Νίκος Παυλάκης

Συνέντευξη: Μάρω Βούλγαρη

Η μπύρα ήταν το πάθος μου. Για να είσαι επιτυχημένος σε κάτι πρέπει να το αγαπάς. Κατά προτίμηση με πάθος


Ένα ακόμα success story μας κάνει να αισιοδοξούμε και να εμπιστευόμαστε τους νέους ανθρώπους στο νησί. Ο Νίκος Παυλάκης μαζί με τον συνέταιρό του Μαρίνο Αλεξάνδρου δημιούργησαν την 56isles, την πρώτη παριανή μπύρα, και πριν καλά – καλά γίνει γνωστή, βραβεύτηκε από τα Great Taste Awards…

Πώς γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργήσεις μια δική σου μπύρα;
H ιδέα γεννήθηκε στο Λονδίνο το 2012 όπου έκανα το master μου. Εκεί, γνώρισα και τον συνέταιρό μου τον Μαρίνο Αλεξάνδρου με τον οποίο οραματιστήκαμε μαζί ένα ολοδικό μας προϊόν. Η μπύρα ήταν το πάθος μου. Αποφασίσαμε λοιπόν να φτιάξουμε μια δική μας μπύρα μικρής παραγωγής. Ο Μαρίνος έχει επιχειρήσεις εστίασης στο Λονδίνο, εγώ όμως έχω μεγαλώσει και ζήσει εδώ. Δεν μου αρέσουν οι μεγάλες πόλεις. Έτσι κάναμε έδρα μας την Πάρο και φτιάξαμε την πρώτη παριανή μπύρα την οποία ονομάσαμε 56isles από τα 56 νησιά των Κυκλάδων κατοικημένα και ακατοίκητα.

Σας βοήθησε το νησί ως προς τις πρώτες ύλες;
Xρησιμοποιώ παριανό κριθάρι ακατέργαστο. Στο παριανό κριθάρι υπάρχουν ιστορικές αναφορές από τον Αρχίλοχο ακόμα. Η Πάρος, μάλιστα, λεγόταν Κριθαρόεσσα. Έχει μια ειδική ποικιλία κριθαριού που μας δίνει αυτή τη χαρακτηριστική γεύση η οποία υπάρχει μόνο εδώ και στη Λήμνο.

Πώς ήταν η περιπέτεια της δημιουργίας μιας μικρής ζυθοποιίας;
Πράγματι δημιουργήσαμε ένα μικρό ζυθοποιείο. Η μπύρα φτιάχνεται εξολοκλήρου εδώ. Επενδύσαμε στον τόπο παρόλο που οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ήταν αποκαρδιωτικές. Θέλαμε όμως το προϊόν να παράγεται από την αρχή μέχρι το τέλος στον τόπο του.

Πότε νιώσατε ότι αυτό το project θα “πάει”;
Όταν κάναμε τις πρώτες δοκιμές. Ξέραμε τι χαρακτηριστικά ψάχναμε για την πρώτη μας μπύρα, δοκιμάσαμε πέντε έξι γεύσεις, καταλήξαμε σε δύο, και φτιάξαμε ένα συνδυασμό αυτών των δύο.

Πώς την υποδέχτηκε το νησί;
Eίμαι αρκετά ευχαριστημένος. Είναι δύσκολο για μια μικρή ζυθοποιία ν’ αναπτυχθεί σ’ ένα τουριστικό μέρος γιατί υπάρχει ανταγωνισμός από τις μεγάλες εταιρείες και πολύ συχνά αθέμιτος. Μπήκε όμως στα περισσότερα μαγαζιά -ειδικά στους χώρους εστίασης- ενώ στα μπαρ, λιγότερο.

Πώς οδηγηθήκατε στη δεύτερη μπύρα; Πώς θα την περιέγραφες γευστικά;
H 56 Isles Aegean Wit είναι μια δροσερή ξανθιά μπύρα που πίνεται ευχάριστα. Η διαφορά της είναι ότι αυτή είναι σταρένια μπύρα, από σιτάρι πάλι παριανό, έχει κάποια ντόπια βότανα, μπαχαρικά, εσπεριδοειδή, μέχρι και μαρμελάδα! Είναι μια μπύρα φρέσκια, απαστερίωτη, αφιλτράριστη και παρουσιάζεται σε μπλε φιάλη με κίτρινη ετικέτα. Επειδή είναι φρουτώδης και πολύ ιδιαίτερη, γίνεται κι εξαιρετικό απεριτίφ με μια φέτα πορτοκάλι μέσα.

Μιλήστε μας και για το βραβείο…
Tα Great Taste Awards είναι ένας διεθνής διαγωνισμός όπου πήρα μέρος με την παρότρυνση του συνεταίρου μου. Εγώ ήμουν λίγο διστακτικός, στείλαμε τελικά δείγματα τον Φλεβάρη κι όταν μου είπαν ότι πήραμε το βραβείο σχεδόν δεν το πίστευα. Χάρηκα πολύ γιατί είναι ένας σοβαρός αδιάβλητος διαγωνισμός με πολλούς κριτές.

Πώς βλέπεις την επόμενη πενταετία στην Πάρο;
H Πάρος αλλάζει. Το βλέπουμε κι από τον κόσμο που μας επισκέπτεται κι από τα μαγαζιά που είναι όλο και πιο ποιοτικά. Θέλει όμως μεγάλη προσοχή για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε την αυξημένη επισκεψιμότητα. Χρειάζονται έργα υποδομής για να είμαστε επαρκείς και να προσφέρουμε υψηλότερο επίπεδο υπηρεσιών.

Καλοκαίρι 2018