Τα μυστικά μιας πισίνας

Ακόμη και σε ένα νησί με πανέμορφες παραλίες σαν αυτές της Πάρου, η ιδέα μιας ιδιωτικής πισίνας ασκεί μια ιδιαίτερη γοητεία. Ωστόσο, η πισίνα είναι ένα σύνθετο έργο, με πάρα πολλές επιλογές και σημαντικό κόστος. Μια πισίνα που λειτουργεί σωστά, θα μας προσφέρει πολύτιμες ώρες χαλάρωσης, διασκέδασης και άθλησης. Αντίθετα, μια κακή κατασκευή ή μια λανθασμένη επιλογή δεν θα επιβαρύνει μόνο την τσέπη μας αλλά είναι πιθανόν να απειλήσει και την ίδια την υγεία μας. Ζητήσαμε από τον κ. Σπύρο Μπάλιο, έναν από τους πιο γνωστούς επαγγελματίες στο χώρο της πισίνας στην Πάρο, να μας εισαγάγει στα μυστικά της…


Κύριε Μπάλιο, ποια είδη πισίνας υπάρχουν;
Η κλασική πισίνα είναι αυτή με το οπλισμένο σκυρόδεμα. Προσφέρει μεγάλη διάρκεια ζωής και ευελιξία, καθώς σε μια τέτοια πισίνα όλα φτιάχονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τον χώρο του πελάτη. Υπάρχουν επίσης οι πισίνες που κατασκευάζονται με εκτοξευόμενο σκυρόδεμα, το λεγόμενο gunite, το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως όταν υπάρχει θέμα χρόνου ή/και σχήματος, π.χ. σε μια ημικυκλική πισίνα.
Τέλος, υπάρχουν οι έτοιμες πολυεστερικές πισίνες καθώς και οι προκατασκευασμένες, από πολυπροπυλενικά ή μεταλλικά πάνελ, οι οποίες είναι ουσιαστικά κομμάτια προϊόντος που συναρμολογούνται επιτόπου. Αυτές είναι σημαντικά φθηνότερες από τις πισίνες με σκυρόδεμα και μειώνουν το χρόνο ολοκλήρωσης του έργου. Υπολείπονται όμως πολύ σε αισθητική, προσφέρουν μειωμένες επιλογές, και απαιτούν εδάφη με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Τέλος, έχουν ημερομηνία λήξης.

Αναμφίβολα, το πιο σημαντικό πράγμα σε μία πισίνα είναι η υγιεινή, η ποιότητα του νερού. Πώς ανανεώνεται το νερό σε μια πισίνα;
Κατ’ αρχήν με τα λεγόμενα «συστήματα ανακυκλοφορίας», τα οποία συλλέγουν το χρησιμοποιημένο νερό από την επιφάνεια της πισίνας και το οδηγούν στο μηχανοστάσιο για φιλτράρισμα. Εδώ υπάρχουν τρεις επιλογές: οι σημειακοί απορροφητήρες, πιο γνωστοί ως «σκίμερ», η υπερχείλιση και ο «καταρράκτης». Τα σκίμερ είναι ο παλιός τρόπος: συλλέγουν το νερό από συγκεκριμένα σημεία. Αντίθετα στην υπερχείλιση το νερό συλλέγεται από παντού, από όλην την περίμετρο της πισίνας. Η μέθοδος αυτή είναι πιο σύγχρονη και προφανώς υπερτερεί σε σχέση με τη σημειακή συλλογή νερού. Ωστόσο, το κόστος της είναι πολύ μεγαλύτερο. Υπάρχει και ο «καταρράκτης», που είναι και μόδα τώρα τελευταία: σπίτια που βρίσκονται σε εδάφη με κλίση που έχουν θέα προς τη θάλασσα, κρατάνε τις τρεις πλευρές λίγο ψηλότερα, και το νερό χύνεται σε ένα κανάλι που βρίσκεται στην τέταρτη πλευρά, προς τη μεριά της θάλασσας. Δημιουργείται έτσι αυτό που λέμε «infinity effect», στο οποίο το νερό της πισίνας φαίνεται ως συνέχεια της θάλασσας. Τέλος, αν κάποιος είναι μερακλής ή το καλεί το σχήμα, είναι δυνατόν να συνδυαστούν και οι τρεις μέθοδοι.

Ακολουθεί το μηχανοστάσιο…
Στο μηχανοστάσιο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς σε αυτό βρίσκονται το φίλτρο και η αντλία, που είναι η καρδιά του συστήματος μιας πισίνας. Πρέπει το μηχανολογικό σχέδιο να είναι σωστό, να χρησιμοποιούνται επώνυμα προϊόντα και να γίνει σωστή κατασκευή. Επίσης πρέπει να υπάρχει καλός αερισμός, διαφορετικά σε ένα τόσο υγρό περιβάλλον μαζεύονται υδρατμοί και όλος ο εξοπλισμός γερνά πιο γρήγορα. Τέλος, πρέπει να γίνει πρόβλεψη για πιθανό χώρο που θα χρειαστούμε στο μέλλον, ώστε αν θέλουμε να βάλουμε ένα καινούργιο μηχάνημα να μη χρειαστεί να τα ξηλώσουμε όλα… Γενικώς καλό είναι να βλέπουμε το μηχανοστάσιο σαν ένα μικρό εργοστάσιο επεξεργασίας νερού. Τουλάχιστον στην Πάρο σε μια πισίνα που έχει σωστή λειτουργία, το νερό θα μπορούσε να είναι «πιο καθαρό» απο το νερό που τρέχει στις βρύσες. Ένα καλό μηχανοστάσιο ανακυκλοφορεί όλο τον όγκο του νερού μιας πισίνας τρεις φορές μέσα σε 12 ώρες, περνώντας το μέσα από φίλτρο διήθησης 5 μικρών του μέτρου, δηλαδή 0,005 χιλιοστών!

Τι είναι η χημική επεξεργασία του νερού;
Η φίλτρανση καθαρίζει το νερό από τα σκουπίδια και τις σκόνες, όμως δεν το απολυμαίνει. Για αυτόν το λόγο το νερό υφίσταται και χημική επεξεργασία. Υπάρχουν πολλές σχετικές μέθοδοι. Κατά σειρά αύξοντος κόστους μπορούμε να αναφέρουμε τα οργανικά χημικά, τα ανόργανα χημικά, το οξυγόνο, την ηλεκτρόλυση άλατος, τον ιονισμό νερού με ηλεκτρόλυση από πλάκες χαλκού – αργύρου, τις λάμπες UV… Εδώ, η επιλογή εξαρτάται βασικά από τα χρήματα που διαθέτει ο καθένας.
Επίσης, υπάρχουν τάσεις και μόδες. Εκείνο, όμως, που πρέπει να έχει υπόψη του κανείς είναι ότι η σωστή χρήση των χημικών συνήθως δε δημιουργεί πρόβλημα στο χρήστη. Αυτό που δημιουργεί πρόβλημα είναι η λάθος χρήση των χημικών.

Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία και μακροβιότητα μιας πισίνας;
Όπως είπαμε, η πισίνα είναι ένα μικρό εργοστάσιο. Θέλει το συντηρητή του, είτε αυτός είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης είτε το ειδικευμένο συνεργείο κάποιας εταιρείας, είτε κάποιος άλλος. Σε καμία περίπτωση δεν εμπιστευόμαστε ανθρώπους που λένε ότι μια πισίνα τα κάνει όλα μόνη της.
Μεγάλη σημασία, επίσης, έχει η μελέτη για το σωστό προσανατολισμό της πισίνας. Ιδιαίτερα εδώ στα νησιά έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τους δυνατούς ανέμους που μεταφέρουν πολύ χώμα από τα γειτονικά χωράφια, καθώς και αλάτι, όταν η πισίνα είναι πολύ κοντά στη θάλασσα. Επίσης, μία λάθος τοποθετημένη πισίνα μπορεί να χάνει 10-20 πόντους νερό κάθε μέρα από το δυνατό αέρα. Συνεπώς, ο σωστός προσανατολισμός και η σωστή χωροθέτηση της πισίνας είναι το Α και το Ω. Μπορεί να ρίξει το κόστος λειτουργίας –την κατανάλωση σε ρεύμα, νερό και χημικά– σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Κάποια τελευταία συμβουλή στους επίδοξους κατόχους πισίνας;
Ένας σημαντικός παράγοντας στον οποίο πρέπει να δώσουν προσοχή είναι το after sale. Μπορεί ένα μηχάνημα να έχει εγγύηση, όμως, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι, αν χαλάσει, θα έλθει συνεργείο για να κοιτάξει το πρόβλημα σε 24 ή 48 ώρες. Επίσης θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρχουν ανταλλακτικά σε βάθος χρόνου και ότι σε δύο χρόνια που θα αλλάξει το μοντέλο, δε θα χαθούν και τα ανταλλακτικά. Η δική μας εταιρεία κοιτάει η ίδια τις εγγυήσεις. Επειδή η κοινωνία της Πάρου είναι μικρή, εμείς οι ίδιοι σαν όνομα είμαστε εγγύηση για τον πελάτη. Το παν είναι η φήμη. Να πηγαίνεις με τη φήμη και όχι κόντρα σε αυτήν, τόσο για τις εταιρείες που επιλέγει να δουλέψει ο κατασκευαστής σου όσο και για τον κατασκευαστή σου…

Περισσότερες πληροφορίες http://www.parosweb.com/balios/?c=realestate-development.