Το πανηγυράκι του Αγίου Φανουρίου στην Παροικιά

Κείμενο: Παναγιώτης Ι. Πατέλλης

«Εικοστή εβδόμη του μηνός Αυγούστου. Μνήμη του Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου του Νεοφανούς».
Αυτά αναγράφει το «Μηναίον» του Αυγούστου, το λειτουργικό βιβλίο της Εκκλησίας μας, στο οποίο αναφέρονται οι ακολουθίες των εορταζομένων αυτόν το μήνα και συγκεκριμένα αυτήν την ημέρα αγίων.


Στην πόλη μας, την Παροικιά της νήσου Πάρου, μέχρι τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια δεν υπήρχε ναός αφιερωμένος σ’ αυτόν τον άγιο, ο οποίος τιμάται ιδιαίτερα στη Ρόδο τους τελευταίους αιώνες που έχει γίνει γνωστός. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, όμως, βόρεια από το παρεκκλήσι της Ευαγγελίστριας (του ωραίου ναΐσκου με τον οκταγωνικό τρούλο και το δίτοξο κτιστό καμπαναριό, ο οποίος βρίσκεται στον ανατολικό παράλληλο με την αγορά δρόμο της πόλης μας) κτίστηκε το παρεκκλήσι του Αγίου Φανουρίου. Είναι ένα μονόκλιτο, επιπεδόστεγο εκκλησάκι (το οποίο επικοινωνεί με το παρεκκλήσι της Ευαγγελίστριας), με τρεις καμάρες. Σ’ αυτό μεταφέρθηκε η μεγάλη εικόνα του Αγίου Φανουρίου από την Ευαγγελίστρια, στην οποία βρισκόταν μέχρι τότε.
Απέναντι από αυτά τα δυο εκκλησάκια είναι κτισμένο το σπίτι της αείμνηστης Ρωμαλίας Πατέλλη, η οποία, επειδή ο σύζυγός της Γιάννης Πατέλλης πέθανε την ημέρα της εορτής του Αγίου Φανουρίου του έτους 1959, ανέλαβε να τελεί στη μνήμη του την ετήσια πανηγυρική λειτουργία του αγίου. Μετά το θάνατό της, το 1969, συνεχίζουν μέχρι σήμερα το έθιμο αυτό ο γιος της Παναγιώτης και η σύζυγός του Ντίνα Πατέλλη.

Και φέτος η πανήγυρη του Αγίου Φανουρίου στο ομώνυμο εκκλησάκι της Παροικιάς ήταν λαμπρή. Το βράδυ της παραμονής, στον εόρτιο εσπερινό, πλήθος κόσμου (όχι μόνο κάτοικοι της πόλης, αλλά και πολλοί καλοκαιρινοί επισκέπτες) κατέκλυσε τα δύο παρεκκλήσια, του εορταζομένου αγίου και της Ευαγγελίστριας, αλλά και το δρόμο έξω απ’ αυτά. Πολλοί έφερναν μαζί τους και τοποθετούσαν στον ειδικό χώρο, που έχει διαμορφωθεί για το σκοπό αυτό δίπλα στη μεγάλη εικόνα του αγίου, δεκάδες φανουρόπιτες. Οι πίτες αυτές είναι τάματα των πιστών. Τις έχουν υποσχεθεί στον Άγιο Φανούριο όταν έχουν χάσει κάτι και ζητούν από τη χάρη του να τους το φανερώσει.
Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής τελέστηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον μουσικολογιώτατο εφημέριο της ενορίας της Ζωοδόχου Πηγής της Παροικιάς, π. Εμμανουήλ Φωκιανό. Μετά την ευλογία των άρτων που πρόσφεραν στον άγιο οι πιστοί, ο ιερέας ευλόγησε και τις φανουρόπιτες που έφεραν πολλοί Χριστιανοί κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας.
Μετά το πέρας των θρησκευτικών τελετών και την απόλυση, το πλήθος των πιστών πέρασε στο απέναντι σπίτι των εορταστών, Παναγιώτη και Ντίνας Πατέλλη. Εκεί τους προσφέρθηκαν καφές, βουτήματα, γλυκίσματα και αναψυκτικά. Με τα κεράσματα αυτά ολοκληρώθηκε και η φετινή πανήγυρη του Αγίου Φανουρίου.

Οι εορτές αυτές, αυτά τα μικρά πανηγυράκια, γεμίζουν τις καρδιές των κατοίκων της πόλης μας, που τις παρακολουθούν με βαθιά συγκίνηση, κατάνυξη και ιερή χαρά! Πέρα από τα συναισθήματα αυτά, όμως, αισθάνονται και πολύ μεγάλη ικανοποίηση επειδή τους δίνεται η ευκαιρία να συναντώνται με συμπολίτες τους, να ανταλλάσσουν ευχές και να ζεσταίνουν έτσι τις προσωπικές τους σχέσεις – που κινδυνεύουν σήμερα, στα χρόνια που κυριαρχεί το συμφέρον, να χαθούν.
Ας ευχηθούμε να διατηρηθούν τα έθιμα αυτά. Να μην ατονήσουν και σιγά σιγά ξεχαστούν. Να μη σκεπαστούν από τις στάχτες της λήθης.
Ας ευχηθούμε να συνεχίσουμε να τιμούμε τους αγίους μας σε όλα αυτά τα εκκλησάκια που μας άφησαν οι γονείς μας, κληρονομιά ανεκτίμητη, παρακαταθήκη ιερή.
Ας ευχηθούμε, ακόμα, ο Άγιος Φανούριος να σκεπάζει όλους μας, να μας προστατεύει και να μας ευλογεί.