Μία συμιακή σκάφη
στο λιμάνι της Νάουσας;

Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχετε ακούσει ποτέ για τη «συμιακή σκάφη». Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο παραδοσιακό σκαρί που κατασκευαζόταν σχεδόν αποκλειστικά στη Σύμη, ένα από τα σπογγαλιευτικά νησιά του Αιγαίου με μεγάλη ναυπηγική παράδοση.


Πετυχημένο σπογγαλιευτικό,
η συμιακή σκάφη ήταν ιδιαίτερα ευέλικτη, ώστε να ακολουθεί τις κινήσεις του δύτη στο βυθό, καθώς και εξαιρετικά γρήγορη, ώστε να μεταφέρει ταχύτατα τους σφουγγαράδες στις ακτές της Βόρειας Αφρικής, όπου έβγαζαν τα σφουγγάρια. Την εποχή της Τουρκοκρατίας, μάλιστα, ήταν το πιο γρήγορο σκάφος και γι’ αυτό χρησιμοποιήθηκε για τη διανομή του ταχυδρομείου, χαρίζοντας έτσι στους Συμιακούς το ρόλο των ταχυδρόμων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Σύμφωνα με το δικτυακό τόπο του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδας, «οι παλαιότερες μαρτυρίες για την ύπαρξη αυτού του τύπου σκάφους προέρχονται από τον 17ο αιώνα, ενώ η τελευταία σκάφη σωζόταν στη Σύμη μέχρι το 1935-36. Σήμερα δεν σώζεται καμία σκάφη, διατηρείται όμως η φήμη του μικρού και γρήγορου ιστιοφόρου που αρμένιζε σ’ όλο το Αιγαίο…»

Αν είναι έτσι, τότε τι κάνει αυτή η συμιακή σκάφη με το όνομα «Αθηνά» στο λιμάνι της Νάουσας;  Και γιατί τα εντυπωσιακά πανιά της θυμίζουν κινέζικο σκαρί, σαν ανατολίτικη πινελιά στο αιγαιοπελαγίτικο γαλάζιο; Σε αυτά και άλλα σχετικά ερωτήματα απαντά ένα ντοκιμαντέρ που πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα, γυρισμένο από το σκηνοθέτη Φοίβο Κοντογιάννη, που επί 4 χρόνια παρακολούθησε τη σχεδίαση και την κατασκευή της «Αθηνάς» από τον καραβομάστορα Νίκο Δαρουκάκη στην Αίγινα. Σε μια εποχή που τα παραδοσιακά σκαριά χάνονται σιγά-σιγά από τις ελληνικές θάλασσες, τα καρνάγια κλείνουν και οι καραβομάστορες, που ήδη σπανίζουν, όλο και λιγοστεύουν, κατασκευές σαν την «Αθηνά» και πρωτοβουλίες σαν αυτή του Φοίβου Κοντογιάνννη, χαρίζουν ελπίδα σα φωτεινοί φάροι σε ένα θολό ορίζοντα. Καλοτάξιδη Αθηνά!

Μπορείτε να δείτε το σχετικό trailer ΕΔΩ