Σπίτι στο νησί

Κείμενο: Δανάη Tal

Η Πάρος και η Αντίπαρος έχουν μόνιμους κατοίκους πριν ακόμα αναπτυχθεί ο τουρισμός. Όμως από τότε που τα νησιά αυτά έγιναν πιο εύκολα προσβάσιμα σε επισκέπτες (βαπόρια, αεροπλάνα, ιδιωτικά σκάφη) αναπτύχθηκε με γρήγορο ρυθμό η ζήτηση για αγορά κατοικίας.

Κάποιοι ξεκίνησαν από ένα αγροτεμάχιο ή από ένα οικόπεδο και έφτιαξαν ένα σπίτι, άλλοι το πήραν έτοιμο: μικρό ή μεγαλύτερο, απλό ή πολυτελές, με θέα είτε στο βουνό και στην πλούσια ενδοχώρα είτε στο απέραντο γαλάζιο που διακόπτεται μόνο από τα άλλα νησιά του Αρχιπελάγους είτε στα σοκάκια των χωριών με τους ασβεστωμένους τοίχους να αντανακλούν το κυκλαδίτικο φως. Έλληνες και ξένοι, πολίτες της ΕΕ αλλά και πολίτες τρίτων χωρών, νέοι και μεγαλύτεροι, οικογένειες και ορκισμένοι εργένηδες, όλοι ανεξαιρέτως έψαξαν, βρήκαν ή έφτιαξαν το δικό τους σπίτι. Και αυτή η ιστορία συνεχίζεται αδιάκοπα καθώς η Πάρος έχει επισκέπτες από τα πέρατα της γης που δίνουν άλλη δυναμική στο real estate που αναπτύσσεται εδώ. Σε αυτή την ιστορία οι επαγγελματίες της Πάρου παίζουν, από το 1965 περίπου, πολύ σοβαρό ρόλο.
Για αυτό σε αυτό το αφιέρωμα τους καλέσαμε να μας μεταδώσουν μια δόση από το απόσταγμα της εμπειρίας τους. Μεσίτες, κατασκευαστές, εργολάβοι, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες σε πολλές γλώσσες και είναι όλοι στη διάθεση του ενδιαφερόμενου να τον συμβουλέψουν, να του εξηγήσουν και να τον εκπροσωπήσουν για όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την απόκτηση ενός σπιτιού στην Πάρο/ Αντίπαρο.

Τα νησιά των Κυκλάδων με το ιδιοκτησιακό καθεστώς να διακλαδώνεται στον χρόνο έχουν σοβαρές ιδιαιτερότητες. Οι χρήσεις γης και οι περιορισμοί της, ο παραδοσιακός χαρακτήρας των οικισμών και άλλα τέτοια χαριτωμένα είναι ακατάληπτοι χρησμοί στο ερώτημα: “πότε θα μπω στο δικό μου σπίτι;”.
Οι επαγγελματίες του νησιού μπορούν να γίνουν οι σύμβουλοί σας: ξέρουν το νησί απέξω και ανακατωτά και κατέχουν όλες αυτές τις μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά σε μια αγοραπωλησία.

Οι μεσιτικές υπηρεσίες στο νησί ακολουθούν τις προϋποθέσεις του Ν. 4072/2012 εφόσον οι επαγγελματίες είναι ενεργά μέλη του ΓΕΜΗ. Οι πολύγλωσσοι δικηγόροι και μηχανικοί είναι μέλη των επιστημονικών συλλόγων των Κυκλάδων και όχι μόνο. Το οργανωμένο και εξαιρετικά ενημερωμένο δίκτυο των υπόλοιπων ειδικοτήτων για την διακόσμηση, ανακαίνιση και μετακόμιση στο σπίτι σας συμβάλλουν στην πραγματοποίηση του ονείρου σας. Αν τελικά αποφασίσετε να πείτε την Πάρο σπίτι μου, σπιτάκι μου στη γλώσσα σας, σκεφτείτε ότι θα μείνετε σε ένα νησί που κατοικείται αδιάλειπτα από την εποχή του Χαλκού και ότι δεν είστε τίποτα παράξενοι τύποι που έπεσαν με αλεξίπτωτο σε αυτό τον πανέμορφο τόπο. Ανήκετε σε μια πολυπληθή ομάδα, σε μια ακόμα γενιά επισκεπτών, που βρέθηκε από μια τυχαία καλοκαιρινή επίσκεψη να μπαίνει κάθε χρόνο σε ένα σπίτι εδώ στην Πάρο με το δικό της κλειδί. Το μόνο που χρειάζεται είναι να επιλέξετε με προσοχή τον επαγγελματία που σας ταιριάζει, να ξέρετε τι θέλετε και να σεβαστείτε τη φύση που σας φιλοξενεί, έτσι το σπίτι του ονείρου σας στο νησί θα γίνει ο οίκος σας για μια καλή ζωή.

To Parola δίνει το λόγο στους επαγγελματίες για τα πρακτικά ζητήματα της απόφασής σας, για τα άλλα, τα πιο προσωπικά θέματα, που αφορούν ένα σπίτι ο ποιητής έχει φροντίσει να βάλει τα πιο γερά θεμέλια της ιδανικής κατοικίας στην Πάρο γράφοντας, όταν ακόμα τα σπίτια εδώ ήταν ελάχιστα και χαμηλά, αυτό που εσείς θα διαπιστώνετε καθημερινά από το δικό σας παραθύρι: “ένα δειλινό στο Αιγαίο περιλαμβάνει τη χαρά και τη λύπη σε τόσο ίσες δόσεις που δεν μένει στο τέλος παρά η αλήθεια”*.

*Οδυσσέας Ελύτης (Νόμπελ 1979) Μικρός Ναυτίλος, εκδόσεις Ίκαρος.