Σκαθάρι στρατιώτης (Pyrrhocorus apterus) είναι μια ατρόμητη πασχαλίτσα, 7-12 χλστ. που τρέφεται με φρούτα και νεκρά έντομα.

Αλογάκι της Παναγίας (Mantis religiosa) 40-75 χλστ. Τα μπροστινά πόδια είναι μεγαλύτερα και κατάλληλα για να αρπάζουν και να συγκρατούν την τροφή. Η εικόνα δείχνει τον θηρευτή να τρώει μια μικρή σαύρα.

Πεταλούδα της Ρόδου (Panaxia quadripunctaria) αφθονεί στις Πεταλούδες σε τέτοιο βαθμό που καλύπτει τα περισσότερα φυλλώματα και κορμούς δέντρων.

Μεταναστευτική ακρίδα (Locusta migratoria) 33-60 χλστ. Παλαιότερα θεωρείτο μάστιγα στην κεντρική Ευρώπη. Το στόμα της ακρίδας αυτής διαθέτει δυνατά σαγόνια.

Πεταλούδα Μαχάων (Papilio machaon), με άνοιγμα φτερών 85 χλστ. Αυτή η όμορφη πεταλούδα απαντάται στον κήπο της μονής του Αγίου Αντωνίου στην Πάρο.

Τζίτζικας (Tibicen plebejus), είναι το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό τζιτζίκι. Το τραγούδι του μπορεί να ακουστεί σε απόσταση 800μ.

Πλασμένα με έξι πόδια

Κείμενο & Φωτογραφίες: Bjarne Emil Time

350 εκατομμύρια χρόνια ιστορίας


Επιπλέον τα έντομα έχουν 4 φτερά. Αλλά υπάρχουν κι εξαιρέσεις. Τα έντομα αποτελούν τα ¾ όλου του ζωικού βασιλείου πάνω στη γη και ήταν εδώ πολύ πριν από μας. Για 350 εκατομμύρια χρόνια αναπτύσσονται και προσαρμόζονται σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ
Το ανθρώπινο είδος υπάρχει εδώ και 2,5 εκατομμύρια χρόνια και όλο αυτό το διάστημα έχουμε να κάνουμε με τα έντομα άλλοτε για καλό κι άλλοτε για κακό. Όχι μόνο επικονιάζουν τα λαχανικά, τους καρπούς και τα φρούτα με τα οποία τρεφόμαστε αλλά αποτελούν επίσης σημαντικά στοιχεία σε πολλά οικοσυστήματα.
Εδώ και διακόσια χρόνια είμαστε εξοικειωμένοι με την κοχενίλλη, ένα είδος ψείρας, που παράγει το όμορφο κόκκινο χρώμα, το οποίο χρησιμοποιείται στο κοκκινάδι των χειλιών και στη βαφή υφασμάτων. Το καρμίνιο, όπως λέγεται, είναι ένα δηλητήριο που εκκρίνουν οι ψείρες για προστασία κατά των εχθρών τους. Ευτυχώς το καρμίνιο παράγεται τώρα πια συνθετικά

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΘΥΣΙΑ
Τα αλογάκια της Παναγίας είναι καλοί κυνηγοί. Τα μάτια τους είναι μεγάλα. Το μπροστινό ζευγάρι ποδιών είναι εφοδιασμένο με άρπαγες και δαγκάνες για να κρατάνε τη λεία. Το αλογάκι της Παναγίας μπορεί επίσης να επιτεθεί σε μεγαλύτερα ζώα από το ίδιο, όπως μικρές σαύρες και πουλιά.
Γενικά, το κυνήγι πάει καλά αλλά η ζωή του αρσενικού είναι ριψοκίνδυνη. Η ερωτική δραστηριότητα μπορεί να το σκοτώσει. Το θηλυκό χρειάζεται πολλή πρωτεΐνη για να παράγει αυγά. Έτσι συχνά το αρσενικό γίνεται το πρώτο του γεύμα μετά το ζευγάρωμα.

Η ΚΟΙΛΑΔΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ
Οι μεταναστεύσεις πεταλούδων στην Πάρο είναι ειρηνικά γεγονότα. Κάθε Ιούνιο χιλιάδες πεταλούδες μεταναστεύουν σε μια μικρή κοιλάδα όπου δέντρα και νερά δημιουργούν ένα τέλειο δροσερό μικροκλίμα. Τον Σεπτέμβριο τα θηλυκά φεύγουν για να γεννήσουν τα αυγά τους κατά προτίμηση στη σκιά θάμνων και φυτών και στη συνέχεια να πεθάνουν. Οι νύμφες εκκολάπτονται τον Οκτώβριο. Την επόμενη άνοιξη, τον Μάιο, μεταμορφώνονται σε πεταλούδες και μια νέα μετανάστευση αρχίζει.
Οι Πεταλούδες είναι ένα όμορφο φυσικό πάρκο, ανοιχτό στο κοινό το καλοκαίρι, που αξίζει να επισκεφθεί κανείς. Αλλά θυμηθείτε ότι δεν πρέπει να τρομάζετε τις πεταλούδες και αποφύγετε να κάνετε θόρυβο και να φωτογραφίζετε με φλας.

ΟΙ ΠΛΗΓΕΣ ΤΟΥ ΦΑΡΑΩ
Μερικές φορές υπάρχει περισσότερη λεία από όση μπορούν να καταναλώσουν τα αρπακτικά. Ειδικά όταν η λεία αποτελείται από ορδές πεινασμένων μεταναστευτικών ακρίδων που ψάχνουν για χλωρά φυτά. Αυτές οι μαζικές μεταναστεύσεις είναι γνωστές από το παρελθόν και αναφέρονται στην Παλαιά Διαθήκη ως οι Δέκα Πληγές του Φαραώ. Σε ελάχιστο χρόνο οι γεωργοί έχασαν όλη τους τη σοδειά. Ευτυχώς αυτό συμβαίνει σπάνια στις μέρες μας.

ΝΥΜΦΕΣ
Οι νύμφες παραμένουν σιωπηλές στο χορτάρι και τη χαμηλή βλάστηση, εξ ού και το αρχαίο ελληνικό ρητό «Τυχερά είναι τα τζιτζίκια γιατί οι γυναίκες τους είναι βουβές». Η αλήθεια όμως είναι ότι ακούνε προσεχτικά για να εντοπίσουν τους καλούς ερωτικούς συντρόφους. Το θηλυκό γεννά τα αυγά του στο φλοιό των δέντρων. Αφού εκκολαφθεί το νεαρό έντομο ζει σαν νύμφη στο έδαφος ως και πέντε χρόνια. Ίσως αυτός ο μακρύς κύκλος ζωής υπαγορεύεται από την ανάγκη να ξεφύγει από το αλογάκι της Παναγίας, ένα μεγάλο αρπακτικό έντομο.

120 dB (ντεσιμπέλ)
Οι καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα σημαίνουν κυρίως ηλιοθεραπεία και κολύμπι. Περιλαμβάνουν όμως και όμορφες βραδιές στην ταβέρνα σε μια ευχάριστη θερμοκρασία με το δυνατό τραγούδι των αρσενικών τζιτζικιών από τα γύρω δέντρα. Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν τα σημερινά τζιτζίκια είναι απόγονοι του πρίγκηπα Τιθωνού, ο οποίος αφού έφτασε σε μεγάλη ηλικία φλυαρώντας ακατάπαυστα, μετατράπηκε κάποια στιγμή σε τζίτζικα, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία. Το τραγούδι που πιάνει τα 120 dB (ντεσιμπέλ), παράγεται όταν το τζιτζίκι σφίγγει και χαλαρώνει τους μύες που είναι συνδεδεμένοι με τις μεμβράνες στο πίσω μέρος του σώματός του.