Ο Κώστας Φοίφας και ο Πέτρος Βολφ στα εργαστήριά τους.

Δύο αγγειοπλάστες της Πάρου μας μίλησαν για την τέχνη τους

  • Κώστας Φοίφας “ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΛΕΥΚΩΝ”

Στα κεραμικά σου οι φόρμες και η διακόσμηση ακολουθούν γενικά την παράδοση. Γιατί επέλεξες αυτό το είδος κεραμικής;

Δεν το επέλεξα ακριβώς. Ως παιδί ερχόμουν τα καλοκαίρια στην Πάρο και καθόμουν με τις ώρες και έβλεπα τον θείο μου να δουλεύει στον τροχό. Από τότε με είχε μαγέψει η δεξιοτεχνία των χεριών του αλλά και η οικονομία κινήσεων και υλικών που απαιτεί ο παραδοσιακός τρόπος δουλειάς. Το αποτέλεσμα ήταν πάντα λιτά αγγεία που είχαν αρμονική φόρμα χάριν της χρηστικότητας και όχι κάποιας αισθητικής. Πιο πολύ μια ασυνείδητη δημιουργία παρά κάποια καλλιεργημένη αισθητική. ΄Ολα υπαγορευμένα από τη χρήση που θα έχει το αντικείμενο και από τις δυνατότητες και τους περιορισμούς του πηλού. Αργότερα όταν γνώρισα και άλλους αγγειοπλάστες στη δουλειά τους, είδα ότι λίγο ως πολύ όλοι λειτουργούσαν με τον ίδιο τρόπο και αυτό τον τρόπο δουλειάς που θαύμασα μικρός, θέλησα να ακολουθήσω και εγώ.

Η κεραμική είναι μία παγκόσμια τέχνη, άρα και γλώσσα;

Σίγουρα είναι μια παγκόσμια γλώσσα αφού σ’ όποιο μέρος του κόσμου κοιτάξεις οι σύγχρονοι κεραμίστες-γλύπτες κάνουν σχεδόν τα ίδια πράγματα. Στη σύγχρονη κεραμική δεν υπάρχουν διαφορές από τόπο σε τόπο για να υπάρξει «διάλογος». Είναι παντού το ίδιο πράγμα.

  • Πέτρος Βολφ “NOE CERAMICS” noeparos.com/gr/

Στα κεραμικά σου οι φόρμες είναι λιτές, οι γραμμές στα σχέδιά σου αδρές, τα χρώματα καθαρά και το αποτέλεσμα τελικά σου δίνει μία αίσθηση χαράς και ζωντάνιας. Από πού αντλείς τη έμπνευσή σου;

Μάλλον καθρεφτίζεται στο κεραμικό μου η Πάρος και η ζωή της. Είχα την τύχη να ζήσω την Πάρο λιτή, αγνή, φωτεινή και με χρώματα καθαρά. Έτσι την είδα, τη βλέπω και θέλω να τη βλέπω! Και μέσα στο κεραμικό, που βασίζεται σε αρχέγονα υλικά όπως είναι το νερό και το χώμα, μ΄αρέσει να «καλλιεργώ» στοιχεία λιτότητας και αδρότητας. Ακολουθούν αυθόρμητα χρώματα που θα δώσουν ένα φωτεινό και χαρούμενο αποτέλεσμα!

Η κεραμική είναι μία παγκόσμια τέχνη, άρα και γλώσσα;

Η κεραμική είναι παγκόσμια γλώσσα. Σαν τρόπος έκφρασης αναπτύσσεται, εξελίσσεται και ακολουθεί διαφορετικές διευθύνσεις χωρίς όμως να χάνει ποτέ τις ρίζες της. Συναρπαστικό είναι να τη συναντάς σε πήλινα αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και σε σύγχρονα εργαστήρια κεραμικής ανά τον κόσμο.