Μια εθελόντρια στην Πάρο

Συνέντευξη: Μάρω Βούλγαρη

Όσο υπάρχει ζωή, υπάρχει ελπίδα


H Nασταζιά είναι ένας άνθρωπος της προσφοράς. Έρχεται κάθε χρόνο από το Παρίσι στην Πάρο όχι για διακοπές αλλά ως εθελόντρια βοηθός κτηνιάτρου στο Κτηνιατρείο των Φιλόζωων Εθελοντών Πάρου συνδέοντας μάλιστα το νησί με τις γαλλικές φιλοζωικές οργανώσεις. Στο λιμάνι της Νάουσας μάλιστα “ερωτεύτηκε” και μια γάτα…

Τι είναι για σας ο εθελοντισμός; Πώς ξεκίνησε η σχέση σας με τα ζώα και τις φιλοζωικές οργανώσεις;
Είχα γάτες από πολύ νεαρή ηλικία κι έτσι φυσικά γεννήθηκε μέσα μου η ιδέα να τις φροντίζω και να κάνω τη φροντίδα αυτή επάγγελμά μου. Κι ακόμα πιο φυσικά μου γεννήθηκε η διάθεση να εμπλακώ σε μία τέτοια οργάνωση όσο μου το επιτρέπει ο ελεύθερός μου χρόνος. Για μένα είναι αυτονόητο. Η εμπειρία υπήρξε ιδιαίτερα εποικοδομητική γιατί μπόρεσα να συμβάλω στη φροντίδα των αδέσποτων και των ζώων που έχουν ανάγκη. Μπόρεσα να δώσω έτσι νόημα στο πάθος μου προσφέροντας τον χρόνο μου και τις ικανότητές μου.

Τι σας έφερε για πρώτη φορά στην Πάρο; Τι σας συνδέει πλέον με το νησί;
Ήρθα για πρώτη φορά στην Πάρο τον Σεπτέμβρη του 2016 για διακοπές. Εδώ συνάντησα την αδέσποτη γάτα που τελικά υιοθέτησα. Αγάπησα πραγματικά αυτό το νησί όπου αισθάνομαι σπίτι μου. Είναι κατά κάποιο τρόπο το καταφύγιό μου.
Έπειτα συνάντησα καταπληκτικούς ανθρώπους που έχουν γίνει πια φίλοι.

Ποια ήταν η μέχρι τώρα εμπειρία σας στους ΦΕΠ;
Πραγματοποίησα τέσσερις εβδομάδες εθελοντικής εργασίας στο ιατρείο των ΦΕΠ το 2017. Ήρθα τον Απρίλιο και τον Αύγουστο. Βοηθάω τον κτηνίατρο κυρίως στο χειρουργείο, προλαβαίνω τις ανάγκες του κι αυτό βοηθάει να κερδηθεί χρόνος στις επεμβάσεις.

Πώς βλέπετε πλέον τη σχέση των νέων ανθρώπων με τα ζώα; Υπάρχουν ελπίδες να δημιουργήσουμε καινούριες φιλόζωες γενιές ανθρώπων;
Στη Γαλλία έχουμε μια έκφραση «Όσο υπάρχει ζωή, υπάρχει ελπίδα». Πιστεύω ότι οι γενιές που θα μας διαδεχθούν, θα ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για την ευημερία των ζώων. Πρέπει να μεταδώσουμε όλη αυτή την αγάπη και γενναιοδωρία στις μελλοντικές γενιές. Αυτό περνάει από την εκπαίδευση και τη συμμετοχή. Πρέπει να τους διδάξουμε από νεαρή ηλικία να σέβονται τα άλλα είδη, να τα γνωρίζουν και να συμβιώνουν μαζί τους.

Καλοκαίρι 2018