Μάρω Βούλγαρη

Μια λοξή ματιά στην τέχνη με 60’s αναφορές


Στον περιφερειακό της Νάουσας, στο Μελίσσι Delicatessen, πίσω από τα τοπικά προϊόντα, τα μέλια και τα λάδια υπάρχει ένα μικρό εργαστήρι τέχνης που παίζει με ταπεινά υλικά. Η ιδιοκτήτρια Μάρω Βούλγαρη κεντάει παλιούς καμβάδες και τους μετατρέπει σε μοναδικές post modern τσάντες και μαξιλάρες.

Είναι αναφορές από την παιδική μου ηλικία, μας λέει η ιδιοκτήτρια, όταν στο σπίτι το κέντημα της μητέρας μου συνόδευε την ιεροτελεστία του απογευματινού καφέ. Τέτοιους καμβάδες αναζήτησα κι εγώ αργότερα, φερμένους κατευθείαν από τα 60’s και τα 70’s για να κλείσω το μάτι στο παρελθόν και να τους χαρίσω μια καινούρια χρήση. Η ιδέα του recycling εξάλλου με συγκινούσε πάντοτε μια και περισσότερο κι από τον υψηλό σχεδιασμό στα αντικείμενα, εμένα με γοητεύει η έξυπνη επαναχρησιμοποίησή τους.

Τσάντες από παλιό κεντημένο καμβά, μαξιλάρες σε γκομπλέν και σταυροβελονιά, μεγάλα κολιέ από πηλό, χρωματιστά παντατίφ και σκουλαρίκια από δέρμα κάκτου δημιουργούν μια ιδιότυπη συλλογή βασισμένη πάνω στην ανακύκλωση. Το φωτεινά καθαρά χρώματα, το μεγάλο μέγεθος, οι αφινίριστες αδρές γραμμές και η μη επαναληψιμότητα δίνουν σ’ αυτά τα αντικείμενα μια συγκινητική γοητεία, αφού όλα ρίχνουν λοξές ματιές στο παρελθόν με έναν φρέσκο καινούριο τρόπο.

Η συλλογή XΟΥΣ με τα κεραμικά κολιέ ταξιδεύει ήδη σε πολλές ιδιαίτερες μπουτίκ ενώ τα μεγάλα σκουλαρίκια κάκτου κερδίζουν τους επισκέπτες του νησιού κι αποτελούν αφορμή για ιδιαίτερα δώρα. «Η χειροτεχνία με ξεκουράζει» μας λέει η δημιουργός που παράλληλα με το delicatessen ασχολείται με την ιστορία της τέχνης κι ετοιμάζει τα πινέλα της για ένα πολύχρωμο εικαστικό καλοκαίρι.

Το Μελίσσι Delicatessen, Περιφερειακός Νάουσας, 22840 55377.