Απόστολος Κακολύρης

Συνέντευξη: Μάρω Βούλγαρη | Φωτογραφία: Νίκος Ζάππας

Αν ο γονιός δεν παίξει με το παιδί του, όσα παιχνίδια κι αν έχει δεν είναι ευτυχισμένο


Εγκαταστάθηκε στην Πάρο πριν από 10 χρόνια γιατί απλώς “είναι ο παράδεισος”, όπως μας είπε. Πολύ σύντομα δημιούργησε το Felix ένα πολύ ξεχωριστό κατάστημα παιχνιδιών κι αμέσως μετά τον ομώνυμο παιδότοπο, όπου γονείς και παιδιά ανακάλυψαν έναν πολύ πιο δημιουργικό τρόπο ν’ απολαύσουν το παιχνίδι.

Πόσο αναγκαία είναι η ύπαρξη ενός παιδότοπου σ’ έναν χώρο τόσο ανοιχτό και υπαίθριο όπως η Πάρος;
H έλλειψη γειτονιάς δεν είναι φαινόμενο της γεωγραφίας αλλά της εποχής. Υπάρχει άπλετος χώρος για παιχνίδι, αλλά το παιχνίδι σημαίνει πάνω απ‘ όλα παρέα. Εδώ υπάρχει ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος όπου όλοι έρχονται με τον ίδιο σκοπό: να παίξουν.

Ποιος είναι για σας ο ιδανικός τρόπος ν’ απασχολήσεις ένα παιδί;
O δημιουργικός. Υπάρχει μια κατηγορία παιδότοπων που δημιουργήθηκαν απλώς για εκτόνωση. Εμείς δεν είμαστε αυτής της φιλοσοφίας. Θέλουμε να ενεργοποιήσουμε τη φαντασία. Εδώ τα παιδιά θα βρουν ”θεματικά” τραπεζάκια για να στήσουν επάνω τα lego, τα κουζινικά, τα κάστρα τους, θα φορέσουν στολές και θα μπουν σε παιχνίδια ρόλων, θα καθοδηγηθούν από την παιδαγωγό κι όλο αυτό θα είναι ένα παιχνίδι φαντασίας.

Πώς είναι το επιχειρείν σ’ ένα τουριστικό νησί με ήσυχο χειμώνα και ζωηρό καλοκαίρι;
O επισκέπτης έρχεται στο νησί κουρασμένος από την κατανάλωση. Δεν είναι μέσα στις ανάγκες του ακόμα ένα μαγαζί.
Απεναντίας θέλει να απολαύσει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Η ποιότητα της υπηρεσίας που παρέχεις κάνει πάντα τη διαφορά. Για μένα ο πελάτης δεν είναι απλώς πελάτης. Θέλω πάνω απ’ όλα να τον εξυπηρετήσω, να τον βοηθήσω και να τον ξαναδώ.

Υπάρχει αυτή τη στιγμή στο εμπόριο ένας κατακλυσμός από φτηνό και πρόχειρο παιχνίδι. Πιστεύετε ότι υπάρχει μια στροφή στην αναζήτηση του κόσμου για παιχνίδι ποιοτικό και δημιουργικό;
Αυτή είναι μια ευθύνη που βαραίνει το γονιό. Για το παιδί κάθε παιχνίδι είναι…παιχνίδι. Ναι, φυσικά τα καινούρια ζευγάρια θέλουν να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους να έχουν αισθητική και κριτική σκέψη. Ένα καλό παιχνίδι κάνει πολύ μεγαλύτερη δουλειά στο παιδί από όση φανταζόμαστε. Όμως πρέπει να ασχοληθεί και ο γονιός με το παιδί. Αλλιώς όσα παιχνίδια και να του πάρεις είναι σαν να μην έχει τίποτα.

Υπάρχει ένα φυτώριο νέων οικογενειών στην Πάρο που ενδιαφέρονται για προϊόντα και υπηρεσίες νέας γενιάς και καλής ποιότητας;
Ναι φυσικά αλλά είναι πιο συνολικό. Πρέπει να υπάρχουν υποδομές, θεάματα, σωστή ψυχαγωγία, εκπαίδευση κλπ. Νομίζω ότι είναι μύθος ότι στην επαρχία τα παιδιά βλέπουν περισσότερο τους γονείς τους. Το κρίνω και από τον εαυτό μου. Για αυτό χρειάζονται έναν χώρο που θα είναι πλήρως αφοσιωμένοι στα παιδιά, θα διοργανώσουν τα πάρτι τους, θα συναντηθούν με άλλους γονείς αλλά και θα μπορούν να πιούν αμέριμνοι τον καφέ τους.

Καλοκαίρι 2017