Η Stella Cervello, ένα γλυκύτατο κορίτσι που αγωνίζεται για την οικολογία και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Πάρο.

Η ανακύκλωση είναι πολιτισμός!
Η ανακύκλωση είναι οικονομία πρώτων υλών, είναι κομμάτι της μοντέρνας κουλτούρας, είναι δημιουργία και κυρίως είναι πολιτισμός.
Η Πάρος, έχει εγγεγραμμένη μέσα στη μακραίωνη ιστορία της τη σχέση της με την οικονομία, την επαναχρησιμοποίηση, τη μετατροπή του άχρηστου σε χρήσιμο.
Ο Ναυτικός Όμιλος Νάουσας «Ναϊάς» λοιπόν, είχε μια υπέροχη ιδέα. Ανακύκλωσε τα μπάνερς που ανακοίνωναν τις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Πάρκου φτιάχνοντας αυτές τις υπέροχες shopping bags.
Μεγάλες, βολικές, ανθεκτικές και φιλικές προς το περιβάλλον, αποδεικνύουν πως η ευρηματικότητα, το στυλ και η οικολογική συνείδηση μπορούν να συνυπάρξουν θαυμάσια.
Σημεία Πώλησης: Το Μελίσσι Delicatessen και Κτηνιατρείο ΦΕΠ στον περιφερειακό της Νάουσας.

Η Πάρος το πρώτο νησί
της Μεσογείου
χωρίς πλαστικά απορρίμματα

Πόσο αστείος θα φαινόταν αυτός ο τίτλος 50 χρόνια πριν, τότε που τα πλαστικά πρωτοεμφανίζονταν στη ζωή μας ανάλαφρα και χαρούμενα και φυσικά για πολλαπλή χρήση. Πλαστικό παγουράκι για την εκδρομή και πλαστικό σπαστό ποτηράκι που έμπαινε στη σάκα!


Αυτά τα απλά και αυτονόητα της προ-πλαστικού εποχής πασχίζουμε να ξανα-ανακαλύψουμε τώρα με καινούργια ονόματα περίεργα και ξενόγλωσσα. Η αλήθεια όμως είναι ότι αν δεν εξαλείψουμε τα πλαστικά μιας χρήσης και αν δεν ανακυκλώσουμε σωστά, κινδυνεύουμε σοβαρά ως είδος και ως οικοσύστημα.

Ανακύκλωση λοιπόν, μια ανακύκλωση όμως τίμια και ειλικρινής όπου θα είμαστε σίγουροι ότι τα απορρίμματα δεν καταλήγουν όλα μαζί σε μια χωματερή. Η μόνη λύση για αυτό είναι η διαλογή στην πηγή. Κάτι που ο Δήμος της Πάρου, δεσμεύτηκε να ξεκινήσει από φέτος, τουλάχιστον για τα πλαστικά. Δεν πρόκειται όμως για μεμονωμένο μέτρο αλλά για τη συμβολή του στο πρόγραμμα Clean Blue Paros, που έχει τη στήριξη του Cyclades Preservation Fund και του WWF Ελλάς και στόχο, να αναδείξει την Πάρο ως το Πρώτο Νησί της Μεσογείου χωρίς Πλαστικά Απορρίμματα.

Το “Clean Blue Paros”, που ήδη υποστηρίζεται από 40 τοπικές επιχειρήσεις της Πάρου, στοχεύει να μειώσει τα πλαστικά απορρίμματα –πλαστικά κύπελλα του καφέ, καλαμάκια, μπουκάλια νερών, συσκευασίες φαγητού και πλαστικές τσάντες.
Η Διευθύντρια του Common Seas, Jo Royle, η οποία καθοδήγησε και σχεδίασε το πρόγραμμα, δήλωσε: «Έχουμε βρει εξαιρετικούς συνεργάτες ανάμεσα στους κατοίκους της Πάρου». Ένας από αυτούς τους εξαιρετικούς συνεργάτες είναι η Stella Cervello, ένα γλυκύτατο κορίτσι που αγωνίζεται για την οικολογία και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Πάρο. Στην κουβέντα που κάναμε μαζί της η Stella, με καταγωγή από Γαλλία και Ισπανία, μας μίλησε για τις ιδέες και τις δράσεις της: «Με έμπνευση το βιβλίο, Zero waste home, που μιλάει για μια οικογένεια που κατάφερε να χωρέσει τα απορρίμματα ενός χρόνου σε ένα βάζο(!), ξεκίνησα την προσπάθεια να μειώσω τα σκουπίδια μου. Έτσι μετακόμισα στην Πάρο και δημιούργησα την ομάδα  Sustainable Living Paros, μια ενεργή κοινότητα, όπου ο καθένας μπορεί να μοιραστεί και να ανταλλάξει πληροφορίες για το πώς να μειώσουμε τα σκουπίδια, να φτιάξουμε κομπόστ, να καλλιεργήσουμε βιολογικά και να αποταμιεύσουμε νερό.
Δουλεύω αυτό τον καιρό για έναν ιστότοπο που θα αποτελεί έναν «οικο-οδηγό» για ντόπιους και επισκέπτες με πρακτικές συμβουλές και χάρτες για το πού μπορούν να ψωνίσουν προϊόντα χωρίς συσκευασίες, πού θα βρουν νερό χωρίς πλαστικά ή για την περμακουλτούρα».

Κάπως έτσι τα πράγματα την οδήγησαν να συμμετάσχει και στο νέο πρόγραμμα Clean Blue Paros, «Η οργάνωση Common Seas ήρθε σε επαφή μαζί μου και μου ζήτησαν να δουλέψω για το πρόγραμμα. Ο σκοπός είναι να εργαστούμε με κοινότητες στα νησιά για να σταματήσουμε τη μόλυνση από τα πλαστικά και να δουλέψουμε συλλογικά για να βρούμε και να ενσωματώσουμε λύσεις με μεγαλύτερη δυναμική. Ήδη από πέρυσι έχω ξεκινήσει την καμπάνια Plastic Free Drinks για να βοηθήσω τους επιχειρηματίες να μειώσουν τη χρήση του πλαστικού κι έχω καταφέρει να εντάξω πολλά café στο πρόγραμμα».

Αν λοιπόν φέτος το καλοκαίρι δεν βρείτε ούτε ένα café στην Πάρο να σας σερβίρει το freddo σε πλαστικό ποτήρι με καλαμάκι, θα ξέρετε ποιος φταίει!