Δαμάζοντας τα κύματα: Surfing!

Η Πάρος είναι το αγαπημένο νησί των απανταχού surfers, που κάθε καλοκαίρι δίνουν εδώ το ραντεβού τους για καθημερινές θαλάσσιες διαδρομές πάνω στην ιστιοσανίδα.

Χρυσή Ακτή.

Χρυσή Ακτή


Με μήκος 700 μέτρα, χρυσαφένια άμμο και πλήρως οργανωμένη, η Χρυσή Ακτή είναι η μεγαλύτερη παραλία της Πάρου και μία από τις πιο γνωστές και δημοφιλείς για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ και ιδιαίτερα του windsurfing.

Η γεωγραφική της θέση στην έξοδο του στενού ΠάρουΝάξου, μια ιδιαίτερα ευνοϊκή τοπογραφία και μια πληθώρα προσφερομένων υπηρεσιών, την καθιστούν ιδανική για τους σέρφερς κάθε επιπέδου, αλλά και για την οικογένεια ή την παρέα τους.

Κύριος άνεμος: Τους δημοφιλείς μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου, οι άνεμοι που κυριαρχούν στη Χρυσή Ακτή, όπως και σε ολόκληρο το νησί, είναι τα μελτέμια. Μέσα στον κόλπο ο άνεμος είναι στεριανός (offshore), δηλαδή φυσά από την ακτή προς τη θάλασσα. Πιο έξω, όμως, αλλάζει και έρχεται παράλληλα ή διαγώνια προς την ακτή (side-shore or side-onshore). Στο δυνατό αέρα υπάρχουν επίσης έντονες σπηλιάδες.
Έξω από την καλοκαιρινή περίοδο, από φθινόπωρο μέχρι άνοιξη, δύο άλλοι, νότιοι άνεμοι δημιουργούν ενδιαφέρουσες συνθήκες για windsurf στην περιοχή: ο νοτιοδυτικός γαρμπής που έρχεται διαγώνια προς την ακτή (side-onshore) και ο σιρόκος που έρχεται κάθετα (onshore). Όταν η ένταση αυτών των ανέμων περάσει τα 5 Bft, οι συνθήκες γίνονται πολύ καλές για όσους αγαπούν το κύμα. (Όχι, βέβαια, για αρχάριους…).

Θάλασσα: Σχετικά ρηχή, με αμμώδη βυθό, προστατευμένη και συνήθως χωρίς κύμα (flat) μέσα στον κόλπο, ακόμη και με δυνατό μελτέμι. Πολύ καλές συνθήκες για αρχάριους, για freestyle ή για slalom. Πιο έξω, στο «κανάλι» με τα γειτονικά νησάκια, βγαίνει κύμα 1-2 μέτρων, ιδανικό για παιχνίδι και για άλματα.

Πώς θα πάτε: Η Χρυσή Ακτή βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Πάρου, σε απόσταση 1.5-2 χιλιομέτρων από το Δρυό. Τα λεωφορεία που ξεκινούν από την Παροικιά και τη Νάουσα με προορισμό το Δρυό, σας αφήνουν στον κεντρικό δρόμο, περίπου 200-300 μέτρα από την ακτή. Στην παραλία φθάνει ασφαλτοστρωμένος δρόμος και μπορεί κανείς εύκολα να βρει θέσεις πάρκινγκ.

Προσοχή: Στην αιχμή της καλοκαιρινής περιόδου, η παραλία φιλοξενεί πολλούς κολυμβητές. Όταν βρίσκεστε, λοιπόν, κοντά στην ακτή, πρέπει να κινείστε στην ειδικά σηματοδοτημένη περιοχή στο κέντρο του κόλπου.

Άλλες δραστηριότητες: Κανό, καγιάκ, SUP, kiteboard, wakeboard, θαλάσσιο ποδήλατο, καταμαράν, tubes, σκι, beach volley, μαθήματα χορού, μασάζ, μαθήματα κατάδυσης.

Θα βρείτε εδώ: Ξενοδοχεία, δωμάτια, beach bar, καφέ, εστιατόρια, ξαπλώστρεςομπρέλες, πάρκινγκ.

Νέα Χρυσή Ακτή (Τσερδάκια).

Νέα Χρυσή Ακτή (Τσερδάκια)


Προσφέροντας τους πιο σταθερούς και δυνατούς ανέμους στην Πάρο και έχοντας φιλοξενήσει για χρόνια αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλου της PWA (Professional Windsurfing Association), η Νέα Χρυσή Ακτή (γνωστή και ως Τσερδάκια) είναι δικαιολογημένα ένας από τους πιο γνωστούς σερφότοπους του νησιού.

Πρόκειται για μια σχετικά μικρή παραλία με χρυσαφένια άμμο σε μικρό ανοικτό κόλπο, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων βόρεια από τη Χρυσή Ακτή και περίπου 3 χλμ. από το Δρυό. Παρά το μικρό μέγεθός της είναι πλήρως οργανωμένη και φιλοξενεί ένα ιδιαίτερα δραστήριο κέντρο windsurfing. Γενικά ένα ιδανικό μέρος για τους πιο προχωρημένους έως έμπειρους σέρφερ.

Κύριος άνεμος: Σταθερός και συχνά 1 έως και 2 μποφόρ πιο δυνατός από άλλα μέρη της Πάρου, ο άνεμος εδώ είναι ιδανικός για windsurfing κατά τη διάρκεια των μελτεμιών. Μέσα στον κόλπο είναι side-offshore (δηλ. έχει διεύθυνση διαγώνια σε σχέση με την παραλία και προς τη θάλασσα) και εμφανίζει σπηλιάδες, σε μικρότερο όμως βαθμό από τη Χρυσή Ακτή. Έξω από τον κόλπο δυναμώνει έντονα και γίνεται σταθερός. Ιδανικός για παιχνίδι, αρκεί κανείς να κρατά δυνάμεις για να μπορεί να γυρίσει πίσω…
Λόγω της τοπογραφίας της περιοχής οι νοτιάδες δεν παρουσιάζουν κανένα ενδιαφέρον εδώ…

Θάλασσα: Η θάλασσα είναι συνήθως ήρεμη μέσα στο μικρό κόλπο και με ωραίο κύμα παραέξω, ιδανικό για άλματα. Στη βορειοανατολική πλευρά της παραλίας υπάρχει μικρός ύφαλος, η θέση του οποίου σημειώνεται συνήθως με σημαδούρα.

Πώς θα πάτε: Τα λεωφορεία που συνδέουν την Παροικιά ή τη Νάουσσα με το Δρυό σας αφήνουν στον κεντρικό δρόμο, σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από την παραλία. Ο δρόμος που οδηγεί σε αυτήν είναι ασφαλτοστρωμένος και η συνέχειά του την ενώνει με τη γειτονική Χρυσή Ακτή.

Προσοχή: Λόγω του μικρού μεγέθους της παραλίας απαιτείται προσοχή στους κολυμβητές. Καλό είναι επίσης κανείς να μην ξανοίγεται πολύ πέρα από το κανάλι με τα δυο γειτονικά νησάκια και να κρατά πάντα δυνάμεις για να αντιμετωπίσει το στεριανό άνεμο. Οι αρχάριοι, τέλος, θα πρέπει να εξασκούνται μέσα στον κόλπο.

Άλλες δραστηριότητες: Κανό, καγιάκ, beach volley, mountain bike, μαθήματα καταδύσεων.

Θα βρείτε εδώ: Ξενοδοχεία, δωμάτια, εστιατόρια, ομπρέλεςξαπλώστρες, πάρκινγκ.

Τσουκαλιά.

Τσουκαλιά


Στην ανατολική πλευρά της Πάρου, βαθιά στην είσοδο του στενού Πάρου-Νάξου, η σχετικά απομονωμένη παραλία των Τσουκαλιών αποτελεί αγαπημένο τόπο συνάντησης όσων αγαπούν το –συχνά έντονο- παιχνίδι με τα κύματα.

Πρόκειται για έναν ανοικτό κόλπο με μια επιμήκη παραλίαστην πραγματικότητα δύο γειτονικές παραλίεςμε βορειοανατολικό προσανατολισμό, ο οποίος, αν και δεν έχει τους πιο δυνατούς αέρηδες στο νησί, εμφανίζει το καλύτερο κύμα στους βοριάδες.

Όταν το μελτέμι ξεπερνά τα 4 μποφόρ, τα Τσουκαλιά έχουν πολύ κύμα που φθάνει μέχρι την ακτή. Γενικά η παραλία αυτή ενδείκνυται για τους έμπειρους σέρφερ, αν και ο άνεμος έχει συνήθως κατεύθυνση προς την ξηρά, οπότε θα φέρει ακόμη και τον άπειρο πίσω προς την ακτή.

Κύριοι άνεμοι: Στα μελτέμια ο άνεμος συνήθως έρχεται παράλληλα (side shore) ή διαγώνια (side onshore) προς την ακτή και συναντά υπό πολύ καλή γωνία τα κύματα για ατέλειωτο παιχνίδι με αυτά. Λόγω της θέσης των Τσουκαλιών ψηλά στο κανάλι ΠάρουΝάξου, συνήθως η ένταση του ανέμου είναι γύρω στο 1 Bft πιο χαμηλή από ό,τι στις νοτιότερες παραλίες. Τα Τσουκαλιά, λοιπόν, αποτελούν μία καλή λύση, όταν τα μελτέμια γίνονται θυελλώδη. Οι νοτιάδες δεν έχουν ενδιαφέρον εδώ.

Θάλασσα: Και πάλι λόγω της γεωγραφικής θέσης των Τσουκαλιών, το κύμα φθάνει εδώ σχετικά ανεπηρέαστο από τα ανοικτά και είναι πιο «καθαρό» από ό,τι στις νοτιότερες παραλίες, κάτι που θα εκτιμήσουν όσοι αγαπούν το wave riding. Τα νερά επίσης είναι σχετικά βαθιά, ωστόσο μπροστά στην ακτήστη φαρδιά ζώνη όπου σκάει το κύμα, όταν φυσάειο βυθός έχει μεν κάποια σημεία με άμμο, στο μεγαλύτερο όμως μέρος του είναι βραχώδης, και θέλει προσοχή.

Πώς θα πάτε: Χρειάζεστε δικό σας μεταφορικό μέσο για να πάτε στα Τσουκαλιά. Ερχόμενοι από τις Λεύκες ή τη Μάρπησσα, παίρνετε το δρόμο για τη Νάουσα και, μόλις περάσετε το πολύ γνωστό στους θιασώτες των θαλάσσιων σπορ μαγαζί «Bit of Salt», θα βρείτε πινακίδα που γράφει «Τσουκαλιά/Γλυφάδες». Εδώ στρίβετε δεξιά σε φαρδύ χωματόδρομο που σε περίπου ένα χιλιόμετρο θα σας οδηγήσει στην παραλία.

Προσοχή: Όπως εύκολα θα διαπιστώσει κανείς, όταν δυναμώσει το μελτέμι, τα Τσουκαλιά δεν είναι κατάλληλη παραλία για αρχάριους. Ακόμη και οι προχωρημένοι θα πρέπει να εκτιμούν σωστά τις συνθήκες και τις ικανότητές τους και να προσέχουν τα πτερύγια και τα πόδια τους όταν κινούνται κοντά στην ακτή, στη ζώνη με τον ύφαλο… Ιδιαίτερη προσοχή θέλουν, επίσης, κάποια σημεία στην προεξοχή ανάμεσα στις δύο παραλίες.

Άλλες δραστηριότητες: Μόνο windsurfing…

Θα βρείτε εδώ: Στα Τσουκαλιά υπάρχει ένα παραλιακό εστιατόριο που προσφέρει και δυνατότητα φύλαξης του εξοπλισμού σας.

Σάντα Μαρία.

Σάντα Μαρία


Οργανωμένη παραλία με αμμουδιά και γαλάζια νερά, σε ένα σχετικά προστατευμένο από το βοριά φαρδύ κόλπο στο βορειοανατολικό άκρο της Πάρου. Βρίσκεται στη βόρεια «είσοδο» του στενού Πάρου-Νάξου, γι’ αυτό ο αέρας εδώ είναι λιγότερο δυνατός απ’ ό,τι στα Τσουκαλιά ή στη Χρυσή Ακτή.

Κοντά στη Νάουσσα, με εύκολη πρόσβαση και πλήρως οργανωμένη (κάμπινγκ, beach bar, πυκνές ομπρέλες με ξαπλώστρες και ποικιλία από θαλάσσια σπορ), η Σάντα Μαρία συγκεντρώνει πολύ κόσμο, κυρίως νεαρής ηλικίας, τον ΙούλιοΑύγουστο.

Κύριοι άνεμοι: Αν και υστερεί κατά 1-2 μποφόρ από άλλα σημεία της Πάρου, όταν φυσούν τα μελτέμια, ο άνεμος είναι αρκετά δυνατός για να απολαύσετε το σπορ σας. Βέβαια, μπορεί να φθάσει και πάνω από 5 μποφόρ, προσφέροντας πιο ισχυρές συγκινήσεις. Λόγω της μικρής χερσονήσου και της νησίδας που βρίσκονται στο νότιο άκρο του κόλπου, η Πούντα σπάνια ενδείκνυται στους νοτιάδες.

Θάλασσα: Τόσο η ακτή όσο και ο βυθός είναι αμμώδειςεκτός από μια μικρή προεξοχή στο κέντρο του κόλπου, εκεί που τελειώνει η οργανωμένη παραλία. Καθώς ο κόλπος είναι κλειστός στο βορρά, τα κύματα έρχονται συνήθως από τα ΒΑ, οπότε για να τα βρείτε θα πρέπει είτε να ξανοιχτείτε είτε να κινηθείτε προς το νότιο τμήμα του, προσέχοντας πάντα να μείνετε μακριά από τα βράχια και το μικρό νησάκι που υπάρχουν εκεί. (Μάλιστα στους πολύ δυνατούς βοριάδες με καλό κύμα, μπορεί να δείτε κάποιους να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στο κανονικό surf ή στο bodyboarding στη νότια πλευρά…).

Πρόσβαση: Μόλις 3 χλμ. ασφαλτοστρωμένου δρόμου χωρίζουν τη Σάντα Μαρία από τη Νάουσσα. Το καλοκαίρι λειτουργεί επίσης λεωφορειακή γραμμή που τη συνδέει με τακτικά δρομολόγια με Νάουσσα (και από εκεί με ανταπόκριση με Παροικιά.) Μπορείτε επίσης να φθάσετε σε αυτήν με καϊκι από τη Νάουσσα.

Προσοχή: Καθώς η Σάντα Μαρία είναι πολυσύχναστη παραλία τους καλοκαιρινούς μήνες, θα πρέπει να προσέχετε τους κολυμβητές.

Άλλες δραστηριότητες: Σκι, κανώ, wakeboard, kneeboard, tubes, αλεξίπτωτο θαλάσσης, beach volley, καταδύσεις.

Facilities: Κάμπινγκ, ξύλινες καλύβες, δωμάτια, beach bar, εστιατόριο, πισίνα, πάρκινγκ, ενοικίαση αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας.

Πούντα.

Πούντα


Η Μέκκα των kitesurfer στην Πάρο και ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για kitesurfing στην Ευρώπη. Πρόκειται για μια μεγάλη αμμουδερή παραλία που βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Πάρου, εκεί όπου οι σταθεροί, παράλληλοι προς την παραλία (side shore) άνεμοι που εξασφαλίζει το στενό Πάρου-Αντιπάρου συνδυάζονται ιδανικά με έναν αμμώδη βυθό και μια αβαθή, χωρίς έντονο κυματισμό θάλασσα για να προσφέρουν ιδανικές, ασφαλείς συνθήκες για kitesurfing (και όχι μόνον…) όλων των επιπέδων.

Οι αρχάριοι θα βρουν εδώ ασφάλεια, οι πιο προχωρημένοι ένα προστατευμένο περιβάλλον για να εξασκηθούν, και οι έμπειροι ένα τέλειο παιχνιδότοπο, όταν ο άνεμος δυναμώσει. Δεν είναι τυχαίο ότι η Πούντα έχει φιλοξενήσει διεθνείς αγώνες της PKRA (Professional Kiteboard Riders Association) και του KPWT (Kiteboard Pro World Tour).

Δεν πρέπει να συγχέει κανείς την Πούντα με τη συνονόματη παραλία που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Πάρου, κοντά στη Μάρπησσα, διάσημη για τα beach party της και εξαιρετικά δημοφιλή στο νεαρόκοσμο.

Κύριοι άνεμοι: Στα μελτέμια ο άνεμος εδώ είναι αξιόπιστος, σταθερός και πλευρικός (side shore), με ένταση συνήθως λίγο μικρότερη από αυτήν των ανατολικών παραλιών. Η Πούντα είναι επίσης καλή και στους νοτιάδες

Θάλασσα: Σχετικά αβαθής, συνήθωςεπίπεδη” (flat) θάλασσα με αμμώδη βυθό. Ο τυχόν κυματισμός είναι χαμηλός (chop) και είναι και αυτός παράλληλος προς την παραλία, με κατεύθυνση από Β. προς Ν.

Πρόσβαση: Υπάρχει τακτική λεωφορειακή γραμμή που ενώνει την Πούντα με την Παροικιά, καθώς από την πρώτη φεύγουν τα φέρι που πηγαίνουν Αντίπαρο. Τα κέντρα kitesurfing βρίσκονται σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το τέρμα των λεωφορείων. Η Πούντα βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την Παροικιά οπότε με αυτοκίνητο ή σκούτερ φθάνετε σε αυτήν σε λίγα λεπτά.

Προσοχή: Στη βόρεια είσοδο του στενού, σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τα κέντρα kitesurfing, λειτουργεί η γραμμή φέρι μεταξύ ΠάρουΑντιπάρου. Απαγορεύεται να ξεμακραίνετε προς τα εκεί.

Άλλες δραστηριότητες: Windsurfing, SUP, wakeboard, θαλάσσιο σκι, καταδύσεις, ιππασία, spa, μασάζ, γιόγκα.

Facilities: Ξενοδοχεία, δωμάτια, κάμπινγκ, εστιατόρια, beach bar, surf shop, repair shop.