
Μαίρη Χατζάκη
Συνέντευξη: Ευάννα Βενάρδου | Φωτογραφία: Νίκος Ζάππας
Με το φεστιβάλ φωτογραφίας το κάστρο γέμισε
και φωτίστηκε
Στην Αντίπαρο, το 2011, εγκαινιάστηκε η πρώτη γκαλερί του νησιού από μια δραστήρια γυναίκα: τη Μαίρη Χατζάκη. Που δεν κατάγεται από το νησί, αλλά το αγάπησε σαν να είναι δικό της. Καλλιτεχνική φύση, πρωτοστάτησε και στη δημιουργία του Φεστιβάλ Φωτογραφίας που γίνεται μέσα στο Κάστρο. Η γκαλερί της ονομάζεται «αντί». Από το «Αντίπαρος» βέβαια. Αλλά κι επειδή, όπως μας λέει η κ.Χατζάκη, η ονομασία υπαινίσσεται κάτι «κόντρα στο ρεύμα»… Από φέτος. μαθαίνουμε, ο χώρος θα φιλοξενεί Αrt Shop του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
Πως βρεθήκατε στην Αντίπαρο;
Για επαγγελματικούς λόγους. Ήταν χειμώνας του 2002. Κρύο, βροχή. Με μια ψηφιακή μηχανή άρχισα να βγάζω συνεχώς φωτογραφίες. Έχω τραβήξει καμιά πεντακοσαριά: πανηγύρια, γάμους, βαφτίσια, λιτανείες, Τραβούσα και τους ντόπιους. Κι ύστερα τους χάριζα τις φωτογραφίες. Μια γιαγιούλα με σταμάτησε μια μέρα και μου λέει: «Σ’ ευχαριστώ για τη φωτογραφία που μου χάρισες. Είχα να βγω φωτογραφία από το γάμο μου…».
Και η γκαλερί πώς προέκυψε;
Ανέκαθεν ήμουν φιλότεχνη. Πρόσεξα πως δεν υπήρχε καμία αίθουσα τέχνης στο νησί και μου μπήκε στο μυαλό η ιδέα. Αρχικά συνεργάστηκα με μια άλλη κοπέλα. Στήσαμε τη γκαλερί κολλητά στο κάστρο, στην είσοδο. Το πρόγραμμα μας ξεκινάει στις 20 Ιουνίου και διαρκεί μέχρι τον Σεπτέμβριο. Φέτος θα παρουσιάσουμε σημαντικούς καλλιτέχνες: Διαμαντής Αϊδίνης, Αχιλλέας Χρηστίδης, Ηώ Αγγελή, Harald Egede. Και βέβαια, διοργανώνουμε και φέτος το Antiparos Photo Festival.
Ο χώρος είναι ατμοσφαιρικός αλλά λιλιπούτειος. Πώς χωράνε όλα αυτά εδώ;
Σας πληροφορώ ότι εδώ ο Πλάτων Ριβέλλης είχε εκθέσει 53 φωτογραφίες –και πάλι δεν γέμισε. Είχαμε φιλοξενήσει μέχρι και την Έλενα Σύρακα που εξέθεσε κοσμήματά της. Καθένας μεταμορφώνει την αίθουσα. Γίνεται αγνώριστη. Η κορυφαία «στιγμή» μας ήταν η έκθεση για τον ζωγράφο, λογοτέχνη και μουσικό Νίκο Χουλιαρά, κάτοικο του Κάστρου από την δεκαετία του ’70 –από τις πιο σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Αντιπάρου. Πάντως δεν θεωρώ τον εαυτό μου έμπορο –ούτε γκαλερίστα. Είμαι φιλότεχνη. Αλλιώς θα είχα βγάλει πολλά λεφτά…
Τι θέλατε λοιπόν να πετύχετε;
Οι ντόπιοι έμαθαν τι σημαίνει γκαλερί. Ήρθαν παιδιά εδώ και με ρωτούσαν: «Δηλαδή τι είναι τώρα αυτό;». Ήταν το πρώτο σοβαρό ερέθισμα που είχαν για την τέχνη. Δίνουμε κι ένα βήμα σε ντόπιους καλλιτέχνες. Ένας Άγγλος, συγκινημένος, μου είπε: «Επιτέλους! Έλειπε αυτό από το νησί». Γιατί οι τουρίστες που έρχονται στην Αντίπαρο, την ερωτεύονται. Δεν πάνε αλλού.
Το φεστιβάλ Φωτογραφίας έχει απήχηση;
Μεγάλη. Ο Ντέιβιντ Φρέιζερ Ρέι, Άγγλος που ζει στη Νορβηγία με τη Νορβηγίδα σύζυγό του Kjersti Varang (πολύτιμη βοηθό του φεστιβάλ), έχει φτιάξει στο Facebook τη σελίδα «The Antiparos Photo Gallery» με 3.000 μέλη–λάτρεις της Αντιπάρου! Εκεί αναρτώνται παλιές και νέες φωτογραφίες. Ήθελε λοιπόν να εκθέσει τις καλύτερες. Κι εγώ δέχτηκα να γίνει εδώ. Και του είπα: Μήπως να κάναμε στο Κάστρο ένα Φεστιβάλ Φωτογραφίας; Έτσι ξεκίνησε, πρόπερσι. Χαλαρά. Το φετινό φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί 4-12 Ιουλίου. Θα δείξουμε και φωτογραφίες τριών φωτογράφων, από το γύρισμα της ταινίας «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου που πραγματοποιήθηκε στο νησί με πρωταγωνιστή το Μάκη Παπαδημητρίου. Πέρυσι oι φωτογράφοι που συμμετείχαν, μαζί και η κ. Ειρήνη Μαρινοπούλου, έδωσαν τα χρήματα από τις πωλήσεις των φωτογραφιών τους, στο σχολείο της Αντιπάρου. Φωτογράφοι που συμμετέχουν στο φετινό φεστιβάλ, θα κάνουν δωρεές στο νησί.
Ποιος χρηματοδότησε την διοργάνωση;
Βρήκαμε δύο χορηγούς, νοικιάσαμε εξοπλισμό φωτισμού και τελικά φωτίσαμε τα ωραιότερα σημεία του κάστρου που πριν βρίσκονταν στο σκοτάδι. Το Κάστρο γέμισε, και ένας ντόπιος, ο Γιάννης Καλάργυρος, είπε: «Η ξένη έφερε το φως στο Κάστρο!». Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του νησιού. Και βέβαια το καθαρίσαμε από άκρη σ’ άκρη. Και ξέρετε κάτι; όσο κράτησε το φεστιβάλ, κανείς δεν μπήκε να το βρωμίσει. Ελπίζουμε, με τη βοήθεια του χορηγού που έχουμε βρει, του Δήμου Αντιπάρου και του Θεού, να φωτισθεί και φέτος…
Καλοκαίρι 2015