Συνέντευξη της Μάνιας Αμπατζή
Συνέντευξη: Γιάννης Ράγκος
Επιτακτική ανάγκη να εστιάσουμε στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική αειφορία
Πανδημία, οικονομικές συνέπειες, οικολογικό αποτύπωμα: οι τρείς «άγνωστοι» στην εξίσωση της φετινής τουριστικής περιόδου. Και επιπλέον, μια ευκαιρία αναστοχασμού του τουριστικού μοντέλου για την Πάρο και την Αντίπαρο. Η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πάρου-Αντιπάρου παρουσιάζει στην Parola τη δική της πρόταση για το πώς μπορεί να δοθεί πειστική λύση στην εξίσωση αυτή.
Καθώς τις τελευταίες δεκαετίες, η Πάρος-Αντίπαρος έχουν αναπτύξει τον τουρισμό ως παραγωγική μονοκαλλιέργεια, ποιες οικονομικές, εργασιακές και κοινωνικές επιπτώσεις επιφέρει η πανδημία;
Μέσω του τουρισμού αναπτύσσονται και εξελίσσονται επιχειρήσεις από διαφορετικούς τομείς της οικονομίας. Οικοδομή, τεχνικές υπηρεσίες, εμπόριο παντός είδους και πάει λέγοντας. Είναι λογικό και αναμενόμενο με την πανδημία, από την οποία παγκοσμίως πλήττονται όλοι οι τομείς της οικονομίας, να πληγεί και ο τουρισμός και οι σχετιζόμενες με τον τουρισμό δραστηριότητες. Δυστυχώς, οι επιπτώσεις είναι αλληλένδετες. Από τη μείωση των εσόδων και την απώλεια θέσεων εργασίας μέχρι την κοινωνική απομόνωση ομάδων ή και περιοχών ολόκληρων για λόγους ασφαλείας, το σίγουρο είναι ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας θα μας απασχολήσουν για καιρό.
Ποιες είναι οι βασικές ανάγκες του κλάδου, με βάση και την έρευνα που πραγματοποιήσατε στα μέλη σας;
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με σκοπό να διερευνήσουμε τις προθέσεις των ξενοδόχων για τη φετινή σεζόν, αλλά και τους προβληματισμούς τους. Όλοι οι επιχειρηματίες θέλουν να συνεισφέρουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην προσπάθεια διάσωσης της φετινής σεζόν, ωστόσο υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα με κυριότερα την έλλειψη ρευστότητας και την αβεβαιότητα σε όλα τα επίπεδα. Ακυρώσεις, επιστροφές προκαταβολών, πάγια λειτουργικά έξοδα, υγειονομικά πρωτόκολλα δημιουργούν αυξημένες ανάγκες για κεφάλαια κίνησης που οι ξενοδόχοι αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουν. Οι όροι των κρατικών δανειοδοτήσεων για κεφάλαια κίνησης θέτουν ουσιαστικά τα μικρά εποχιακά ξενοδοχεία, όπως είναι τα δικά μας, εκτός παιχνιδιού. Καλούμαστε να παλέψουμε μόνοι μας χωρίς σαφείς διαδικασίες, χωρίς διευκρινίσεις και χωρίς υποστήριξη ούτε καν σε επίπεδο αστικής ευθύνης.
Η αναμενόμενη μείωση επισκεπτών στην Πάρο φέτος, προσφέρει μια μικρή ανακούφιση στο φυσικό περιβάλλον. Αντίθετα, εξαιτίας των αυστηρών πρωτοκόλλων υγειονομικής ασφάλειας αυξάνονται τα πλαστικά μίας χρήσης. Ποιο θα είναι το οικολογικό «ισοζύγιο»;
Το φυσικό περιβάλλον είναι το προϊόν μας. Η ομορφιά του τοπίου, η αρμονία της φύσης, η επιβλητικότητα των ορεινών όγκων και τα ατέλειωτα χιλιόμετρα ακτογραμμής σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες που παρέχονται προσελκύουν τους επισκέπτες στα νησιά μας. Θεωρούμε λοιπόν, ότι είναι χρέος όλων μας να θωρακίσουμε το περιβάλλον μας είτε οι τουρίστες αυξάνονται είτε μειώνονται. Όλα ξεκινούν από εμάς τους ίδιους. Όταν ξεχειλίζουν τα σκουπίδια από τους κάδους, τότε κανένας επισκέπτης δεν θα σεβαστεί τα νησιά μας, πολύ απλά επειδή δεν δείχνουμε να τα σεβόμαστε εμείς. Πριν φτάσουμε, λοιπόν, να κατηγορούμε τους τουρίστες για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος των νησιών μας, καλό θα ήταν να αναθεωρήσουμε συνολικά την στάση μας και το όραμά μας για το περιβάλλον, να το προστατέψουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι με τη συμπεριφορά μας και τις πράξεις μας και μετά να εκπαιδεύσουμε και τους επισκέπτες μας ανάλογα.
Η Πάρος και η Αντίπαρος δέχτηκαν πέρσι περίπου 800.000 επισκέπτες. Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν από τον υπερτουρισμό;
Αυτό που έχει σημασία είναι σε τι διάστημα ήρθαν αυτοί οι επισκέπτες. Είναι αυταπόδεικτο ότι η συγκέντρωση του μεγαλύτερου ποσοστού των επισκεπτών σε δύο μήνες είναι καταστροφική για τους πόρους των νησιών μας. Εδώ και χρόνια γίνεται προσπάθεια διεύρυνσης της τουριστικής σεζόν με σκοπό τη διασπορά των επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για αυτό και κυρίως συνεργασία όλων των φορέων και των επιχειρηματιών. Η φέρουσα ικανότητα των οικοσυστημάτων μας θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν. Παγκοσμίως, η ανερχόμενη τάση στον τουρισμό είναι η αειφορία. Στην Ένωση Ξενοδόχων Πάρου – Αντιπάρου έχουμε προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση και σε δεδομένη στιγμή θα τις παρουσιάσουμε.
Μήπως, τελικά, η πανδημία αποτελεί ευκαιρία να επανεξεταστεί συνολικά το τουριστικό μοντέλο της Πάρου-Αντιπάρου; Τι προτείνετε;
Θεωρούμε ότι δεν χρειάζεται να περιμένουμε οποιαδήποτε πανδημία για να είμαστε σε διαρκή επανεξέταση των στόχων μας. Χρειάζεται καλόπιστη και εποικοδομητική κριτική, συνεργασία και δημιουργικότητα για να βγούμε μπροστά και να μείνουμε μπροστά. Πέραν αυτού είναι επιτακτική ανάγκη να εστιάσουμε στην αειφορία: οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική.
Η πρόσφατη εκλογή σας ως Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Πάρου έγινε σε μια στιγμή με τελείως διαφορετικά δεδομένα από αυτά που ισχύουν τώρα. Ποιοι ήταν οι αρχικοί σας στόχοι και πώς έχουν επηρεαστεί από την πανδημία;
Είναι αλήθεια ότι τότε δεν μπορούσαμε ούτε καν να φανταστούμε τι μας περίμενε. Η ατζέντα περιείχε και εξακολουθεί να περιέχει βέβαια, άλυτα θέματα του κλάδου μας, πολιτιστικά θέματα των νησιών μας και περιβαλλοντικού περιεχομένου προτάσεις προς τα ξενοδοχεία μας. Παράλληλα, είχαμε ξεκινήσει να ετοιμάζουμε κάποιες προτάσεις προς τον Δήμο και συγκεκριμένα την Τουριστική Επιτροπή. Συνεχίζουμε να ασχολούμαστε με αυτά, αλλά με μειωμένη ταχύτητα. Τώρα έχουν προκύψει επείγουσες ανάγκες των μελών μας και προέχει να ανταποκριθούμε σε αυτές. Έχουμε αντιδράσει από την αρχή της πανδημίας και πριν από οποιονδήποτε άλλο φορέα, στέλνοντας επιστολές με αιτήματα και ερωτήσεις στα Υπουργεία, συμμετέχοντας σε τηλεδιασκέψεις με Υπουργούς, καλλιεργώντας την εξωστρέφεια στα Μ.Μ.Ε., ενημερώνοντας ανελλιπώς τα μέλη μας με τις οδηγίες, τις νομοθεσίες και όλα τα νέα για την πανδημία, διευκολύνοντας και βοηθώντας όπου και όσο μπορούμε. Το ευχάριστο είναι ότι η πολλή δουλειά έχει φέρει αποτελέσματα αλλά και εμπειρία και αυτό μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε.