Απόδραση στον ουρανό

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βρανάς (Α.Ι.F.)

H Πάρος, όπως κι όλες οι Κυκλάδες, είναι κατάσπαρτη από μοναστήρια, μικρά και μεγάλα, χτισμένα στα ομορφότερα σημεία του νησιού.
Τα περισσότερα απ’αυτά χτίστηκαν το 17ο αιώνα, εποχή σημαντική από οικονομική, κοινωνική αλλά και θρησκευτική άποψη για το νησί.
Ένα απ’ αυτά είναι το μοναστήρι του Αη Γιώργη της Λαγκάδας ή της Μάρπησσας ή του Φάραγγα, όπως το έλεγαν παλιότερα.


Το μοναστήρι
φαίνεται πως κτίστηκε ανάμεσα στα 1610-1630 και σύντομα ανακαινίστηκε και απέκτησε μεγάλη αίγλη χάρις στoυς μοναχούς που ασκήτεψαν εκεί και ειδικότερα τον Άγιο Αρσένιο πολιούχο άγιο του νησιού. Ο Άγιος Αρσένιος, που σημάδεψε με την προσωπικότητά του την Πάρο, έζησε τον 19ο αιώνα κι ήταν ένα μορφωμένος και βαθειά ευσεβής μοναχός και δάσκαλος. Διηγούνται για αυτόν πως, όταν περιδιάβαινε την Πάρο πάνω στο γαϊδουράκι του, κάλυπτε τα μάτια του για να μην αποσπάται η ψυχή του από την προσευχή και πως έκανε το θαύμα του κι έβρεξε και σώθηκε το νησί, όταν κινδύνευε από αφανισμό μετά από μήνες ξηρασίας.

Ο δρόμος για το μοναστήρι ξεκινά λίγο έξω από τη Μάρπησσα και καθώς ανεβαίνει την πλαγιά, η θέα γίνεται πιο συγκλονιστική σε κάθε στροφή. Σκαρφαλωμένο στην πλαγιά σε υψόμετρο 310 μ, με το Φάραγγα καταπράσινο να ανοίγεται λίγο πιο κάτω, το μοναστήρι εποπτεύει όλη την ανατολική Πάρο, τη θάλασσα και την Νάξο απέναντι.

Εξωτερικά μοιάζει με φρούριο, με τα κελλιά να περιβάλλουν την κεντρική αυλή όπου και το καθολικό, η εκκλησία δηλαδή του Αγίου Γεωργίου. Για να φτάσεις στην είσοδο του μοναστηριού περνάς κάτω από ένα βόλτο, μπαίνοντας στην αυλή βλέπεις την εκκλησία στα δεξιά και το αρχονταρίκι αριστερά. Οι πόρτες είναι χαμηλές, σκύβουμε για να μπούμε, για να θυμόμαστε πάντα μία από τις βασικές αρετές του μοναχού: την ταπεινότητα.
Πιο πέρα, λίγα σκαλιά σε φέρνουν πάνω στα κελλιά και από κεί μπορείς να θαυμάσεις το καμπαναριό, τα κυπαρίσια και την απέραντη θέα.

Το μοναστήρι είναι ένα εξαιρετικό δείγμα Κυκλαδίτικης μοναστικής αρχιτεκτονικής, κάτι που η πρόσφατη αναστήλωση σεβάστηκε πλήρως. Τα πάντα εδώ αποπνέουν αρμονία και απλότητα. Απλότητα και ζεστασιά απονέει και ο πάτερ Μελέτιος, ο μοναδικός καλόγερος του Αη Γιώργη που φροντίζει το μοναστήρι και υποδέχεται τον επισκέπτη, τον πιστό ή τον περιπατητή. Για όποιον λόγο κι αν πάτε στον Αη Γιώργη είναι σίγουρο ότι φεύγοντας θα πάρετε μαζί σας λίγη από τη γαλήνη και την πνευματική ανάταση του τόπου.