κόσμο της τέχνης και ειδικά σε αυτόν της σκηνογραφίας. μεγάλο μέρος αυτής της διαδρομής ήταν η συνεργασία σας με τον Γιάννη Τσαρούχη. Πώς επηρέασε η συνεργασία αυτή την μετέπειτα πορεία σας;
Η γνωριμία μου με τον Τσαρούχη και η συνεργασία μου μαζί του τόσο στις εικαστικές παραγωγές όσο και στις θεατρικές παραστάσεις του ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Συνεργαστήκαμε από το 1962 έως το 1989. Με διαμόρφωσε αυτή η συνεργασία, και πολιτιστικά και αισθητικά. Προσπάθησα να συγκεράσω όλη αυτή τη γνώση στην προαναφερόμενη αισθητική των σπιτιών που μετέπειτα κλήθηκα να φτιάξω.

Στην εποχή μας είναι πλέον εμφανής η εισβολή της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης αισθητικής στην αρχιτεκτονική. Θα ήθελα το σχόλιό σας επ’ αυτού.
Καταρχάς με τη λέξη αρχιτεκτονική εννοούμε τον χώρο και την υπάρχουσα αισθητική του τοπίου, δηλαδή, η αισθητική να είναι εναρμονισμένη με το τοπίο. Επίσης σημαντικό, είναι οι ανάγκες να εξυπηρετούν τους κατοικούντες τον χώρο. Ειδικά η Ελλάδα φημίζεται για το φως και την παρουσία της θάλασσας. Η σύγχρονη αρχιτεκτονική, δυστυχώς, βασίζεται στο βιομηχανικό προϊόν, και έπαψε η χειροποίητη κατασκευή η οποία στις ημέρες μας σπανίζει. Για αυτό, και όπου υπάρχει, θαυμάζεται για την λαϊκότητα των τεχνιτών.

Τι ετοιμάζετε αυτήν την περίοδο;
Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνω πέντε κυκλαδίτικες κατοικίες, δύο στην Άνω Σύρο και τρεις στο χωριό Κάμπος της Τήνου. Τώρα, σχεδιάζω τη μεταμόρφωση και αλλαγή χρήσης του υπάρχοντος εγκαταλειμμένου ξενοδοχείου της Μάρπησσας σε πολιτιστικό χώρο (υπαίθριος κινηματογράφος, εκθεσιακοί χώροι και εργαστήρια τεχνών).
Έχω υποβάλει προσχέδια στον Δήμο, όπου και ανήκει το κτίσμα αυτό, αλλά δυστυχώς ο Δήμος θα το προκηρύξει προς αξιοποίησή του, λόγω έλλειψης χρημάτων. Η πρόταση η δική μου είναι να αναλάβουμε μια ομάδα καλλιτεχνών και τοπικών παραγόντων, με έξοδα δικά μας, ώστε να αξιοποιηθεί προς όφελος του πολιτισμού που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας ιδίως την εποχή αυτή.

Καλοκαίρι 2017