Απόστολος Παντελαίος

Συνεντεύξη: Βασίλης Μπόνιος | Φωτογραφία: Σταύρος Νιφλής

Είναι πολύ νωρίς ακόμη για δικαίωση, αν κι εμένα δεν μ’ ενδιαφέρει κάτι τέτοιο


Κύριε Παντελαίε, αφορμή γι’ αυτήν τη συνέντευξη είναι η ανακαίνιση και επέκταση του θεάτρου των Λευκών, που έγινε πέρυσι το καλοκαίρι και στην οποία εσείς πρωτοστατήσατε. Πείτε μας δυο λόγια για την ιστορία του.
Για την ιστορία να σας πω πως το θεατράκι ήταν κάτι που ξεκίνησε από τον Φραγκίσκο Περράκη, πρόεδρο του Προοδευτικού Συλλόγου Λευκιανών της Αθήνας, το 2003. Δεν υπήρχε ένας τέτοιος χώρος έως τότε και το σκεπτικό ήταν να πραγματοποιούνται σ’ αυτόν εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις κ.λπ. Αποφάσισα να υλοποιήσω εγώ την ανακαίνιση και επέκτασή του, οραματιζόμενος να γίνει ένας πολυχώρος· αλλά και με πρακτική σκέψη, καθότι όποια εκδήλωση και να τελούσαμε στην κοινότητα των Λευκών δεν υπήρχε ο απαραίτητος χώρος, επομένως χρειαζόμασταν έναν μεγαλύτερο – και αυτόν το ρόλο θα μπορούσε να διαδραματίσει το θεατράκι.

Πείτε μας τι χρειάστηκε για την υλοποίηση αυτού του έργου;
Αρχικά ζήτησα τη βοήθεια του Συλλόγου Λευκιανών στην Αθήνα, από τον οποίο –ως ενεργό μέλος του επί πάρα πολλά χρόνια– πήρα τη διαβεβαίωση πως θα βοηθούσαν οικονομικά στην επίτευξη του έργου. Το λατομείο των Αφών Ρήγα προσφέρθηκε να βοηθήσει δωρεάν και –με εθελοντές και με τη βοήθεια του προέδρου του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου «Υρία» Λευκών, Γιάννη Κοντού, αλλά και των μελών του– ξεκίνησα να το ανακατασκευάζω, φτιάχνοντας και δημόσιες τουαλέτες που δεν υπήρχαν. Μιλάμε για μια κατασκευή που έλυσε ένα μεγάλο πρόβλημα της κοινότητας Λευκών.

Στην πραγματοποίηση του έργου συνέβαλε ο Δήμος Πάρου ή ήταν αποκλειστικά ιδιωτική πρωτοβουλία;
Ο Δήμος συνέβαλε στο ηθικό κομμάτι· η πρωτοβουλία ήταν αποκλειστικά ιδιωτική. Σε μια στιγμή δικής μου παρόρμησης και με στόχο να δημιουργηθεί στην κοινότητά μας ένας πόλος έλξης τουριστών, αλλά και πολιτιστικής δραστηριότητας.

Ποιος πιστεύετε ότι μπορεί να είναι ο ρόλος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σήμερα στην ανάπτυξη του τουρισμού και του πολιτισμού;
Όπως προείπα, εγώ ήμουν εκείνος που έδρασε περισσότερο με ιδιωτική σκέψη και στόχο, άρα εννοείται ότι επικροτώ την ιδιωτική πρωτοβουλία – και απόδειξη είναι πως η ανακατασκευή έγινε με την εθελοντική βοήθεια όλων μας. Όλοι μπορούμε να προσθέσουμε ένα πετραδάκι για να είναι καλύτερος και πιο παραγωγικός σε κάθε τομέα ο τόπος μας. Η πιο σημαντική δύναμη ενός τόπου είναι το να ενώνονται όλες οι δυνάμεις χωρίς συμφέροντα προσωπικά, αλλά με κοινό παρονομαστή την καλυτέρευση. Και το καταφέραμε στο μέγιστο.

Θεωρείτε ότι το αποτέλεσμα σας δικαίωσε; Τι προσέφερε στις Λεύκες και γενικότερα στην Πάρο;
Είναι πολύ νωρίς ακόμη για δικαίωση, αν κι εμένα δεν μ’ ενδιαφέρει κάτι τέτοιο. Μην ξεχνάτε πως το θέατρο παραδόθηκε την 1η Αυγούστου 2013. Κάθε πολιτιστική δραστηριότητα που θα λαμβάνει χώρα στο θεατράκι θα είναι ένα βήμα πολιτισμού, τέχνης, αλλά και ψυχαγωγίας για όλους μας. Οπότε, κάθε βήμα μπροστά είναι μια δικαίωση συλλογική.

Πέρυσι παρακολουθήσαμε πολύ ενδιαφέρουσες παραστάσεις και συναυλίες. Ποιο θα είναι το φετινό πρόγραμμα;
Και το φετινό πρόγραμμα θα είναι πλούσιο σε εκδηλώσεις. Οι δύο σύλλογοι της κοινότητάς μας, αλλά και εν γένει όλη η Πάρος θα είναι σε θέση να παρακολουθήσουν αξιόλογες παραστάσεις. Κάποιες από αυτές θα τις δημοσιεύσετε εσείς· θα υπάρχει πληθώρα εκδηλώσεων, σας διαβεβαιώνω!

Η επαγγελματική σας δραστηριότητα έχει να κάνει με την οικοδομή. Τι συνέβη τελικά με την οικοδομή στην Πάρο και τι σήμανε αυτό για την παριανή κοινωνία και τον τουρισμό;

Νομίζω ότι η ύφεση στην οικοδομική δραστηριότητα δεν έχει να κάνει μόνο με το νησί μας, αλλά αφορά όλη την Ελλάδα. Δεν θα μπορούσε η Πάρος να αποτελεί εξαίρεση. Ευελπιστούμε να υπάρξει ανάκαμψη, για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τον τόπο μας, αλλά και κάθε τομέα – προσωπικό και επαγγελματικό.

Στις εκλογές του περασμένου Μαΐου ήσασταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Ποια η εμπειρία σας από την προσπάθεια αυτήν;

Ήταν πολύ δυνατή εμπειρία για μένα, ένα ακόμη βήμα στο πλαίσιο της επιδίωξης να βοηθήσω τον τόπο μου. Πήρα μια γεύση του βήματος αυτού και αποκόμισα αρκετά που αφορούν τη δική μου ιδιοσυγκρασία. Σε αυτό εδώ το σημείο θα ήθελα απλώς να ευχηθώ στους εκλεγέντες να έχουν καλή και αποδοτική πορεία με γνώμονα το καλό του νησιού, αλλά και να επισημάνω πως το δικαίωμα στην ψήφο πρέπει πια να πάψει να έχει παρονομαστή τη συγγενική ιδιότητα, τη φιλική ή ό,τι άλλο. Πρέπει να έχει τη λογική της στήριξης στις δυνατότητες, στη δυναμική και στην αγάπη που έχει ο κάθε υποψήφιος για να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για το αύριο ενός τόπου.

Καλοκαίρι 2014