Ναυτικός Όμιλος Ναϊάς

Κείμενο: Μάρω Βούλγαρη

Ενα θαύμα συλλογικότητας στην Πάρο!


Μια ομάδα νέων ανθρώπων φέρνει την Άνοιξη στο νησί. Μια Άνοιξη δημιουργίας, πολιτισμού, συνύπαρξης, εφευρετικότητας, επικοινωνίας, και αρμονικής μετάβασης από το παλιό στο καινούριο.

Ο Ναυτικός Όμιλος Ναϊάς που δημιουργήθηκε στη Νάουσα της Πάρου πριν από πέντε χρόνια, είναι το ελπιδοφόρο αεράκι δημιουργικότητας και δράσης που φύσηξε ευεργετικά στα ανοιχτά πανιά της Πάρου. Όλοι χωράνε εδώ. Παλιοί και νέοι κάτοικοι, καπεταναίοι και στεριανοί, ντόπιοι και ξένοι, μικροί και μεγάλοι. Με σταθερούς άξονες την προσφορά στον τόπο, την αγάπη στη φύση, το περιβάλλον, τη θάλασσα και τη ναυτοσύνη, μερικοί νέοι άνθρωποι αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν ναυτικό όμιλο. Κι εκεί που όλοι περίμεναν να είναι μια απομονωμένη ομάδα, λίγο “ελίτ” που θα ασχολείται με σκάφη και θαλάσσια σπορ, μας προέκυψε ένας ζωηρός πυρήνας γεμάτος όρεξη για δράσεις, για αναβίωση των παλιών εθίμων, για δημιουργία καινούριων θεσμών, για μύηση της καινούριας γενιάς στην ιστορία του νησιού, για προστασία της παράδοσης, με έναν τρόπο ολόφρεσκο, δικό τους. (Μια από τις πρώτες δράσεις του “Ναϊάς” ήταν η αναβίωση του εθίμου της “καράβας”, του χειροποίητου τενεκεδένιου καραβιού, που έφτιαχναν στην Πάρο από το1930).

Γιατί είναι αποτελεσματικοί; Γιατί είναι ανιδιοτελείς. Και η ανιδιοτέλεια του ενός, γίνεται παράδειγμα και κίνητρο για τον άλλο. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, διαθέτουν αισθητική, φαντασία και χιούμορ, χειρίζονται άνετα τις νέες τεχνολογίες, επικοινωνούν αποτελεσματικά τις δράσεις τους κι έτσι οι εκδηλώσεις τους είναι κάθε χρόνο πιο μαζικές και πιο επιτυχημένες.

Ο Ναϊάς οργανώνει ομάδες ιστιοπλοΐας, κολύμβησης, κυματοσανίδας, ναυτικής παράδοσης, περιβάλλοντος, εγκαταστάσεων κι εργασιών, κοινωνικών εκδηλώσεων και πανηγυριών. Συμμετέχει κάθε χρόνο στην υπερτοπική γιορτή «τα Καπετανέϊκα», ένα τεράστιο ναυτικό γλέντι που έγινε θεσμός, αφιερωμένο στην μνήμη του Κώστα Γουζέλη, πρωτοπόρου αρχιτέκτονα του νησιού που αγαπούσε κι αυτός τα καΐκια… Στη γιορτή ”συναντιούνται” εν πλω παραδοσιακά καΐκια από την Πάρο και τα γύρω νησιά.

Έργο τους επίσης, είναι ο κολυμβητικός διάπλους γύρω από το νησάκι της Αγίας Καλής, ο βοτανόκηπος στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου της Νάουσας, ο συστηματικός καθαρισμός του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Πάρκου Πάρου, τα πρωταθλήματα κολύμβησης και ιστιοπλοΐας, τα εργαστήρια παστών και λιαστών ψαριών, τα κεράσματα στα καΐκια των παλιών καπεταναίων…

Στόχος τους είναι ν’ αναπτυχθεί ο ναυταθλητισμός σε κάθε του μορφή, αλλά και να ενωθεί το παρόν με το παρελθόν μ έναν τρόπο σύγχρονο κι ευχάριστο. Επίσης, να αγαπήσουν οι νέες γενιές τα έθιμα και τα πανηγύρια και να συναντιούνται οι άνθρωποι απολαμβάνοντας τον τόπο τους λίγο πριν, λίγο μετά από την ετήσια επέλαση των τουριστών.

Η ομάδα του Ναϊάς αγαπά και προστατεύει το περιβάλλον. Ανακυκλώνει παλιές αφίσες και παλιά κλινοσκεπάσματα δημιουργώντας trendy shopping bags, δημιουργεί φυσικό βοτανόκηπο στο Πάρκο του Αη Γιάννη του Δέτη, καθαρίζει στεριά και θάλασσα με δράσεις που οργανώνει όλο το χρόνο, συντηρεί μονοπάτια, δημιουργεί φυσικές πεζούλες και αντιδιαβρωτικά έργα που συγκρατούν το χώμα… Επιπλέον δημιούργησε μια μοντέρνα συλλογή από κεραμικά όπου επάνω τους διασώζονται φράσεις από την ναυτική ιδιόλεκτο του νησιού.

Οι άνθρωποι του Ναϊάς, αγαπούν την ανώνυμη συλλογική δράση και όχι την κατά μόνας προβολή τους αποτελώντας το μεγάλο στοίχημα για το νησί και ταυτόχρονα την απόδειξη ότι καμιά φορά γράφουν ιστορία οι παρέες.

Επικοινωνία: naiasparos@gmail.com
fb: http://www.naiasparos.gr