Παρακαλώ σας,
προστατέψτε την Πάρο

Κείμενο: Έλενα Συμεωνίδου | Φωτογραφίες: Γιάννης Βιτζηλαίος

Φέρτε στο σπίτι μόνο φωτογραφίες & αναμνήσεις


Το 2019, που θεωρήθηκε η τελευταία ‘κανονική’ χρονιά για τον τουρισμό πριν την πανδημία, πάνω από 1.000.000 άνθρωποι επισκέφτηκαν την Πάρο. Η συντριπτική πλειοψηφία ήρθε στο νησί από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ πάνω από 400.000 επισκέπτες ήρθαν την περίοδο αιχμής, μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου. Οι μόνιμοι ή ημιμόνιμοι κάτοικοι Πάρου δεν ξεπερνούν τις 20.000.

Φανταστείτε την κοινότητά σας, την πολυκατοικία ή τη γειτονιά σας, να έχει 20 φορές περισσότερους κατοίκους για κάποιο χρονικό διάστημα. 20 φορές περισσότεροι άνθρωποι να χρησιμοποιούν το ασανσέρ, να κάνουν πάρτι, να πηγαίνουν τα σκουπίδια τους στους κάδους. 20 φορές περισσότεροι άνθρωποι να οδηγούν στους δρόμους, να περιμένουν στην ουρά στο σούπερ μάρκετ και στο βενζινάδικο. 20 φορές περισσότερα άτομα στο αγαπημένο σας εστιατόριο, στην παραλία ή στο νοσοκομείο. Πιάνετε το νόημα.

Οι προτιμήσεις, οι επιλογές, οι ενέργειες και οι συμπεριφορές σας ως επισκέπτης στην Πάρο, και σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, εδώ που τα λέμε, έχουν καθοριστική επίδραση στην τοπική κοινωνία, στην οικονομία της, στο περιβάλλον, στους φυσικούς πόρους και, εν τέλει, στην ποιότητα της δικής σας εμπειρίας αλλά και των άλλων ταξιδιωτών σαν εσάς. Είστε έτοιμοι να αναλάβετε την ευθύνη και να προστατέψετε το νησί, στο βαθμό που μπορείτε; Πραγματικά ελπίζω να είστε! Δεν είναι και τόσο δύσκολο!

Φέρτε στο σπίτι μόνο φωτογραφίες και αναμνήσεις. Αφήστε πίσω σας πέτρες, φυτά, κοχύλια και άλλους μικρούς θησαυρούς της φύσης, εκεί που ανήκουν. Ούτως ή άλλως θα χάσουν τη λάμψη τους έξω από το φυσικό τους περιβάλλον. Σεβαστείτε τη φύση και την άγρια ζωή, επιλέξτε δραστηριότητες με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, περπατήστε και κάντε ποδήλατο, πάρτε το λεωφορείο αντί να νοικιάσετε αυτοκίνητο, προτιμήστε τοπικούς ξεναγούς για τις περιηγήσεις σας.

Προσπαθήστε να κάνετε όσο το δυνατό λιγότερα απορρίμματα και μην ξεχάσετε την ανακύκλωση. Κρατήστε τα απορρίμματα μαζί σας μέχρι να βρείτε τον σωστό κάδο. Αποφύγετε τα πλαστικά μιας χρήσης. Εάν έχετε το δικό σας επαναχρησιμοποιήσιμο μπουκάλι νερού, γεμίστε το με πόσιμο νερό στους ειδικούς διανομείς, καφετέριες και διάφορα άλλα καταστήματα σε όλο το νησί. Αν έχετε το δικό σας ποτήρι για καφέ, ακόμα καλύτερα! Είναι πιθανό ότι κάνετε όλα τα παραπάνω όταν είστε σπίτι σας, γιατί όχι, λοιπόν, και στις διακοπές σας!

Προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση ενέργειας και, κυρίως, την κατανάλωση νερού. Το νερό είναι ένας από τους πιο πολύτιμους, όσο και σπάνιους, φυσικούς πόρους στα νησιά των Κυκλάδων και οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν με σύνεση ανά τους αιώνες. Οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες του τουρισμού έχουν εκτοξεύσει την κατανάλωση νερού στα ύψη, θέτοντας σε κίνδυνο τα υδατικά αποθέματα του νησιού. Μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα, με τη βοήθειά σας. Επιλέξτε κατάλυμα που κάνει οικονομία στο νερό και, ακόμη καλύτερα, που το ανακυκλώνει. Περιορίστε τη χρήση του κλιματιστικού και επωφεληθείτε από τα μελτέμια, τους βορεινούς ανέμους που κρατούν τα καλοκαίρια δροσερά στο Αιγαίο.

Αγοράζοντας τοπικά προϊόντα, επιλέγοντας μικρά ξενοδοχεία και οικογενειακές επιχειρήσεις θα βοηθήσετε την τοπική οικονομία να παραμείνει ζωντανή σε μία αβέβαιη εποχή για όλο τον πλανήτη. Επιπλέον, θα μειώσετε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των διακοπών σας και, πιθανότατα, θα δοκιμάσετε νόστιμα τοπικά φαγητά, θα δημιουργήσετε αυθεντικές εμπειρίες και θα δημιουργήσετε πραγματικές σχέσεις με τους κατοίκους του νησιού.

Ο σεβασμός είναι το κλειδί για κάθε ουσιαστική και ωφέλιμη αλληλεπίδραση, τόσο με τους συνανθρώπους μας όσο και με κάθε άλλο ζωντανό πλάσμα. Καμία φωτογραφία στο instagram δεν αξίζει αρκετά ώστε να δικαιολογεί βανδαλισμούς, παραβίαση ιδιωτικών χώρων, έλλειψη σεβασμού προς την τοπική κουλτούρα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όσο μεγαλύτερο το ενδιαφέρον μας για τον τόπο που μας φιλοξενεί, τόσο μεγαλύτερη και η απόλαυση. Ξεχάστε για λίγο το κινητό σας. Ονειρευόσασταν αυτές τις διακοπές όλο το χειμώνα και επιτέλους είστε εδώ. Χρησιμοποιήστε τις αισθήσεις και την καρδιά σας για να ζήσετε αυτή την πολύτιμη στιγμή, δεν χρειάζεστε τίποτα άλλο. Και τότε θα είναι πλέον πολύ φυσικό για σας να θέλετε να προστατεύσετε το νησί, και γι’ αυτό θα σας είμαστε όλοι ευγνώμονες.