Μάριος Φουρνάρης

Συνέντευξη: Μάρω Βούλγαρη

Στην Αλκυόνη κάθε ζωή έχει αξία!


Σεβασμός στη ζωή χωρίς εξαιρέσεις, αποτελεσματικότητα και οργάνωση, αθόρυβη παρουσία στο νησί, αγάπη για τη φύση. Ο Σύλλογος Περίθαλψης & Προστασίας Άγριων Ζώων Αλκυόνη κλείνει φέτος 26 χρόνια στην Πάρο, και ο πρόεδρός του Μάριος Φουρνάρης απαντά στις ερωτήσεις μας.

Πώς και πότε δημιουργήθηκε η Αλκυόνη; Ποια είναι η ιδρυτική ομάδα και ποια ανάγκη κλήθηκε πρωτίστως να καλύψει;
Η Αλκυόνη ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1995, από μία μικρή ομάδα φίλων, με κεντρικές εγκαταστάσεις στην Πάρο και συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα, με κύριο σκοπό την περίθαλψη και επανένταξη στη φύση όλων των Αγρίων Ζώων, τα οποία τραυματισμένα, εξασθενημένα ή άρρωστα, φθάνουν στο νοσηλευτήριό της. Η ίδια αυτή μικρή ομάδα συνεχίζει μέχρι σήμερα 26 χρόνια μετά και ενώ έχει διαχειριστεί περισσότερα από 16.000 περιστατικά περίθαλψης άγριων ζώων.

Ποιο είναι το όραμα πίσω από τον Σύλλογο Περίθαλψης και ποια γεωγραφική ακτίνα εξυπηρετεί;
Στην Αλκυόνη πρεσβεύουμε τον σεβασμό στη ζωή στο σύνολό της και χωρίς εξαιρέσεις. Η Αλκυόνη είναι το μοναδικό νοσηλευτήριο άγριων ζώων στην Ελλάδα μαζί με τον Αρκτούρο με επίσημη άδεια λειτουργίας. Επίσης διαθέτουμε τις μεγαλύτερες σε έκταση και πληρότητα, εγκαταστάσεις σε έκταση 12,6 στρεμμάτων στις Καμάρες της Πάρου. Η αρχική σκέψη ήταν να καλύψουμε γεωγραφικά το Νότιο Αιγαίο αλλά εξ ανάγκης σε συνεργασία με την «Άνιμα», καλύπτουμε γεωγραφικά το σύνολο της χώρας.

Ποιος είναι ο νούμερο ένα κίνδυνος που απειλεί σήμερα τη νησιωτική πανίδα;
Η καταστροφή των βιοτόπων από την υπερδόμηση, η καταστροφή των υγροτόπων, το κυνήγι, η υπεραλίευση, τα φυτοφάρμακα, ο υπερπληθυσμός της γάτας και η αύξηση του στόλου των αυτοκινήτων, όλα μαζί και το κάθε ένα ξεχωριστά, πλήττουν την άγρια πανίδα των νησιών και τη φτωχαίνουν συνεχώς στον χρόνο, έως ότου απομείνουν εντέλει μόνο Ασημόγλαροι και Κουρούνες. Πέρα από όλα αυτά το κυρίαρχο πρόβλημα είναι η περιβαλλοντική άγνοια της πλειοψηφίας των ανθρώπων.

Ποιο είναι το κυρίαρχο συναίσθημα όταν απελευθερώνετε ένα ζώο ή ένα πουλί για επανένταξη;
Η χαρά και η συγκίνηση τη στιγμή της απελευθέρωσης ενός ζώου που φροντίσαμε όπως και η λύπη τη στιγμή που χάνουμε τη μάχη με τον θάνατο είναι συναισθήματα σταθερά που δεν ξεθωριάζουν στο πέρασμα του χρόνου.

Πιστεύετε ότι μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τις νέες γενιές να εκτιμούν κάθε είδους ζωή; Ποιες είναι οι σχετικές δράσεις της Αλκυόνης για περιβαλλοντική εκπαίδευση;
Από το ξεκίνημα η λειτουργία της Αλκυόνης συνδέθηκε με την περιβαλλοντική εκπαίδευση, είτε με επισκέψεις σχολείων σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στις εγκαταστάσεις μας, είτε με επισκέψεις συνεργατών της Αλκυόνης σε σχολεία, συχνά με παράλληλες απελευθερώσεις πουλιών. Ανάλογα με την εποχή του έτους φιλοξενούμε στην Αλκυόνη από τρία έως δέκα σχολεία τον μήνα.

Πού μπορεί κανείς να παρακολουθεί τις δράσεις σας; Πώς μπορεί να γίνει μέλος ή εθελοντής;
Η δράση της Αλκυόνης παρουσιάζεται στα κοινωνικά δίκτυα και σύντομα θα λειτουργήσει η νέα μας ιστοσελίδα: alkioni.org. Επίσης οι επισκέψεις του κοινού γίνονται κάθε μέρα εκτός Κυριακής 11.00 έως 13.00. Θα πρέπει να γνωρίζουν από πριν οι επισκέπτες μας πως δεν θα έχουν τη δυνατότητα να δουν ζωντανά ζώα στην Αλκυόνη. Η επικοινωνία της λειτουργίας της περίθαλψης στο κοινό, γίνεται πάντα με την ξεκάθαρη διαφορά που έχει ένα νοσηλευτήριο, από ένα ζωολογικό κήπο. Τα ζώα που φιλοξενούνται στην Αλκυόνη πάσχουν από το άγχος του τραυματισμού και της αιχμαλωσίας. Η απόλυτη προτεραιότητά μας είναι να τα διατηρήσουμε ζωντανά, απελευθερώσιμα και άγρια. Αυτό είναι αδύνατο να ταυτιστεί με την παράλληλη παρουσία επισκεπτών. Για να γίνει κάποιος μέλος της Αλκυόνης χρειάζεται μόνο να επικοινωνήσει με τη γραμματεία του Συλλόγου. Ο βαθμός της ενασχόλησης του με την Αλκυόνη εξαρτάται αποκλειστικά από τη διάθεσή του. Για να γίνει κανείς εθελοντής της Αλκυόνης θα πρέπει να μας στείλει ένα μέιλ στο: alkioniparos@yahoo.gr και στη συνέχεια θα επικοινωνήσουμε μαζί του για ενημέρωση.
Το γενικό πρόγραμμα για τους εθελοντές της Αλκυόνης, πραγματοποιείται από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο. Κατά τους χειμερινούς μήνες λειτουργούμε μόνο με το μόνιμο προσωπικό.