Η μικρή ανατολική παραλία στον Άσπρο Γκρεμό.

Η νότια παραλία στα Τσουκαλιά με φόντο τον λόφο του Αντικέφαλου.

Το νησάκι Φίλιτζι και η μικρή γλώσσα γης απέναντί του.

Η παραλία και το λιμανάκι του Αμπελά.

Γνωρίστε τη βορειοανατολική Πάρο με ποδήλατο

Κείμενο | Φωτογραφίες | Χαρτογράφηση: Αλέξης Πετίδης

Αν αγαπάτε το ποδήλατο, τους ρυθμούς του και την ελευθερία που αυτό χαρίζει, η Πάρος και η Αντίπαρος προσφέρουν αρκετές επιλογές. Μία από τις καλύτερες είναι αυτή που παρουσιάζουμε παρακάτω: πρόκειται για μια σχετικά εύκολη διαδρομή που απλώνεται σε ήσυχους ασφαλτόδρομους και χωματόδρομους και μάς δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε ορισμένα από τα καλύτερα τοπία της βορειοανατολικής ακτής της Πάρου, περνώντας από γραφικά χωριά και ήσυχες παραλίες, ιδανικές για μια αναζωογονητική βουτιά.


Η διαδρομή ξεκινά από τη Νάουσα, όπου μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατο, αν δεν διαθέτετε δικό σας, και καταλήγει στον Πρόδρομο, ένα ιδιαίτερο παραδοσιακό χωριό (τυπικό παράδειγμα παλιού οχυρού οικισμού) που αξίζει να επισκεφθείτε. Έχουμε αφήσει ανοικτό το πώς ακριβώς θα ολοκληρώσετε τη βόλτα σας: από τον Πρόδρομο μπορείτε να συνεχίσετε προς τη Μάρπησσα, το Πίσω Λιβάδι και τα άλλα χωριά και παραλίες της ΝΑ πλευράς του νησιού, να ανηφορίσετε προς τις Λεύκες (μια αρκετά δύσκολη και απαιτητική διαδρομή) ή να επιστρέψετε στη Νάουσα από τον κεντρικό δρόμο Μάρπησσας – Νάουσας (μια εύκολη και γρήγορη επιλογή, αν και ο δρόμος έχει μερικές φορές σχετικά έντονη κυκλοφορία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο). Τις πιο ήσυχες μέρες και ώρες, τέλος, θα σας επιτρέψουν πιθανότατα να «φορτώσετε» τα ποδήλατά σας σε κάποιο λεωφορείο για να επιστρέψετε στην αφετηρία σας…
Λόγω των χωματόδρομων και της απόστασης η διαδρομή απαιτεί mountain bike, καλή φυσική κατάσταση, σωστή ενυδάτωση και ό,τι άλλο χρειάζεται για να απολαύσουμε με ασφάλεια τη βόλτα μας…


Περιγραφή της διαδρομής:

Η αφετηρία μας στη Νάουσα είναι η διασταύρωση (σημείο 1 στον χάρτη) από την οποία ξεκινά ο δρόμος για την παραλία των Αγίων Αναργύρων, ο οποίος και συνεχίζει προς Σάντα Μαρία. (Υπάρχει ένας ακόμη δρόμος που οδηγεί προς Σάντα Μαρία, ο οποίος ξεκινά από το νοτιοανατολικό άκρο της Νάουσας και την παρακάμπτει τελείως. Και αυτός συναντά τη διαδρομή μας μετά από 1 χλμ. περίπου…).
Παραμένοντας στο δρόμο για Σάντα Μαρία για περίπου 3 χλμ. θα δείτε κάποια στιγμή στα δεξιά σας το εστιατόριο «Siparos». Λίγες δεκάδες μέτρα παρακάτω στρίβετε δεξιά σε σχετικά στενό χωματόδρομο (σημείο 2), ο οποίος σε περίπου 1 χλμ. θα σας οδηγήσει στην παραλία (για την ακρίβεια μια αλυσίδα από ήσυχες μικρές παραλίες…) του Φιλίτζι (σημείο 3). Εκεί στρίβετε δεξιά στο χωματόδρομο που περνά πάνω από την παραλία, οδηγώντας προσεκτικά σε κάποια τμήματα με άμμο, περνάτε δεξιά από το συγκρότημα κατοικιών που διακρίνεται στο βάθος, και στρίβετε αριστερά σε φαρδύ χωματόδρομο (σημείο 4). Περίπου 300 μ. μετά τη στροφή αξίζει να σταματήσετε για να ρίξετε μια ματιά -και πιθανώς και μια βουτιά- στη μικρή γλώσσα γης απέναντι από το νησάκι Φιλίτζι.
Στα 6.4 χλμ. από το σημείο εκκίνησης ο φαρδύς χωματόδρομος που ακολουθείτε προς νότο γίνεται ασφαλτόδρομος (σημείο 5), περνά από τις δυο γειτονικές, αμμουδερές παραλίες του Άσπρου Γκρεμού (σημείο 6) και σας οδηγεί στο γραφικό ψαράδικο λιμανάκι του Αμπελά (σημείο 7), ένα ακόμη μέρος που αξίζει μια στάση.
Για να φύγετε από τον Αμπελά πρέπει να διασχίσετε πεζή τη μικρή παραλία του και να συνεχίσετε στον παραλιακό χωματόδρομο. Περίπου ένα χιλιόμετρο από το λιμανάκι, όταν αρχίσετε να απομακρύνεστε από την παραλία, θα βρείτε ένα τσιμεντοστρωμένο τμήμα μήκους περίπου 300 μ. (σημείο 8). Ακολουθεί στενός και σχετικά ανώμαλος χωματόδρομος.
Σε λιγότερο από 2 χλμ. από το προηγούμενο σημείο φθάνετε σε διασταύρωση (σημείο 9), όπου συνεχίζετε ευθεία. (Για την ακρίβεια πρέπει να κάνετε ένα μικρό ζικ-ζακ δεξιά-αριστερά για να διατηρήσετε την αρχική σας κατεύθυνση…) Συνεχίζετε προς νότο και μετά από 800 μέτρα (σημείο 10) στρίβετε αριστερά σε φαρδύ χωματόδρομο με καλαμιές εκατέρωθεν, που λίγο παρακάτω βγαίνει στη θάλασσα και συνεχίζει παραλιακά. Βρίσκεστε στα Τσουκαλιά, έναν εξαιρετικό σερφότοπο, που συγκεντρώνει πολλούς λάτρεις του αθλήματος όταν δυναμώνουν τα μελτέμια. Εκείνες τις ημέρες τα Τσουκαλιά έχουν πολύ κύμα, οπότε μπορεί να προσφέρουν θέαμα, δεν επιτρέπουν όμως το κολύμπι. Για πιο ήρεμα νερά θα πρέπει να συνεχίσετε προς νότο, προς την παραλία του Μώλου, η οποία έχει προστατευμένα από τον αέρα τμήματα ακόμη και στα δυνατά μελτέμια.
Στο τέλος του παραλιακού χωματόδρομου του Μώλου (σημείο 11), πρέπει να στρίψετε δεξιά στον ασφαλτόδρομο που οδηγεί προς Μάρμαρα. Μπορείτε, όμως, εδώ να κάνετε μια μικρή παράκαμψη για να επισκεφθείτε τη δημοφιλή παραλία του Καλόγερου.
Επιστρέφοντας στην κανονική διαδρομή συνεχίζετε προς Μάρμαρα, όπου θα συναντήσετε το δρόμο Πρόδρομου-Μαρμάρων-Μάρπησσας (σημείο 12). Τον ακολουθείτε προς τα δεξιά, περνάτε από το κέντρο των Μαρμάρων, μπροστά από παραδοσιακό μύλο και βγαίνοντας από χωριό, από μικρή γέφυρα (σημείο 13) για να φθάσετε τελικά στον Πρόδρομο, στη διασταύρωση με τον κεντρικό δρόμο Νάουσας – Μάρπησσας (σημείο 14). Όπως αναφέραμε παραπάνω, από εδώ έχετε αρκετές επιλογές, μην παραλείψετε όμως να κάνετε μια βόλτα στον παραδοσιακό πυρήνα του Πρόδρομου.

Καλοκαίρι 2015

*Το 2019 ο δρόμος ανάμεσα στον Αμπελά και στα Τσουκαλιά υπέστη καθίζηση. Πριν ξεκινήσετε βεβαιωθείτε ότι το πρόβλημα έχει αποκατασταθεί.