Γεωργία Παττέ – Καραγιαννιώτη

Συνέντευξη: Παύλος Μεθενίτης | Φωτογραφία: Νίκος Ζάππας

Το ραδιόφωνο είναι από μόνο του πολιτισμός…


Η Γεωργία Παττέ – Καραγιαννιώτη είναι 18 χρόνια στον ΗΧΩ FM, έναν από τους παλιότερους ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, που ενημερώνει και ψυχαγωγεί του Παριανούς και τους Αντιπαριώτες εδώ και 26 χρόνια.

Ο Χρήστος Καραγιαννιώτης, ο παθιασμένος ραδιοφωνάνθρωπος που έστησε τον ΗΧΩ FM, θα ήταν σήμερα υπερήφανος για τομαύρο σκυλί”, την πιο πιστή, ικανή και πεισματάρα μαθήτριά του, την Μυτιληνιά νηπιαγωγό και μητέρα τριών παιδιών Γεωργία Παττέ, που διευθύνει τον σταθμό τα τελευταία χρόνια

Συστήστε μας τον ΗΧΩ FM. Πώς ξεκίνησε, σε ποιο σημείο έχει φτάσει σήμερα, πού δίνει έμφαση;
Ο Ηχώ ξεκίνησε να εκπέμπει με πλήρες πρόγραμμα από το 1989. Εξ αρχής ήταν ενημερωτικόςμουσικός. Από τα πρώτα του βήματα ο ιδρυτής του, ο Χρηστός ο Καραγιαννιώτης, εστίασε στην ενημέρωση των πολιτών αλλά και στην ψυχαγωγία. Το ραδιόφωνο είναι από μόνο του πολιτισμός
Από τον Καραγιαννιώτη η σκυτάλη πέρασε σε μένα, στην πιο πεισματάρα, περίεργη και πιστή μαθήτριά του, το μαύρο σκυλί (black dog), όπως με έλεγε, για το πείσμα και την επιμονή μου. Με αυτό λοιπόν που έχω στα χέρια μου, με την ιστορία του, με το ύφος του, εγώ είμαι πολύ αυστηρή και απαιτητική. Κρατώ τον πήχη ψηλά, όσο αντέχω.
Έμφαση έδινε και δίνει, ιδιαίτερα στα τοπικά θέματα. Από αγώνες και κινητοποιήσεις πολιτών για τα προβλήματα του τόπου μας, μέχρι πολιτιστικές εκδηλώσεις και αναδείξεις ταλέντων, προσώπων, προσπαθειών σε Πάρο και Αντίπαρο, αλλά και στις Κυκλάδες γενικότερα.

Ποια ήταν η συμβολή του Χρήστου Καραγιαννιώτη στο σταθμό;
Ο Χρήστος ήταν πολύ νέος όταν αποφάσισε να κάνει το χόμπι του επάγγελμα. Κατείχε πάρα πολύ καλά το αντικείμενο, είχε απίστευτες τεχνικές γνώσεις.
Ήταν τίμιος, αυστηρός, μα πολύ καλός δάσκαλος και πολύ ευαίσθητος άνθρωπος. Στους ακροατές του έδωσε γνώσεις απίστευτες: ήταν ο αμετανόητος μπαρμπαροκάς του ΗΧΩ, αλλά και ο καταγραφέας των ιστορικών γεγονότων της νεότερης ιστορίας της Πάρου και της Αντιπάρου. Δημοσιογραφικά, πάντα στην πρώτη γραμμή. Αυτός ανέβασε τόσο ψηλά τον Ηχώ. Ήταν ένα στοίχημα που το κέρδισε.

Είστε από τους παλαίμαχους του ραδιοφώνου στην Πάρο. Τί σημαίνει να είσαι γυναίκα και να διευθύνεις ένα ραδιόφωνο στην επαρχία;
Δεκαοκτώ χρόνια ραδιόφωνο έχω καταγράψει στο κοντέρ μου. Έχω περάσει απ΄όλα τα πόστα: γραμματεία, μάρκετινγκ, παραγωγή σποτ, ειδήσεων και μουσικών εκπομπών. Επίσης, κάνω συνεντεύξεις, παρουσιάσεις διάφορων προσώπων κλπ .Τα τελευταία χρόνια, με την πολύτιμη βοήθεια φίλων και συναδέλφων, μαθαίνω και το κομμάτι που λέγεται πομπόςκεραίες: το τεχνικό μέρος.
Το να είσαι γυναίκα και να διευθύνεις ένα ραδιόφωνο στην επαρχία σημαίνει καταρχάς να ξεχνάς που και που ότι είσαι γυναίκα, γιατί έρχονται στιγμές που πρέπει να παλέψεις σε αντίξοες συνθήκεςΈχω συρθεί πάνω στα βράχια με 12 μποφόρ, γιατί δεν μπορούσα να σταθώ όρθια από τον αέρα
Μια γυναίκα σε ένα τόσο δύσκολο πόστο  πρέπει να είναι κάπως σαν στρατιώτης. Επιπλέον, πρέπει να κρατά και ισορροπίες σε διάφορα τοπικά ζητήματα που προκύπτουν. Τίποτα δεν είναι εύκολο, τίποτα δεν κατακτιέται χωρίς θυσίες. Δέχομαι θετικά σχόλια από πολλούς, πολιτικούς και μη. Όλοι έχουν περάσει από τον Ηχώ: υπουργοί, βουλευτές, τοπικοί άρχοντες, πολίτες, νέα παιδιά που θέλουν να γνωρίσουν το ραδιόφωνο του τόπου τους.
Δεν ένιωσα ούτε θα νιώσω ποτέ έπαρση, το ξέρουν όλοι οι Ηχωεφεμίτες και οι Ηχωεφεμίτισσες, ήμουν και είμαι η Γεωργία που όσο μπορεί και αντέχει, θα προσφέρει ό,τι μπορεί στον τόπο αυτό. Σε Πάρο και Αντίπαρο. Απεχθάνομαι το ψέμα και τους δήθεν. Σέβομαι τους αληθινούς και τολμηρούς.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Να είστε συντονισμένοι στους 102,1 και θα μάθετε

Καλοκαίρι 2015