Οι Αθλητικοί Όμιλοι στην Πάρο

Κείμενο: Ράνια Καλαπόδα | Φωτογραφία: Ιωάννα Φυσιλάνη

Η χαρά του «ευ αγωνίζεσθαι»


Οι άνθρωποι της Πάρου και της Αντιπάρου έχουν πει ένα μεγάλο «ναι» στoν αθλητισμό, κάτι που αποδεικνύεται από τις ποικίλες αθλητικές δραστηριότητες που είναι διαθέσιμες στο νησί και σάς προσκαλούν να τις γνωρίσετε.

Μέσα από το αφιέρωμά μας, παρουσιάζουμε το έργο και τις δραστηριότητες των αθλητικών ομίλων. Tους καλοκαιρινούς μήνες, οι περισσότεροι από αυτούς, αυξάνουν τις δραστηριότητες τους και είναι διαθέσιμοι όχι μόνο για τους κατοίκους, αλλά και για όλους εσάς που θα επισκεφτείτε το νησί για να απολαύσετε τις διακοπές σας.

Ο αθλητισμός είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να έχει κανείς σωματική και ψυχική υγεία. Παράλληλα, ο αθλούμενος εκπαιδεύεται να παίζει δίκαια, να έχει σεβασμό  στους συναθλητές, μα πάνω απ’ όλα στους αντιπάλους του. Ανακαλύψτε  το σπορ εκείνο που σάς ταιριάζει περισσότερο, εντάσσοντάς το ενεργά στη ζωή σας! Ας εξαπλώσουμε τη χαρά του “ευ αγωνίζεσθαι”.

Αθλητικός Όμιλος Πάρου (Α.Ο.Π.)


O Α.Ο.Π. προήλθε μέσα από τον πολιτιστικό σύλλογο «Αρχίλοχoς». Αποτελεί τον μεγαλύτερο σύλλογο στο νησί, στην περιοχή της Παροικιάς, με ενεργούς αυτή τη στιγμή 450 αθλητές, παιδιά αλλά και ενήλικες. Πρόεδρος του ομίλου είναι η κ. Μαρία Κουτσονικολή, η οποία χαρακτηριστικά μου ανέφερε πως «Ο αθλητισμός είναι χαρά και διέξοδος για τα παιδιά».

Ο όμιλος ασχολείται με:

Ποδόσφαιρο, η ομάδα υπάρχει από το 1990 χάρη στον αείμνηστο Βασίλειο Γιαννακίδη και τον κ. Φίλιππο Τσαντάνη, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε ό,τι είναι σήμερα η ομάδα. Είναι μέλος της ΕΠΟ και είναι ο μοναδικός σύλλογος που συμμετέχει σε όλες τις κατηγορίες πρωταθλημάτων στις ΕΠΣ Κυκλάδων, σημειώνοντας πολλές διακρίσεις.

Μπάσκετ, η ομάδα δραστηριοποιήθηκε εντονότερα το 2012, χάρη στον κ. Αντώνη Λάμπρου. Αποτελεί μέλος της ΕΟΚ, συμμετέχοντας σε αγώνες της ΕΣΚΚ.

Βόλεϊ, η ομάδα ξεκίνησε το 2010 με πρωτοβουλία του κ. Δημήτρη Σιφναίου. Είναι μέλος της ΕΟΠΕ, ενώ ετησίως συμμετέχει σε πρωταθλήματα τοπικής ένωσης.

Κολύμβηση, εντάχθηκε το 2012, ύστερα από αιτήματα γονέων. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται μόνο καλοκαίρι, στη θάλασσα. Είναι μέλος της ΚΟΕ, ενώ κατέχει μεγάλες διακρίσεις στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Συλλόγων.

Στίβος, προστέθηκε στον όμιλο το 2015. Είναι μέλος του ΣΕΓΑΣ, με τους αθλητές να επιτυγχάνουν σημαντικές διακρίσεις κάθε χρόνο. Να τονίσουμε, πως στην Πάρο, είναι ο μοναδικός σύλλογος που διαθέτει στίβο.

Τα καλοκαίρια προκύπτουν επιπλέον δραστηριότητες και φυσικά μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή ακόμη κι αν είστε επισκέπτης.
Το φετινό καλοκαίρι, στις 8 Ιουνίου 2019, διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Πάρου, ο 9ος υπερμαραθώνιος γύρος Πάρου 53 χλμ., ενώ στις 3 Ιουλίου 2019, θα πραγματοποιηθεί μπασκετικό 10ήμερο camp, με τον μπασκετμπολίστα Γιώργο Καράγκουτη.

Επικοινωνία:
Τηλ. 22840.23010 –  6945.430468
aoparou1@gmail.com

Α.Μ.Ε.Σ. Νηρέας


Ο σύλλογος ΑΜΕΣ Νηρέας ιδρύθηκε το 1959 από μία παρέα νέων, με κοινό σκοπό τη διάδοση του αθλητισμού και του πολιτισμού στην πόλη της Νάουσας.

Πρόεδρος του συλλόγου είναι ο κ. Μανώλης Σιφναίος, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «προτρέπουμε τα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό για να διασκεδάσουν, να γυμναστούν, να ζήσουν εμπειρίες μέσα σε ένα υγιές περιβάλλον. Στόχος είναι η συμμετοχή, όχι η νίκη».

Στον ΑΜΕΣ Νηρέας υπάρχουν διαθέσιμα τμήματα ποδοσφαίρου και βόλεϊ που λειτουργούν από Σεπτέμβριο μέχρι και Ιούνιο. Το ποδόσφαιρο απευθύνεται σε ηλικίες από 4 έως 40 ετών, ενώ το βόλεϊ από 8 έως 50 ετών. Κάθε χρόνο, συμμετέχουν στα αντίστοιχα πρωταθλήματα, σημειώνοντας σημαντικές διακρίσεις.

Αξίζει να αναφερθεί πως ανά δύο χρόνια, στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων, ο σύλλογος διοργανώνει το παραδοσιακό «Πανηγύρι του Νηρέα».

Τρόποι Επικοινωνίας:
Τηλ. 22840-53143
Σιφναίος Μανώλης: 6977082640
Παλούμπη Μυρτώ: 6974833809
info@amesnireas.gr

Αστέρας Μαρμάρων


Ο Αστέρας Μαρμάρων, ιδρύθηκε το 1978 από μία παρέα ανθρώπων που θέλησαν να δημιουργήσουν μια ποδοσφαιρική ομάδα.

Πρόεδρος του συλλόγου είναι ο κ. Βαζαίος Πετρόπουλος. Όταν ζήτησα να μου πει με ποια λόγια θα προέτρεπε ένα παιδί να ασχοληθεί με τον αθλητισμό, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Νους υγιής εν σώματι υγιεί». Σε μια εποχή που η καθημερινότητα των παιδιών είναι σκληρή, με αδιάκοπα τρεχάματα –σχολείο, σπίτι, διάβασμα, φροντιστήριο– σε μια εποχή όπου η παιδική και νεανική παχυσαρκία παίρνουν διαστάσεις επιδημίας, ως αποτέλεσμα της καθιστικής ζωής, κυρίως όμως σε μια εποχή όπου οι τάσεις παραβατικότητας και αντικοινωνικής συμπεριφοράς είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο, η απάντηση είναι στροφή στον αθλητισμό».

Στο σύλλογο θα βρείτε ποδοσφαιρικές ομάδες παίδων αλλά και ενηλίκων, για ηλικίες από 5 έως 45 ετών. Κάθε χρόνο, συμμετέχει στο Κυκλαδικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα στον Γ’ όμιλο, ενώ στα άμεσα σχέδια είναι η δημιουργία καλοκαιρινών αθλητικών διοργανώσεων.
Οι αθλητικές εγκαταστάσεις βρίσκονται στα Μάρμαρα, στο δημοτικό γήπεδο Αρχιλόχου.

Τρόποι επικοινωνίας:
Τηλ. 22840-45424
asterasmarmarwn.1978@gmail.com

Μαρπησσαϊκός


Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1963 από μία παρέα νέων που θέλησαν να δημιουργήσουν μία ποδοσφαιρική ομάδα, φιλικού χαρακτήρα.

Ο κ. Πρόδρομος Μαμάσης, πρόεδρος του Μαρπησσαϊκού, έχει ως στόχο τον «σωστό ερασιτεχνικό αθλητισμό μέσα σε μία αθλητική οικογένεια», όπως ανέφερε.
Στον σύλλογο υπάρχουν ομάδες ποδόσφαιρου και μπάσκετ. Οι εγγραφές για το ποδόσφαιρο ξεκινούν για παιδιά από 5 ετών, ενώ για το μπάσκετ από 8 ετών. Όσο για το ανώτατο όριο ηλικίας επεσήμανε πως «δεν υπάρχει stop στον αθλητισμό».

Ετησίως, συμμετέχουν σε πρωταθλήματα, κατακτώντας πολλές και σημαντικές διακρίσεις. Τους καλοκαιρινούς μήνες διοργανώνονται επιπλέον δραστηριότητες, στις οποίες είναι ευπρόσδεκτοι και οι επισκέπτες του νησιού.
Τα τμήματα φιλοξενούνται στην Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Αρχιλόχου Μάρπησσας , στο Κοινοτικό Γυμναστήριο Μάρπησσας και στο Δημοτικό Γυμναστήριο Αρχίλοχου Μαρμάρων. Μάλιστα, την επόμενη 2ετία υπάρχει η ελπίδα για δικό τους γήπεδο με χλοοτάπητα.

Επικοινωνία:
Facebook MARPISSAIKOS F.C B.C.

ΝΑΪΑΣ (Ναυτικός Όμιλος Νάουσας Πάρου)


O Ναυτικός Όμιλος Ναϊάς ιδρύεται αρχικά το 1932, κατόπιν πρωτοβουλίας του Εμμανουήλ Σαγκριώτη, έχοντας ρόλο μορφωτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό. Πάνω στις ήδη υπάρχουσες ρίζες, το 2017 ο όμιλος, χάρη στα ενεργά μέλη των “Καπετανέικων”, του Πάρκου Πάρου αλλά και ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στον χώρο, έκανε ένα νέο ξεκίνημα.

Ο Ναϊάς δεν είναι μόνο ένας ναυτικός όμιλος, είναι ένας όμιλος που ευαισθητοποιείται σε ό,τι έχει να κάνει με το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον αλλά και σε θέματα ναυτικής παράδοσης και πολιτισμού. Γι’ αυτό και αξίζει την προσοχή μας.

Πρόεδρος του ομίλου είναι ο κ. Τάσος Κασαπίδης. Στη συνάντηση μας, τόνισε πως στόχος είναι «να μην χαθεί αλλά να καλλιεργηθεί η σχέση των ανθρώπων με τη θάλασσα, η ευαισθητοποίηση απέναντι στο περιβάλλον, η ανάπτυξη του αθλητισμού και η διατήρηση της παράδοσης, της οποίας είμαστε κληρονόμοι». Μάλιστα, επεσήμανε την άριστη συνεργασία με τους υπόλοιπους ναυτικούς ομίλους του νησιού.

Στον όμιλο γίνονται μαθήματα ιστιοπλοΐας όλο τον χρόνο και μαθήματα κολύμβησης τα καλοκαίρια, για παιδιά και ενήλικες.

Οι εγγραφές για την ιστιοπλοΐα ξεκινούν για παιδιά από 7-8 ετών, με την προϋπόθεση να γνωρίζουν κολύμπι, ενώ τα μαθήματα κολύμβησης για παιδιά από 3 ετών. Στο άμεσο μέλλον πιθανώς να υπάρχουν τμήματα kite και beach volley. Ακόμα κι αν είστε επισκέπτης στο νησί, μπορείτε να εγγραφείτε στα διάφορα τμήματα.

Ετησίως, πραγματοποιούνται συμμετοχές σε πανελλήνια και περιφερειακά πρωταθλήματα καθώς και σε τοπικούς αγώνες, ενώ η έδρα του βρίσκεται στον Αγ. Ιωάννη Δέτη.

Αν επιθυμείτε να νιώσετε από κοντά τον παλμό του Ναϊάς, επικοινωνήστε μέσω:
Τηλ. 6974.903604
naiasparos@gmail.com
Facebook ΝΑΪΑΣ
www.naiasparos.gr

Ναυτικός Όμιλος Αντιπάρου (Ν.Ο.Α.)


Ο Ν.O.Α, ιδρύθηκε το 2004, ύστερα από ενέργειες του Ηλία Κανετούλη, προκειμένου να γνωρίσουν τα μέλη την ιστιοπλοΐα.

Από τη φιλική συζήτηση που είχαμε με τον πρόεδρο Γιάννη Φαρούπο, τον αντιπρόεδρο Αναστάσιο Μαρινάτο και τον έφορο ιστιοπλοΐας, Παναγιώτη Φαρούπο, ήταν φανερό πως παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην εύρεση οικονομικών πόρων, τρέφουν μεγάλη αγάπη και υπερηφάνεια για τη δράση του ομίλου.

Στον όμιλο διοργανώνονται μαθήματα ιστιοπλοΐας και κολύμβησης, μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι εγγραφές για το μάθημα της ιστιοπλοΐας ξεκινούν για παιδιά από 6 ετών και πάνω, με βασική προϋπόθεση να γνωρίζουν κολύμπι, αλλά και για ενήλικες είτε σε γκρουπ είτε με ιδιαίτερα μαθήματα. Αντίστοιχα, για τα μαθήματα κολύμβησης οι εγγραφές αφορούν παιδιά από 4 έως 12 ετών.

Κάθε Οκτώβριο, τα μέλη συμμετέχουν σε διασυλλογικούς αγώνες ιστιοπλοΐας που διοργανώνονται στο νησί ή και αλλού, ενώ μία φορά το χρόνο συμμετέχουν στο περιφερειακό πρωτάθλημα νήσων Αιγαίου και Κρήτης, στο οποίο όσοι προκρίνονται έχουν στόχο την Εθνική Ομάδα. Τέλος, συμμετέχουν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Optimist και Laser 4.7, σημειώνοντας πολλές επιτυχίες.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, ντόπιοι και επισκέπτες, μπορούν να ενημερώνονται για τυχόν επιπλέον δραστηριότητες, όπως ο Κολυμβητικός Διάπλους καναλιού Πάρου – Αντιπάρου, Αγώνες Τρεξίματος καθώς και Ορεινή Ποδηλασία.

Οι εγκαταστάσεις του ομίλου μέχρι τώρα ήταν στην παραλία του Αγ. Σπυρίδωνα. Στο άμεσο μέλλον όμως, στην παραλία θα γίνονται μόνο τα μαθήματα κολύμβησης, ενώ τα μαθήματα ιστιοπλοΐας θα πραγματοποιούνται στην παραλία Ψαραλυκή 2.

Όποιος ενδιαφέρεται να επικοινωνήσει με τον όμιλο:
Τηλ. 6974.48567
antiparosnc@gmail.com

Ναυτικός Όμιλος Πάρου (Ν.Ο.Π.)


Ο Ναυτικός Όμιλος Πάρου, ιδρύθηκε το 1992 από μία ομάδα ανθρώπων με κοινό όραμα και ιδιαίτερη αγάπη για τη θάλασσα. Πρόεδρος του ομίλου είναι ο κ. Ηλίας Κουντρομιχάλης, ενώ οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στην περιοχή Λιβάδια της Παροικιάς.

Οι δραστηριότητες του ομίλου είναι ιστιοπλοΐα, κολύμβηση και beach volley. Η ιστιοπλοΐα, λειτουργεί όλο το χρόνο με τμήματα:

Ιστιοπλοΐας Τριγώνου (optimist, laser), για αρχάριους και προχωρημένους. Ετησίως συμμετέχει σε διασυλλογικούς, περιφερειακούς, πανελλήνιους, βαλκανικούς, πανευρωπαϊκούς και παγκόσμιους αγώνες, κατακτώντας σημαντικές διακρίσεις.

Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θάλασσας, για άτομα από 18 ετών, δίνοντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να πάρουν “Δίπλωμα Κυβερνήτη Ιστιοπλοϊκού Σκάφους”.

Η κολύμβηση, πραγματοποιείται καλοκαίρι στη θάλασσα. Υπάρχει τμήμα για παιδιά από 3 ετών αλλά και ενηλίκων που λειτουργεί όλο το χρόνο. Γίνονται διοργανώσεις για τρίαθλο, διάπλου καθώς και το εσωτερικό πρωτάθλημα κολύμβησης “Βρακάς”.

Το beach volley, λειτουργεί μόνο καλοκαίρι στη βραβευμένη με γαλάζια σημαία παραλία, Λιβάδια. Υπάρχουν διαθέσιμα τμήματα παιδιών και ενηλίκων, ενώ διοργανώνονται τουρνουά με πολλές συμμετοχές αθλητών όλων των ηλικιών.

Οι επισκέπτες του νησιού, μπορούν να συμμετέχουν στις δραστηριότητες, αλλά και να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα στις ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις.

Στόχος του ομίλου είναι η ανάπτυξη του ναυτικού αθλητισμού, η διάδοση της αγάπης προς τη θάλασσα αλλά και η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Το πιο σημαντικό, όμως, ίσως να είναι ότι πράγματι στον ΝΟΠ τα παιδιά, πρώτα μαθαίνουν να είναι “καπετάνιοι” του εαυτού τους και μετά των σκαφών. Γι’ αυτό η προπόνηση στην ιστιοπλοΐα ξεκινάει με την ερώτηση: «Θέλεις να γίνεις καπετάνιος;»

Επικοινωνία:
Τηλ. & fax 22840.21800
info@parosnc.gr
Facebook Ναυτικός Όμιλος Πάρου – Paros Nautical Club

Ποδηλατικός Όμιλος Πάρου


Ο Ποδηλατικός Όμιλος Πάρου ιδρύθηκε το 2011, από 21 μέλη που είχαν ιδιαίτερη αγάπη για τη ποδηλασία. Πρόεδρος του ομίλου είναι ο κ. Ιωάννης Κουτσαυτάκης.

Οι ακαδημίες του ομίλου απευθύνονται σε ηλικίες από 5 ετών και άνω, ενώ λειτουργούν από Σεπτέμβριο μέχρι Μάϊο, διοργανώνοντας ποδηλατάδες, βόλτες και εκδρομές. Η έδρα του ομίλου βρίσκεται στη Νάουσα της Πάρου.

Όσο για το πώς θα προέτρεπε ο όμιλος κάποιον από εμάς να ασχοληθεί με τη ποδηλασία, ο κ. Κουτσαυτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «το ποδήλατο είναι ένα μέσο που έχει πολλούς τρόπους χρήσης. Μέσο μεταφοράς, ψυχαγωγίας, άθλησης. Σε φέρνει κοντά στη φύση και βοηθάει στη φυσική κατάσταση. Παράλληλα, καλλιεργεί την οξυδέρκεια και τα αντανακλαστικά».

Κάθε χρόνο λαμβάνουν μέρος στο Ποδηλατικό Γύρο Πάρου αλλά και σε άλλες ποδηλατικές διοργανώσεις είτε στο νησί είτε εκτός, έχοντας ως στόχο τη διάδοση της ποδηλασίας σε παιδιά και ενήλικες.

Επικοινωνία:
Facebook Ποδηλατικός Όμιλος Πάρου
poparou@gmail.com
www.poparou.gr