Κατερίνα Μόσχου

Συνέντευξη: Μάρω Βούλγαρη | Φωτογραφία: Ιωάννα Φυσιλάνη

Τυροκομούσε η γιαγιά μου. Μου άρεσε να τη χαζεύω και να τη βοηθάω


Η Κατερίνα Μόσχου δημιούργησε εδώ και δυο χρόνια το πρώτο ιδιωτικό τυροκομείο του νησιού. Έτσι τα πεντανόστιμα παριανά τυριά, γίνονται πρέσβεις της ξεχωριστής κυκλαδίτικης κουζίνας, και η γυναικεία επιχειρηματικότητα κρατά ψηλά τον πήχυ στο νησί, αφού όλο και περισσότερες μοντέρνες επιχειρήσεις αποκτούν οντότητα και διαγράφουν επιτυχία με γυναίκες στο τιμόνι.

Ποιο ήταν το ερέθισμα για ν’ ασχοληθείτε με την τυροκομία;
Μεγάλωσα στην Αθήνα αλλά Πάσχα και καλοκαίρι ερχόμουν στο νησί. Τυροκομούσε η γιαγιά μου και μου άρεσε να τη χαζεύω και να τη βοηθάω. Άναβε τα ξύλα και τυροκομούσε με γάλα αιγοπρόβειο. Όταν τέλειωνε η τυροκόμηση εγώ έμπαινα ξανά στο δωμάτιο μόνη μου κι έκανα πως τυροκομώ. Σαν παιχνίδι. Αργότερα τυροκομούσαν και οι θείοι μου. Δεν έχασα ποτέ επαφή με αυτή διαδικασία. Μπήκα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο από τύχη. Αν γύριζε όμως ο χρόνος πίσω, πάλι αυτό θα επέλεγα. Στο δεύτερο έτος που επέλεξα ειδίκευση, μου μπήκε η ιδέα να κάνω ένα τυροκομείο στην Πάρο. Δούλεψα για λίγο στην γαλακτοκομική ΔΕΛΤΑ, και μετά πήγα στην Κύπρο ως διευθύντρια ποιοτικού ελέγχου. Ήταν μεγάλο σχολείο για μένα πριν ανοίξω τη δική μου επιχείρηση.

Και πώς έγινε η αρχή;
Όταν ήμουν ακόμα στην Κύπρο αποφάσισα να μαζέψω χρήματα και να τα επενδύσω εδώ. Ήταν οι αρχές της κρίσης. Έπιασα και μια δεύτερη δουλειά και δρομολόγησα το ξεκίνημα του “Πάριον”. Μετά από τρία χρόνια παραιτήθηκα από κει και γύρισα στο νησί.

Γιατί η παριανή τυροκομία δεν είναι ως τώρα ιδιαίτερα ξακουστή εκτός Πάρου;
Oι λόγοι πιστεύω ότι είναι δύο. Ο ένας είναι ότι οι επιχειρήσεις του νησιού προτιμούν τα πιο φθηνά τυριά για να τα εντάξουν στην καρτέλα τους. Άλλοι παίρνουν από μικρές οικοτεχνίες κι άλλοι από την υπόλοιπη Ελλάδα. Ο άλλος λόγος είναι ότι το νησί είναι πολύ τουριστικό.Τόσο που δύσκολα παίρνει κανείς την απόφαση να παράξει κάτι αγροτικό. Η παραθαλάσσια τουριστική ζώνη εξασφαλίζει περισσότερα και πιο εύκολα χρήματα. Έτσι προτιμάς ν’ ανοίξεις καφετέρια παρά τυροκομείο…

Πόσο εύκολο είναι για μια γυναίκα να στήσει μόνη της μια μονάδα παραγωγής;
Eίναι δύσκολο έτσι κι αλλιώς. Όταν πρέπει να πεις τη γνώμη σου και να μιλήσεις μέσα σε ανδροκρατούμενα περιβάλλοντα σε βλέπουν λίγο απαξιωτικά. Επίσης θέλει περισσότερο χρόνο για να σ’ εμπιστευτούν και να σε πάρουν στα σοβαρά. Θέλει υπομονή και καμιά φορά θέλει και λίγο θράσος.

Τι είναι αυτό που κάνει τα παριανά τυριά να ξεχωρίζουν;
Το κλίμα. Το μειονέκτημα της παραγωγής που τελικά είναι και πλεονέκτημα. Το άνυδρο χωράφι δίνει γεύση στα οπωρικά, στο χόρτο, στο γάλα και κατ’ επέκταση και στο τυρί. Εδώ στο νησί θα φας τα πιο νόστιμα φαγητά, αν είναι ντόπια. Οι ποσότητες είναι μικρές αλλά οι γεύσεις δυνατές.

Ποιες είναι οι καινούριες γεύσεις που ετοιμάζετε;
Αν πάνε όλα καλά θα φτιάξω παριανό τουλουμοτύρι με την επωνυμία λευκό τυρί. Για λόγους υγειονομικούς δεν θα είναι σε δερμάτινα τουλούμια. Αλλά θα είναι φτιαγμένο με μια πιο σύγχρονη τεχνική, πιο καθαρή, με τη γνωστή πικάντικη γεύση που βρίσκουμε και στο παραδοσιακό.

Καλοκαίρι 2019