Η φορεσιά από τα Μικρασιατικά Βουρλά – πατρίδα του νομπελίστα ποιητή μας Γ. Σεφέρη – που βρίσκονται κοντά στη Σμύρνη, είναι η αστική-νυφική της πόλης και δείχνει την οικονομική ευμάρεια των Ελλήνων στις αρχές του 20ου αι. Τη φορεσιά φορά η Κέλλυ Δευτερίγου.

Στη Λήμνο η ανδρική φορεσιά ονομάζεται «Κεχαγιάς», επιστάτης στα κτήματα, και έχει ως βάση τη λευκή βράκα. Τη φορεσιά φορά ο Σωτήρης Καλπάκογλου.

Στην Κάρπαθο των Δωδεκανήσων, στις μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις οι ανύπαντρες κοπέλες φορούν τη φορεσιά με τον ονομασία «σακκοφούστανο». Τη φορεσιά φορά η Νεκταρία Μαλαματένιου.

Η γυναικεία μεσαιωνική φορεσιά της Πάρου, με τον εντυπωσιακό κεφαλόδεσμο, και το μεταξωτό φόρεμα, ανάγεται στον 17ο αι. Τη φορεσιά φορά η Γεωργία Παπαϊωάννου.
Στην Πάρο, όπως και σε όλα σχεδόν τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά, συνηθιζόταν φορεσιά για τους άνδρες με βάση τη βράκα σε χρώμα μπλε, γαλάζιο, μαύρο ή άσπρο. Τη φορεσιά φορά ο Βασίλης Κορτιάνος.

Παραδοσιακές φορεσιές
του Αιγαίου

Κείμενο: Υπαπαντή Ρούσσου | Φωτογραφίες: Νίκος Ευστρατίου
Mε την ευγενική χορηγία του γραφείου τουρισμού ANEMOMYLOS TRAVEL

Πέρασαν 200 χρόνια από τότε που οι Έλληνες επαναστάτησαν εναντίον των Οθωμανών Τούρκων, με καλές και δύσκολες, κυρίως, στιγμές. Στο μεγάλο αυτό Αγώνα, η Πάρος, από την πρώτη στιγμή πήρε τα όπλα και με τα πλοία της συμμετείχε, στο μέτρο των δυνάμεών της, στην κοινή προσπάθεια.
Η κήρυξη της Επανάστασης στο νησί έγινε το Απρίλιο του 1821 στο λιμάνι της Νάουσας μετά από την ανάγνωση σχετικής προκήρυξης από το μέλος της Φιλικής Εταιρείας Παναγιώτη Δημητρακόπουλο. Η Πάρος προσέφερε στην πατρίδα και μέσα από τη μεγάλη μορφή του νησιού, την ηρωΐδα Μαντώ Μαυρογένους, γυναίκα-σύμβολο για την εποχή της, που έδωσε τα πάντα για τον απελευθερωτικό Αγώνα.

Οι φορεσιές της εποχής
Με την ευκαιρία των 200 χρόνων σας παρουσιάζουμε φορεσιές εκείνης της εποχής με έμφαση τον χώρο του Αιγαίου. Οι φορεσιές προέρχονται από τη συλλογή του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος «Νάουσα Πάρου» που ιδρύθηκε και λειτουργεί ήδη από το 1988 στη Νάουσα, με συμμετοχές σε πολλές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και σκοπό τη διάσωση και διάδοση της αυθεντικής παράδοσης του νησιού στη μουσική και στο χορό.


Το Parola ευχαριστεί θερμά το τουριστικό γραφείο Anemomylos travel για τη χορηγία και το Μουσικοχορευτικό συγκρότημα Νάουσας, την Υπαπαντή Ρούσσου και τον Λευτέρη Μενέγο καθώς και όλους τους χορευτές που συμμετείχαν στη φωτογράφιση κι ευχόμαστε να ξαναρχίσουν σύντομα οι χοροί!