«-Kαι του βάλατε δηλητήριο στο κρασί του; -Ξέρεις προτιμάμε να το βάζουμε στο κρασί. Στο τσάι αφήνει μια μυρουδιά…».
Αρσενικό και παλιά δαντέλα του Tζόζεφ Κέσσερλινγκ Θεατρικός Όμιλος Άνδρου.

“Η Κόλαση άδειασε και όλοι διάβολοι είναι εδώ!”
Η τρικυμία του Σαίξπηρ Θεατρική Ομάδα Σάμου.

«Αγαπητοί μας ακροαταί, σας μεταδίδομεν νεωτέρας πληροφορίας. Η Σκότλαντ Γιάρντ ανεκοίνωσεν ότι το έγκλημα έλαβεν χώραν εις την οικίαν υπ’ αριθμόν 24 της οδού Χάλβερ εις Πάντιγκτον…».
Η Ποντικοπαγίδα της Αγκάθα Κρίστι Θεατρική Ομάδα Νάουσας Πάρου.

Aναμνήσεις
από την 29η Συνάντηση
Ερασιτεχνικών Θεάτρων Αιγαίου

Συνέντευξη: Μάρω Βούλγαρη | Φωτογραφίες: Δημήτρης Βαμβακούσης

Η περσινή χρονιά ήταν μια χρονιά πολύ σπουδαία πολιτιστικά για την Πάρο. Για πρώτη φορά το νησί φιλοξένησε τη Συνάντηση των Ερασιτεχνικών Θεάτρων Αιγαίου με μεγάλη μάλιστα επιτυχία και πολύ ενδιαφέρον από το κοινό. Κάτι που έδωσε σε όλους μας πολλές όμορφες στιγμές και μπόλικες θεατρικές αναμνήσεις. Ας ανατρέξουμε λοιπόν σ’ αυτό το πολύ ιδιαίτερο γεγονός, κι ας ευχηθούμε να ξανασυμβεί σύντομα…


«Ο κόσμος όλος, έλεγε ο Σαίξπηρ, είναι μια θεατρική σκηνή και όλοι, άντρες γυναίκες είναι απλώς ηθοποιοί με τις εισόδους και τις εξόδους τους»
. Οι ερασιτέχνες ηθοποιοί του Αιγαίου μετέτρεψαν σε θεατρική σκηνή ολόκληρο το νησί αφού 27 θεατρικά σχήματα από 15 νησιά παρουσίασαν παραστάσεις φέρνοντας μαζί τους φροντιστές και σκηνικά, από τις αρχές μέχρι τα μέσα του περασμένου Οκτώβρη. Για να επιτευχθεί αυτό το γεγονός συνεργάστηκαν πολλοί φορείς: H Oμοσπονδία Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, ο Δήμος Πάρου, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ ΚΔΕΠΑΠ, το Πάρκο Πάρου, αλλά κυρίως και πάνω απ’ όλα οι θεατρικές ομάδες που με πείσμα και κόπο ετοίμασαν τις παραστάσεις τους και το ενθουσιώδες κοινό που γέμισε τις αίθουσες και αποθέωσε την προσπάθεια.
Ο θεσμός που κλείνει φέτος 30 χρόνια παρουσίας στο Αρχιπέλαγος, εμφανίζεται κάθε χρόνο και πιο εμπλουτισμένος από την πολιτιστική πνοή του κάθε νησιού και φαίνεται πως οδεύει δυνατά προς το μέλλον για να μας δώσει πολλές ακόμα θεατρικές συγκινήσεις.
Το αμφιθέατρο του Δημοτικού Σχολείου Νάουσας, η αίθουσα του Νηρέα επίσης στη Νάουσα, η αίθουσα της ομάδας «Νάουσα Πάρου» και ο ολοκαίνουργιος και πολύ εντυπωσιακός Πολυχώρος του ΕΠΑΛ στην Παροικιά φιλοξένησαν το γεγονός αφήνοντας πραγματικά εξαιρετικές εντυπώσεις.

Πώς ξεκίνησε όμως αυτός ο θεσμός; Και τι μεσολάβησε μέχρι να καταπλεύσει αυτή η σπουδαία διοργάνωση στο νησί μας;
«Η ιστορία για μας ξεκίνησε από τη Θεατρική Ομάδα Σάμου,» μας λέει η κ. Μαρία Βενέτη, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου. «Η πρώτη μας παράσταση ήταν το 1985 με «Δάφνες και Πικροδάφνες». Η Ομοσπονδία, της οποίας είμαι πρόεδρος από το 2006, ξεκίνησε από κάποια σεμινάρια λαϊκής επιμόρφωσης. Όλες αυτές οι ομάδες που γνωριστήκαμε τότε, θέλαμε να ξαναβρεθούμε και να οργανώσουμε κάποιο φεστιβάλ οπότε επισκεφτήκαμε όλοι μαζί το Υπουργείο Αιγαίου, το οποίο και ανταποκρίθηκε τότε πολύ θετικά. Η πρώτη θεατρική συνάντηση έγινε το φθινόπωρο του 1988 και στα χρόνια που ακολούθησαν αυξήθηκαν πολύ οι συμμετοχές. Το επόμενο βήμα ήταν η Ομοσπονδία, η ίδρυση της οποίας μας βγήκε σε καλό γιατί ήρθαν και δύσκολες μέρες κι αν δεν ήμασταν Ομοσπονδία θα είχαμε εύκολα διαλυθεί. Έτσι, με τα χρόνια αποκτήσαμε πολλή πείρα αναλαμβάνοντας παράλληλα και τη διοργάνωση και διατηρώντας το θεσμό ακόμα και τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Οι περισσότερες ομάδες ξεκινούν από παρέες που σιγά σιγά εμπλουτίζονται. Μια θεατρική ομάδα έχει πολλή δουλειά. Και προς τα έξω και προς τα μέσα. Προϋποθέτει αλληλοσεβασμό, συνεργασία και πολύ καλή διαχείριση του «εγώ». Μόνο συλλογικά μπορεί να δουλέψει το θέατρο.

Είναι συγκινητικό το πώς μας υποδέχτηκε φέτος η Πάρος, πόσο καλά οργανώθηκε η φιλοξενία και πόσο μας βοήθησαν οι εθελοντές. Οραματιζόμαστε κάποια στιγμή να ενωθούμε και με τη ηπειρωτική Ελλάδα και οι ερασιτεχνικές ομάδας να περιοδεύουν και σε άλλες περιοχές. Το θέατρο φτιάχνει παρέες και οι παρέες φτιάχνουν θέατρο. Φέτος που κλείνουμε 30 χρόνια νιώθουμε ικανοποίηση και υπερηφάνεια και συνεχίζουμε δυναμικά.»

Καλοκαίρι 2018