Μαρία Δημητριάδη

Συνέντευξη: Σταυρούλα Παπασπύρου | Φωτογραφία: Νίκος Ζάππας

Η «Μέδουσα» αλλάζει και πάλι τον εικαστικό χάρτη της Πάρου


Σημείο αναφοράς για τους φιλότεχνους της Πάρου, το Fotis Art Cafe στο λιμανάκι της Νάουσας, θα παρουσίαζε και φέτος μια πλειάδα δημιουργών σε μια έκθεση με τ’ όνομά του και η οποία σηματοδοτούσε τη δεκάχρονη συνεργασία του Φώτη Μέλλιου με τη Μαρία Δημητριάδη, δημιουργό της αίθουσας τέχνης «Μέδουσα».

Όλα τα έργα της έκθεσης αντλούσαν το θέμα τους από Fotis Art Cafe ενώ οι δημιουργοί τους έχουν παρουσιάσει κατά καιρούς δουλειά τους στο χώρο του: ο Αnton, η Ιουλία Βεντίκου, ο Νίκος Βλάχος, η Μαρία Γρηγοριάδη, η Ελένη Ζούνη, ο Παναγιώτης Λιναρδάκης, η Βούλα Μασούρα, ο Μίλτος Μιχαηλίδης, η Λίνα Μπέμπη, ο Στέργιος Στάμος και ο Νάκης Ταστσιόγλου. Δυστυχώς όμως ο πρόωρος χαμός του Φώτη Μέλλιου ακύρωσε το σημαντικό αυτό εικαστικό γεγονός.

Φέτος το καλοκαίρι, ωστόσο, χάρη σε μια ακόμη συνέργεια της Μαρίας Δημητριάδη, ο εικαστικός χάρτης του νησιού αποκτά ένα επιπλέον τοπόσημο το οποίο συμπίπτει με την έδρα του αρχιτεκτονικού γραφείου Studio 265 στην Παροικιά.

Όπως εξηγεί η γνωστή γκαλερίστα που, καιρό τώρα, μοιράζει την καθημερινότητά της μεταξύ Αθήνας και Πάρου, «πρόκειται για μια καινούρια πρόταση που  συνίσταται στη συνύπαρξη και τη συμπόρευση της τέχνης μ΄ ένα αρχιτεκτόνημα, από τα αρχικά κιόλας στάδια του σχεδιασμού του. Δεν είναι ερεθιστικός ένας τέτοιος συνδυασμός; Δεν αναβαθμίζεται ένα κτίριο αν μπορεί να φιλοξενεί και ναναδεικνύει στους χώρους του έργα τέχνης; Η ομάδα που απαρτίζει το Studio 265, άδραξε την πρόκληση και σχεδιάζοντας τα γραφεία τους προέβλεψε έναν εσωτερικό διώροφο χώρο που, με την ευθύνη της «Μέδουσας», θα λειτουργεί ως αίθουσα τέχνης. Η ιδέα είναι να συστήνονται δυό καλλιτέχνες κάθε φορά, ένας ζωγράφος κι ένας γλύπτης, και η αρχή γίνεται με τους Έλλη Κουτσουκέλλη και Νάκη Ταστσιόγλου αντίστοιχα, με έργα που φιλοτέχνησαν ειδικά για τη συγκεκριμένη έκθεση».

Η επιλογή των παραπάνω καλλιτεχνών δεν είναι τυχαία. Η Ελλη Κουτσουκέλλη παρουσιάζει έργα με μολύβι σε χαρτί μεγάλων διαστάσεων τα οποία, μέσα από την αφαιρετική αναπαράσταση της πραγματικότητας, συμβάλλουν στη μνημειακή απόδοση μιας εσωτερικής θέασης του κόσμου. «Τα ασπρόμαυρα τοπία της Έλλης», λέει η Μ. Δημητριάδη, «θυμίζουν αρχιτεκτονικά σχέδια και ταιριάζουν ιδανικά με το χώρο, ενώ κι ο Ταστσιόγλου, έχει στο ενεργητικό του πολλές συνεργασίες με αρχιτέκτονες, φιλοτεχνώντας από σιντριβάνια και πισίνες μέχρι εσωτερικές σκάλες. Δικά του είναι κι όλα τα γλυπτά έπιπλα του Studio 265 καθώς και το έργο που δεσπόζει στο χώρο υποδοχής».

Σύμφωνα με τη Μαρία Δημητριάδη, το καλλιτεχνικό στίγμα της «Μέδουσας» στην έδρα του Studio 265 «θαποτυπώνεται και στο art shop που προβλέπεται νανοίξει την επόμενη σεζόν, στο οποίο θα βρίσκει κανείς μικρότερα έργα ζωγραφικής, μικρά γλυπτά και κοσμήματα, καθώς και ταξιδιωτικές εκδόσεις, βιβλία τέχνης και λευκώματα αρχιτεκτονικής. Το ίδιο ισχύει και για τον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου, όπου έχει ήδη δημιουργηθεί ένα μικρό θεατράκι, ικανό να φιλοξενήσει θεατρικές παραστάσεις, διαλέξεις, μουσικές βραδιές και υπαίθριες εκθέσεις γλυπτικής».

Καλοκαίρι 2015