Δέκα χρόνια «Διαδρομές»

Κείμενο: Αυγή Καλογιάννη | Φωτογραφίες: Διαδρομές στη Μάρπησσα

Ελάτε να περπατήσουμε… και να γιορτάσουμε μαζί στη Μάρπησσα!


Στην Πάρο όταν λες Διαδρομές, εννοείς «Διαδρομές στη Μάρπησσα». Κι αν είσαι από τη Μάρπησσα, ξέρεις όλους τους ανθρώπους που ασχολούνται με το διάσημο πια φεστιβάλ με το μικρό τους όνομα. Αν όμως διαβάσεις τα άρθρα ή τις συνεντεύξεις σε ΜΜΕ και κοινωνικά δίκτυα δεν θα βρεις ούτε ένα όνομα. Εκεί υπάρχει μόνο το εμείς: η εθελοντική ομάδα των Διαδρομών.

Οι Διαδρομές κάνουν σπριντ τα τελευταία 10 χρόνια! Έχουν καταφέρει να αναδείξουν όχι μόνο τη Μάρπησσα και τις γύρω ομορφιές με δράσεις ενδιαφέρουσες και ευρηματικές αλλά και να αποσπάσουν τη μια διάκριση μετά την άλλη.
Κάθε χρόνο οι «Διαδρομές» μάς επιφυλάσσουν καινούριες εμπειρίες. Δύο πράγματα μένουν σταθερά: τα υπέροχα γραφιστικά και το παραδοσιακό γλέντι με Κυριακή Σπανού και Νίκο Οικονομίδη στο φινάλε του φεστιβάλ.

Με την ευκαιρία των 10 χρόνων διοργάνωσης του φεστιβάλ η Εθελοντική Ομάδα μας μίλησε για τη δικιά της Διαδρομή: «Μέσα από το φεστιβάλ θέλαμε να έρθει ο κόσμος να περπατήσει στη Μάρπησσα και να ανακαλύψει κάθε γωνιά της. Επίσης, θέλαμε να δημιουργηθούν οι συνθήκες μέσα από τις οποίες οι Παριανοί θα δουν με μία νέα ματιά τον τόπο τους και θα έρθουν σε επαφή με θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, με έναν άμεσο και βιωματικό τρόπο.

Στόχος μας ήταν να αναδείξουμε την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Πάρου με μια σύγχρονη καλλιτεχνική προσέγγιση. Έτσι, τον Μάρτιο του 2010, μια αρχικά μικρή ομάδα εθελοντών αποφασίσαμε να οργανώσουμε ένα βιωματικό, πολιτιστικό φεστιβάλ.

Αυτά τα 10 χρόνια γνωρίσαμε σε βάθος την ιστορία του τόπου μας και δημιουργήσαμε νέους δεσμούς με τους κατοίκους. Παράλληλα, έχουμε δει τα παιδιά του χωριού να μεγαλώνουν συμμετέχοντας στην εθελοντική ομάδα κι αισθανόμαστε ότι φυτέψαμε κι εμείς ένα σποράκι για τις αξίες του εθελοντισμού σε μια επόμενη γενιά.

Στις «Διαδρομές» πέρα από την αίσθηση ότι δημιουργούμε κάτι όμορφο με φίλους, έχουμε ζήσει δυνατές στιγμές και έχουμε γίνει αποδέκτες ενθουσιασμού και πολύ θετικών αντιδράσεων τόσο από τους επισκέπτες όσο και από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες. Παρ’ όλα αυτά, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την αγάπη και την ευγνωμοσύνη που εισπράξαμε την πρώτη χρονιά από τους μεγαλύτερους σε ηλικία Μαρπησσαίους, καθώς με έκπληξη και πολλή συγκίνηση, είδαν ξανά μετά από πολλές δεκαετίες το χωριό να σφύζει από χαρά, γέλια και μουσική!».

Φέτος, οι «Διαδρομές στη Μάρπησσα» οργανώνουν μια μεγάλη τριήμερη γιορτή με πολλές εκπλήξεις στο κέντρο του Αιγαίου. Με σημείο αναφοράς την αρχειακή έρευνα της ομάδας για την πολιτιστική κληρονομιά της Πάρου, και έμπνευση τις χαρούμενες και συγκινητικές στιγμές που έχουν μοιραστεί εθελοντές, κάτοικοι, καλλιτέχνες κι επισκέπτες όλα αυτά τα χρόνια, θα στρωθεί ένα μεγάλο, γιορτινό τραπέζι και είμαστε όλοι καλεσμένοι.

Καλοκαίρι 2019

Περισσότερα ΕΔΩ.