Γάμος με θετική ενέργεια

Κείμενο: Βασίλης Μπόνιος | Φωτογραφία: Σταύρος Νιφλής

«Ο γάμος είναι ο πιο θλιβερός τρόπος να ξαπλώνει κανείς στο κρεβάτι…» έλεγε κάποιος φιλόσοφος πριν από κάτι αιώνες. Μόνο που η άποψή του κάθε άλλο παρά αποτρεπτική στάθηκε για χιλιάδες ζευγάρια που ενώνουν τις ζωές τους καθημερινά κάπου στον πλανήτη.


Λένε ότι ο άντρας παντρεύεται
επειδή είναι κουρασμένος και η γυναίκα επειδή είναι περίεργη. Αμφότεροι απαντώνται, υποστηρίζει ο Όσκαρ Γουάλντ.
Κανείς, όμως, δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι είναι απόδειξη αγάπης όταν δύο άνθρωποι αλληλοϋπομένονται.

Στις μελαγχολικές μέρες του μνημονίου που ζούμε, μοιάζει να βρίσκει μεγαλύτερη δικαίωση η ρήση που θέλει τον γάμο που είναι πλούσιος σε αγάπη και φτωχός σε χρήμα να υπόσχεται νύχτες χαρούμενες και μέρες αγωνίας.
Ειδικά στα αστικά κέντρα, που αρκεί να πηγαίνει κανείς από το σπίτι στο γραφείο για να επιστρέψει «θυμωμένος» στα αγαπημένα του πρόσωπα, ένας γάμοςστην καλύτερη εκδοχή τουπαραπέμπει στις αυτοσαρκαστικές ταινίες του υπέροχου Γούντι Άλεν.

Τα λέμε όλα αυτά για να φτάσουμε εδώ ακριβώς: στην Πάρο.
Το να επιλέξει ένα νέο ζευγάρι να παντρευτεί σαυτό το υπέροχο κυκλαδονήσι είναι σαν να δίνει θετική ενέργεια και αύρα όχι μόνο στο μυστήριο του γάμου, αλλά στην κοινή ζωή που θα ακολουθήσει.

Είναι, ίσως, η φροντίδα των μανάδων του νησιού να δουν τις κόρες τους να παντρεύονται που σε παρασύρει στο σύννεφο τρυφερότητας που πλανάται στην ατμόσφαιρα.
Είναι αυτή η τρυφερότητα που μοιάζει με δίχτυ ασφαλείας στο ξεκίνημα της νέας ζωής.

Κι αν η Σαντορίνη έχει γίνει ο «μοδάτος» προορισμός γάμου για πολύχρωμα ζευγάρια απόλες τις ανθρώπινες φυλές, η Πάρος είναι εκείνη που διατηρεί μια γλυκιά και ανεπιτήδευτη ειλικρίνεια, μια γνώριμη αγκαλιά με την οποία υποδέχεται τα νέα ζευγάρια.