Η ΠΑΡΟΣ Η ΩΡΑΙΑ

Μία έκθεση σε δύο επίπεδα θα πραγματοποιηθεί φέτος στη Holland Tunnel Gallery με τίτλο «Η ΠΑΡΟΣ Η ΩΡΑΙΑ» που θα έχει σκοπό να παρουσιάσει την ομορφιά της Πάρου που χάνεται.


Το πρώτο επίπεδο θα αναπτύσσεται στον πρώτο όροφο της οικίας Αζάρη και θα περιλαμβάνει τη δουλειά τριών φωτογράφων: της Susan Daboll Αμερικανίδας φωτογράφου που ήρθε στην Πάρο τη δεκαετία του 90, της Λιζ Κάρσον επίσης Αμερικανίδας φωτογράφου που ζει στην Πάρο από τη δεκαετία του 60 και έχει απαθανατίσει σκηνές της αγροτικής ζωής και του Πέτρου Αυλητή που έβγαλε πολλές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Πάρου το 60.
Θα εκτεθεί επίσης η συλλογή από καρτ-ποστάλ της Paulien Lether από την παλιά Πάρο, με τα βουνά χωρίς σπίτια, την πόλη όπως ήταν, τη λιμνούλα με τα βατράχια μπροστά από το Κέντρο Υγείας που από ό,τι φαίνεται θα γίνει ο σταθμός των ΚΤΕΛ!

Το δεύτερο επίπεδο στον κύριο χώρο της γκαλερί θα περιλαμβάνει τα κεραμικά γλυπτά του Νίκου Βούλγαρη από τη Νάξο και τα έργα των λαϊκών Παριανών ζωγράφων Μαρίας Αγούρου και Νίκου Καρποδίνη, που η Paulien Lethen θέλει να κρατήσει ως συλλογή και να τη δωρίσει στην Πάρο, αν βρεθεί ο κατάλληλος χώρος για να εκτεθούν.
Για να καλυφθούν κάποια από τα έξοδα, ένα πακέτο φωτογραφιών και ένα ημερολόγιο του 2023 με έργα της έκθεσης θα διατίθεται προς πώληση.

27 Ιουλίου ως 24 Αυγούστου
www.hollandtunnelgallery.com

Δελτίο Τύπου

Η Πάρος η Ωραία – Paros the Lovely
Έργα των Νίκου Καρποδίνη, Μαρίας Αγούρου, Νίκου Βούλγαρη, Σούζαν Ντάμπολ, Λιζ Κάρσον και Πέτρου Αυλίτη.

27 Ιουλίου – 24 Αυγούστου 2022
Εγκαίνια δεξίωσης: Τετάρτη 27 Ιουλίου 20:30 – 23:00
Ώρες γκαλερί: Τετάρτη έως Σάββατο 20:00 έως 23:00 & κατόπιν ραντεβού.
Κλείσιμο Υποδοχής: Τετάρτη 24 Αυγούστου 20:30 έως 23:00

Paros the Lovely – Η Πάρος η Ωραία, όπως λεγόταν στην αρχαιότητα είναι ο τίτλος της καλοκαιρινής έκθεσης 2022 στην Holland Tunnel, στην Παροικιά της Πάρου, με έξι καλλιτέχνες που έχουν στενή σχέση με την Πάρο. Το έργο τους αντανακλά και απεικονίζει τη ζωή στο νησί όπως ήταν.

Η διευθύντρια της γκαλερί Paulien Lethen ήταν μόνιμη κάτοικος Πάρου από το 1968 έως το 1982, όταν μετακόμισε στη Νέα Υόρκη. Έζησε την απλή ζωή στην εξοχή, με λάμπες πετρελαίου, νερό από πηγάδι, μεταφορά με γαϊδουράκι ή με τα πόδια καθώς υπήρχαν μόνο δύο αυτοκίνητα στο νησί (ταξί).  Είδε την άφιξη του ηλεκτρισμού, των τηλεφώνων και τρεχούμενο νερό, όπως επίσης τον τουρισμό να αυξάνεται.

Σε αυτή την έκθεση ο θεατής θα μεταφερθεί πίσω στο χρόνο, σε εποχές που έχουν εξαφανιστεί. Στο ιστορικό Azaris House στο κέντρο της Παροικιάς, στο ισόγειο, υπάρχουν πίνακες και γλυπτά, φωτογραφίες στον επάνω όροφο σε δωμάτια που δίνουν μια ιδέα για το πώς ήταν ένα σπίτι του 19ου αιώνα με έπιπλα αντίκες, κουρτίνες από δαντέλα, σιδερένια κρεβάτια και η τραπεζαρία στρωμένα με πορσελάνη, κρύσταλλο, ασημικά και λαμπάκια λαδιού.

Η Paros the Lovely έκθεση είναι αφιερωμένη στην Πάρο. Με αυτή την έκθεση η Paulien Lethen θέλει να δώσει κάτι πίσω και να ευχαριστήσει τους ανθρώπους της Πάρου, που ήταν γενναιόδωροι προς αυτήν και την οικογένειά της.

Η Paulien Lethen για τους καλλιτέχνες:
Η Susan Daboll με βοήθησε να πραγματοποιήσω το φωτογραφικό έργο Dimitris House που ήθελα να κάνω εδώ και καιρό. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 ήμουν στενός φίλος με τον Δημήτρη Λουκή, με το παρατσούκλι «ο Λεβέντης», έναν αγρότη από το Μαράθι. Είχε ένα παραδοσιακό αγρόκτημα πάνω από το αρχαίο ορυχείο μαρμάρου. Εκείνες τις μέρες πήγαινα συχνά εκεί με φίλους. Πίναμε το σπιτικό του ρακί, το κρασί, το ψωμί, τα τυριά και άλλους μεζέδες, ενώ χορεύαμε, τραγουδούσαμε και λεγαμε ιστορίες. Όταν η Σούζαν ήρθε από τη Νέα Υόρκη το 1998 για να με επισκεφτεί στην Πάρο, πήγαμε στο σπίτι του Δημήτρη. Τότε ήταν 94 και ήθελα να διατηρήσω σε φωτογραφίες τον τρόπο ζωής του. Έφτιαχνε τα πάντα μόνος του, καλλιεργούσε λαχανικά και φρούτα και κρατούσε αγελάδες. Ο Δημήτρης έχει φύγει, το σπίτι είναι ερειπωμένο, αλλά οι φωτογραφίες έχουν αποτυπώσει πώς ήταν. Για πρώτη φορά παρουσιάζουμε φωτογραφίες από αυτό το έργο. Απο Το 1998, η Susan Daboll ζει ανάμεσα στην Πάρο και στη Νέα Υόρκη.

Ο Νίκος Καρποδίνης ήταν γνωστός τσαγκάρης. Όλοι τον αγαπούσαν. Έφυγε από τη ζωή πριν από μερικά χρόνια σε πολύ μεγάλη ηλικία. Όταν δεν έφτιαχνε παπούτσια, ζωγράφιζε πολύχρωμες, χαρούμενες σκηνές της ζωής της Πάρου σε χαρτόνι στο εργαστήριό του πίσω από την Αγορά στο κέντρο της πόλης. Τα ψαροκάικα, οι ανεμόμυλοι, τα ζώα στα χωράφια, οι εκκλησίες και οι ντόπιοι άνθρωποι ήταν τα κοινά θέματα του. Περνούσα συχνά για να τον επισκεφτώ και μαζί με τις ζωγραφιές του, θα είναι στην έκθεση και το μικρό χειροποίητο σκαμπό του, που έσωσα.

Η Μαρία Αγούρου ήταν ζωγράφος από τη Μάρπησσα. Έφυγε από τη ζωή πριν από χρόνια σε μεγάλη ηλικία. Νεαρή πήγε στην Αθήνα για να γίνει καπελοποιός. Όταν μεγάλωσε, επέστρεψε στην Πάρο, όπου άρχισε να ζωγραφίζει σε ένα πρώην κουρείο, που βρισκόταν στη γωνία ενός παλιού καφέ στο κέντρο της Μάρπησσας. Την επισκεπτόμουν τακτικά στο στούντιό της, που ήταν γεμάτο με υπέροχους πίνακες που απεικονίζαν αυθεντικές σκηνές της παριανής ζωής σε όλες τις εποχές: το πάτημα των σταφυλιών, την οικογενειακή ζωή, γυναίκες με καπέλα, ακόμη και ένα γυμνό!

Η Elizabeth Carson ήρθε το 1970 από τη Νέα Υόρκη με τον σύζυγό της, τον ποιητή Jeffrey Carson, για να εγκατασταθούν στην Πάρο, όπου γίναμε φίλοι. Η δουλειά της προβάλλεται τακτικά στην γκαλερί Holland Tunnel. Σε αυτήν την έκθεση μια επιλογή από ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τη σειρά της Heroes of the Soil (Παριανή γεωργία από τη δεκαετία του ’70), Stone Translucence (αρχαία γλυπτά σε παριανό μάρμαρο) και κομμάτια από τη σειρά της Paros Church of the Hundred Doors 1700 Years. Η Ελίζαμπεθ και ο Τζέφρι Κάρσον ζουν στην Πάρο.

Ο Πέτρος Αυλίτης, από την Πάρο, συλλέγει φωτογραφίες της Παροικιάς του 20ου αιώνα: την πόλη, τους ανθρώπους, τη θάλασσα και το τοπίο. Οι όμορφες ατμοσφαιρικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες αντικατοπτρίζουν την ονειρική γαλήνη των βουνών, του ήσυχου λιμανιού και τα σακάκια χωρίς τουρίστες. Όλα αυτά που είναι σχεδόν αδύνατον να φανταστεί κανείς στις μέρες μας. Οι φωτογραφίες του Πέτρου Αυλίτη είναι ένας κρυμμένος θησαυρός και δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ ξανά σε έκθεση. Χαίρομαι που μπορώ να τις μοιραστώ σε αυτή την έκθεση. Ο Πέτρος Αυλίτης ζει και εργάζεται στην Πάρο.

Ο Νίκος Βούλγαρης είναι ζωγράφος και γλύπτης που ζει και εργάζεται στη Νάξο. Το έργο του έχει εκπροσωπηθεί τακτικά στο Holland Tunnel. Αν και δεν συνδέεται με την Πάρο όπως οι άλλοι καλλιτέχνες, χάιρομαι να συμπεριλάβω τα μοναδικά κεραμικά του γλυπτά σε αυτή την έκθεση. Οι ισχυρές μυστηριώδεις φιγούρες έχουν επιρροές από διαφορετικούς πολιτισμούς: κυκλαδίτικο καθώς και αφρικανικό και νοτιοαμερικάνικο.

Τα έργα του Νίκου Καρποδίνη και της Μαρίας Αγούρου που παρουσιάζονται αποτελούν μέρος της ιδιωτικής μου συλλογής και δεν πωλούνται. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, ημερολόγιο και καρτ ποστάλ με έργα του Νίκου Καρποδίνη θα είναι διαθέσιμα σε ειδική έκδοση της γκαλερί.

Οικία Αζάρη || Κέντρο Παροικίας || Πάρος
Email: hollandtunnelart@gmail.com
Τηλέφωνο: +30 6944 919445