Ραφαέλα Ζαχιώτη

Συνέντευξη: Μάρω Βούλγαρη | Φωτογραφία: Νίκος Ζάππας

Η μεγαλύτερη χαρά στη ζωή, είναι να γίνεις μητέρα.
Η δεύτερη μεγαλύτερη, είναι να γίνεις μαία


Η Ραφαέλα Ζαχιώτη, τελείωσε με άριστα στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στο τμήμα Mαιευτικής. Έκανε την πρακτική της σε αθηναϊκά και περιφερειακά νοσοκομεία και κέντρα υγείας, και με όραμα την Πάρο συμμετείχε στην προκήρυξη για την κενή οργανική θέση της μαίας στον Κέντρο Υγείας Πάρου-Αντιπάρου όπου και διορίστηκε.

Πώς ήταν όταν ήρθες στην Πάρο μετά από τις σπουδές σου;
Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά, όντας Παριανή, να μου δίνεται η δυνατότητα να προσφέρω, γνωρίζοντας τις ελλείψεις του νησιού στον τομέα μου. Συνεπώς ασχολούμαι με την προετοιμασία για φυσικό τοκετό, την εκπαίδευση στον μητρικό θηλασμό, την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση… Βάση για όλα αυτά είναι να συνειδητοποιήσει η γυναίκα τη δύναμή της, παίρνοντας τις σωστές αποφάσεις για την υγεία και το σώμα της. Έτσι θα μπορεί η ίδια να επιλέξει τις συνθήκες που εκείνη επιθυμεί για τον τοκετό της.

Πώς ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια, σε μια χώρα μάλιστα που ο τομέας της υγείας βρίσκεται σε τόσο άσχημη κατάσταση;
Η πρόληψη ήταν ο πρώτος στόχος και εγώ ζήτησα τα απαραίτητα. Δεν γινόταν να μην μπορούν οι γυναίκες στο νησί να κάνουν δωρεάν τεστ Παπανικολάου. Με την διεκπεραίωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, ο στόχος επετεύχθη. Υπάρχει λοιπόν μια συνεργασία εγκεκριμένη από τα κεντρικά της διοίκησης στην Αθήνα (2η Δ.Υ.Π.Ε. Πειραιώς και Αιγαίου) με δημόσιο κυτταρολογικό εργαστήριο όπου τα αποτελέσματα του τεστ επιστρέφουν εδώ και είναι έτοιμα να αξιολογηθούν από τον γυναικολόγο.

Πώς καταφέρνει κανείς να διαλύσει το φόβο μιας επίτοκης γυναίκας, ή μιας γυναίκας που γενικά φοβάται να εισέλθει για εξετάσεις μέσα στο ιατρικό περιβάλλον;
Ο φόβος διαλύεται όταν η γυναίκα συνειδητοποιήσει και αποδεχτεί τη δύναμή της. Αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει να της δώσεις τα εφόδια μέσα από τη γνώση. Κι αυτό το καταφέρνω όχι αποδεικνύοντας πόσο επαρκής είμαι εγώ ως επαγγελματίας υγείας αλλά ενεργοποιώντας αποκλειστικά τις δικές της δυνάμεις.

Σε ποιούς τομείς δραστηριοποιείται το τμήμα της συμβουλευτικής;
Στον τομέα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, της υπεύθυνης σύλληψης, της υγιεινής του σώματος, της αυτοεξέτασης μαστού, της προετοιμασίας για φυσικό τοκετό, του θηλασμού και ασφαλώς της γονεϊκότητας. Μιλάμε για γονεϊκότητα και όχι για μητρότητα γιατί ο άνδρας πρέπει να παίρνει το ρόλο του στην ανατροφή του παιδιού και να μην τον αφήνουμε απ’ έξω. “Ο τοκετός, έλεγε ο Michel Odent, είναι η ολοκλήρωση της ερωτικής πράξης”.

Ποιές είναι οι προσεχείς δραστηριότητες αυτού του καινούριου τμήματος σε Πάρο και Αντίπαρο;
Οργανώνονται επισκέψεις στα περιφερειακά ιατρεία του νησιού μας και της Αντιπάρου, κατόπιν συνεννόησης με την Διοικούσα επιτροπή και διεύθυνση του Κέντρου Υγείας, για προληπτικό έλεγχο και συμβουλευτική στις γυναίκες του νησιού. Ταυτόχρονα, ξεκινάμε ενέργειες για να δημιουργηθεί ένα κέντρο υποστήριξης θηλασμού και συμμετέχω σε προγράμματα ενημέρωσης σεξουαλικής υγείας στα σχολεία. Γιατί με την γνώση ξεπερνάμε το φόβο!

Καλοκαίρι 2017