Αρχαιολογικό Μουσείο, μεγάλη αίθουσα.

Μουσείο Γλυπτικής Νικόλαος Περαντινός.

Λαογραφικό Μουσείο Μάρπησσας.

Παριανή Κατοικιά.

Εκκλησιαστικό Μουσείο.

Η Πάρος των Μουσείων

Η μακρά και σημαντική ιστορία της Πάρου είναι καταγεγραμμένη παντού: στα μνημεία και τα μονοπάτια, τα αρχοντικά και τις εκκλησίες και φυσικά τα μουσεία της Πάρου με πρώτο και σημαντικότερο το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Παροικιά. Όπως θα δείτε στη συνοπτική παρουσίαση που ακολουθεί, στα μουσεία της Πάρου μπορεί κανείς να θαυμάσει γλυπτά και κεραμική από την αρχαιότητα, βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες, αντικείμενα από την εποχή της Ενετοκρατίας καθώς και αντικείμενα καθημερινής χρήσης από την Πάρο και το Αιγαίο και να γνωρίσει σημαντικές προσωπικότητες του νησιού. Τα μικρότερα από αυτά ανοίγουν μόνο το καλοκαίρι. Ελέγξετε το ωράριο λειτουργίας και μην ξεχνάτε ότι ο καλύτερος τρόπος να ανακαλύψετε τα μουσεία της Πάρου είναι μια ξενάγηση με τους διπλωματούχους ξεναγούς του νησιού! Πληροφορίες ΕΔΩ.


Aρχαιολογικό Μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάρου οικοδομήθηκε τη δεκαετία του 1950, σε έκταση που παραχωρήθηκε από το Δήμο της Πάρου και είναι το σημαντικότερο αρχαιολογικό μουσείο του Αιγαίου.
H οργάνωση της έκθεσης οφείλεται στον τότε Έφορο Aρχαιοτήτων Nικόλαο Zαφειρόπουλο. Στο Μουσείο εκτίθενται και φυλάσσονται ευρήματα από τις παλαιές και τις νεότερες ανασκαφικές έρευνες στο νησί. Πολλά από τα ευρήματα του Mουσείου προέρχονται από σωστικές ανασκαφές που άρχισαν στην Παροικιά υπό τη διεύθυνση της Eφόρου Αρχαιοτήτων Φωτεινής Zαφειροπούλου και από το 1986 σε συνεργασία με τον Γιάννο Κουράγιο, υπεύθυνο αρχαιολόγο Πάρου και Αντιπάρου.
Εκτίθενται κυρίως μαρμάρινα γλυπτά, θαυμάσια έργα παριανών εργαστηρίων, για την κατασκευή των οποίων χρησιμοποιήθηκε ο «λυχνίτης», όπως ονομάζεται το περίφημο παριανό μάρμαρο. Η έκθεση των αρχαιοτήτων έγινε κυρίως με κριτήρια χρονολογικά και η παρουσίασή τους με στόχο να γίνει αντιληπτή όχι μόνο η καλλιτεχνική αξία, αλλά και η σπουδαιότητα των έργων ως φορέων ιστορίας και πολιτισμού.
Στα σημαντικότερα εκθέματα περιλαμβάνονται η «Χοντρή Κυρία» από το νησάκι Σάλιαγκος (5000 π.Χ.), η επιτύμβια στήλη από το Βίντσι (700 π.Χ.), που αποτελεί το αρχαιότερο δείγμα επιτυμβίου αναγλύφου στην αρχαία ελληνική τέχνη, η Γοργώ από τον Άγιο Παντελεήμονα Παροικιάς (6ος αι. π.Χ.), η ανάγλυφη πλάκα με τον Αρχίλοχο σε νεκρόδειπνο (500 π. Χ), το θαυμάσιο άγαλμα της Νίκης από το Κάστρο (5ος αι. π.Χ.) και τέλος τμήμα από το Πάριο Χρονικό (264/263 π. Χ.) από την Παροικιά, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας. Στη μικρή αίθουσα εκτίθενται τα ευρήματα από την ανασκαφή του Γ. Κουράγιου στο Δεσποτικό που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Eίσοδος: 2€/1€
Ανοικτό: 8πμ – 3μμ εκτός Τρίτης
Παροικιά – Τηλ.: 22840 21231

Εκκλησιαστικό Μουσείο

Στεγάζεται στα κελιά του Ι. Προσκυνήματος της Εκατονταπυλιανής. Περιλαμβάνει βυζαντινές εικόνες και ιερά σκεύη από την Εκατονταπυλιανή κι άλλες εκκλησίες της Πάρου. Το εισιτήριο περιλαμβάνει το Βαπτιστήριο και τον γυναικωνίτη της εκκλησίας.

Είσοδος: 2€
Ανοικτό: 9πμ – 9μμ Δευτέρα και Τετάρτη 9πμ – 1.30μμ & 5.30μμ – 9μμ
Παροικιά – Τηλ.: 22840 21243

Λαογραφικό Μουσείο Λευκών

Bρίσκεται στον κεντρικό δρόμο των Λευκών, λίγο μετά την πλατεία. Περιλαμβάνει περίπου 300 αντικείμενα οικιακής και επαγγελματικής χρήσης. Η έκθεση έχει οργανωθεί από το ΜΕΑΣ ΥΡΙΑ.

Είσοδος: 1€
Ανοικτό: 25/6 – 5/9 10πμ – 1μμ & 6μμ – 10μμ
Λεύκες – Τηλ.: 22840 41614 & 41605

Iστορικό και Λαογραφικό Μουσείο – Συλλογή Όθωνα Κάπαρη

Στο μουσείο εκτίθεται η προσωπική συλλογή του επιφανούς παριανού γιατρού, Όθωνα Κάπαρη. Περιλαμβάνει ευρήματα από τη μυκηναϊκή ακρόπολη στις Κουκουναριές, αρχαία νομίσματα, χάρτες, αντικείμενα από την καθημερινή ζωή στην Πάρο, ναυτικά αντικείμενα, βιβλία και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Το μουσείο διαχειρίζεται ο Γιάννης Βασιλιόπουλος, ο οποίος και ξεναγεί τους επισκέπτες.

Είσοδος: 2€
Ανοικτό: 10πμ – 1μμ & 5μμ – 9μμ
Νάουσα – Τηλ.: 22840 53453

Λαογραφικό Μουσείο Μάρπησσας

Βρίσκεται μέσα στο χωριό, δίπλα από την ταβέρνα της Χαρούλας. Οργανωμένο από το Σύλλογο Γυναικών Μάρπησσας είναι διαμορφωμένο σαν ένα παραδοσιακό σπίτι του χωριού και παρουσιάζει αντικείμενα κι εργαλεία καθημερινής και επαγγελματικής χρήσης και οικογενειακά κειμήλια.

Είσοδος: ελεύθερη.
Ανοικτό: 7μμ – 9μμ εκτός Δευτέρας
Μάρπησσα – Τηλ.: 22840 41217

Μουσείο Γλυπτικής Νικόλαος Περαντινός

Περιλαμβάνει γλυπτά, ανάγλυφα και μετάλλια που δώρισε ο διάσημος παριανός καλλιτέχνης στη γενέτειρά του.

Είσοδος: 2€
Ανοικτό: Πέμπτη ως Κυριακή 10πμ – 3μμ & 7μμ – 10μμ
Μάρπησσα – Τηλ.: 22840 41217

Μουσείο Μπενέτου Σκιαδά «Σκορπιός»

Ο αυτοδίδακτος λαϊκός καλλιτέχνης έχει φιλοτεχνήσει από μακέτες πλοίων ως μικρογραφίες παραδοσιακών κτιρίων και εγκαταστάσεων όπως ο μύλος, το λιοτρίβι, το καζάνι και όλα τα σημαντικά μνημεία των Κυκλάδων.

Είσοδος: 2€
Ανοικτό: 1/5-30/9 10πμ – 2μμ
Αλυκή – Τηλ.: 22840 91129

Παριανή κατοικιά

Το μικρό αυτό μουσείο έχει διαμορφωθεί από τους ιδιοκτήτες του εστιατορίου Buonvento σαν μία παραδοσιακή παριανή κατοικιά. Οι «κατοικιές» είναι αγροτικά κτίσματα που βρίσκονταν διάσπαρτα στην ύπαιθρο του νησιού.

Είσοδος: ελεύθερη
Ανοικτό: τις ώρες λειτουργίας του
Buonvento
Μεσάδα – Τηλ.: 22840 42694