Γιώργος Πίττας

Συνεντεύξη: Βασίλης Μπόνιος | Φωτογραφία: Παναγιώτης Καλκαβούρας

Αγάπησα τη Νάουσα του καπετάν Λινάρδου
και τις Λεύκες του μπαρμπα-Αρτέμη


Αθήνα, Παρίσι, designer, πετυχημένος επιχειρηματίας, ερευνητής, συγγραφέαςΜια ζηλευτή περιπλάνηση, με σημαντικούς σταθμούς και πολυσχιδή δραστηριότητα. Τι σας έφερε στην Πάρο και ποιo στοιχείο του νησιού σάς κράτησε εδώ;
Γνώρισα την Πάρο το 1975, την εποχή της αθωότητας, και αγάπησα τη Νάουσα του καπετάν Λινάρδου, τις Λεύκες του τελευταίου μυλωνά του νησιού, του μπαρμπαΑρτέμη, όταν το λιμανάκι της Νάουσας ήταν το πιο όμορφο ψαροχώρι των Κυκλάδων. Τότε, φοιτητής, αγόρασα ένα σπιτάκι στις Λεύκες. Από τότε κύλησε πολύ νερό σταυλάκι· η Πάρος άλλαξε, αστικοποιήθηκε· μαζί της, και οι άνθρωποι. Το δυναμικό των αξιών του νησιού, όμως, παραμένει ανεξάντλητο και προσπαθώ πάντα να βρίσκομαι κοντά του· άλλωστε, αυτό επιχειρώ να περιγράψω και στο βιβλίο που έγραψα για την Πάρο το 1997 με τίτλο «Οδοιπορικό στον τόπο και το χρόνο».

Στο βιβλίο σας για την Πάρο αναφέρεστε στη σχέση σας με τον τόπο, που βασίζεται σε δύο παραμέτρους: στο χρόνο και στη φροντίδα «ανάλογα με τα κάρβουνα που ρίχνεις στη φωτιά». Τι πιστεύετε ότι έχετε προσφέρει στο νησί;
Η επιλογή μου πριν από 20 χρόνια να δημιουργήσω το ξενοδοχείο Lefkes Village στις Λεύκες, το πιο καλοδιατηρημένο αλλά και πιο απόμακρο τότε χωριό της ενδοχώρας της Πάρου, ήταν πρόκληση και προσωπικό στοίχημα μαζί. Ήταν αφορμή για να αποδείξω ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα θα μπορούσε να αναπτυχθεί στηριγμένος όχι στα τρία S (sun, sea, sand), αλλά στα τρία Π (ποιότητα, περιβάλλον, πολιτισμός). Όσον αφορά την προσφορά μου στο νησί, εκτός του παραδείγματος, θεωρώ ότι τόσο η έκδοση του βιβλίου μου για την Πάρο όσο και η συμμετοχή μου στον δημόσιο διάλογο για την αξιοποίηση των πολιτιστικών κοιτασμάτων του νησιού (αρχαία λατομεία, γαστρονομία, οινοτουρισμός) έχει συμβάλει στον γενικότερο προβληματισμό για μιαν άλλου τύπου ανάπτυξη στο νησί.

Έχετε διατελέσει μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΤΕ, είστε μέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, αλλά και ο εμπνευστής του «Ελληνικού Πρωινού» του ΞΕΕ. Ποια είναι η εμπειρία σας από την προσπάθεια αυτήν;
Η γαστρονομία αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον εμπλουτισμό των τουριστικών υπηρεσιών, καθώς και για τη συγκρότηση της πολιτιστικής ταυτότητας κάθε τόπου. Το «Ελληνικό Πρωινό» επιχειρεί να γνωρίσει στους επισκέπτες κάθε ξενοδοχείου όχι μόνο γεύσεις και προϊόντα, αλλά και την ευρύτερη γαστρονομική κουλτούρα κάθε τόπου. Τα ταξίδια μου σε όλη την Ελλάδα για τη διαμόρφωση των τοπικών προτύπων «Ελληνικού Πρωινού» κάθε περιοχής, όπου συναντώ εξαιρετικούς παραγωγούς, αλλά και η απήχηση που αυτό έχει στα ξενοδοχεία, μου επιβεβαιώνουν την πεποίθηση ότι κάτι καινούργιο γεννιέται στη χώρα μας. Η πίστη στην ποιότητα και την εντοπιότητα.

Πελάτεςφιλοξενούμενοι. Πώς διατηρείτε το πνεύμα της φιλοξενίας στο LefkesVillage;
Εκτός των τυπικών υπηρεσιών του ξενοδοχείου, επιθυμία μου είναι οι φιλοξενούμενοιπελάτες να γνωρίσουν όσο καλύτερα μπορούν την Πάρο και τον αιγαιοπελαγίτικο πολιτισμό γενικότερα. Οι ξεναγήσεις που τους κάνω ο ίδιος στο Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού του Αιγαίου, η γευσιγνωσία κρασιών και τυριών του Αιγαίου, τα μαθήματα μαγειρικής, το εστιατόριο με τις ιδιαίτερες τοπικές γεύσεις, οι περίπατοι στους κήπους με τα φρουτόδεντρα, η καθοδήγηση που τους παρέχεται για μέρη τα οποία αξίζει να επισκεφθούν, η καλή διάθεση και η ζεστή συμπεριφορά όλου του προσωπικούθεωρώ ότι δημιουργούν ένα κλίμα φιλόξενο και οικογενειακό.

Θα θέλαμε να συστήσετε στους αναγνώστες μας το μικρό σας μουσείο.
Το μικρό μου μουσείο είναι το πιο αγαπημένο μου δημιούργημα. Εδώ ο επισκέπτης κάνει μια βουτιά στον παραδοσιακό πολιτισμό των νησιών του Αιγαίου Αρχιπελάγους. Οι τρεις εκθέσεις, η «Ποιητική της πέτρας», η «Ποιητική της μαστοριάς» (με εκθέματα από την τέχνη του ξύλου, του σιδήρου και της αγγειοπλαστικής) και η «Ποιητική της ζωής» (υλικό από τα πανηγύρια και τα καφενεία του Αιγαίου), αποδεικνύουν πως ο πολιτισμός της «φτώχειας» έχει πολλά μαθήματα να δώσει στους ανθρώπους της σύγχρονης εποχής. Και, βέβαια, η μεγαλύτερη χαρά μου είναι η ώρα της ξενάγησης των επισκεπτών σαυτό.

Tι συμβουλή θα δίνατε στον νέο δήμαρχο της Πάρου;
H συμβουλή μου στον νέο δήμαρχο της Πάρου είναι η συμβουλή που θα έδινα σε οποιονδήποτε δημοτικό άρχοντα της Ελλάδας: ότι πρέπει να είναι δήμαρχος όλης της τοπικής κοινωνίας και να αξιοποιεί όλο το ανθρώπινο δυναμικό του τόπου, μακριά από λογικές εξυπηρέτησης της εκλογικής πελατείαςκάτι που φαντάζει ακατόρθωτο για την έως τώρα ελληνική νοοτροπία. Τέλος, να επιλύει τα τωρινά προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα να σχεδιάζει και το μέλλον, διότιαν δεν το κάνει τώραθα του εμφανιστεί αύριο ως δυσεπίλυτο πρόβλημα.