Αγαπούσε το χορό. Όλοι το γνώριζαν αυτό. Πολλοί θυμούνται τα πάρτι στο ταρατσάκι. Ιδίως αυτά του δεκαπενταύγουστου.
Η γνωστή Ειρήνη Βαρούχα-Χριστοδουλο
πούλου γεννήθηκε στην Πάρο στο τέλος του 19ου αιώνα, πήγε σχολείο την Αίγυπτο, σπούδασε στην Αθήνα και το Βερολίνο.
Γύρισε στην Ελλάδα για να υ
πηρετήσει την αρχαιολογία. Συνέχισε μέχρι το τέλος της ζωής της να παραθερίζει στο σπίτι της στην Παροικιά, όπου δεξιωνόταν πλήθος φίλων και γνωστών υπό τον ήχο του γραμμοφώνου.

Τα κουτιά των αναμνήσεων, σαν κι αυτά που όλοι έχουν ένα.
Μικρές
προσωπικές συλλογές από ετερόκλητα αντικείμενα στην Ιστορική-Λαογραφική Συλλογή του Δήμου Πάρου που φυλάσσεται στο Κτήριο Τεχνών (Δημητρακόπουλου) στην Παροικιά.
Τι ιστορίες έχουν άραγε να μας αφηγηθούν τα αντικείμενα της συλλογής; Είναι άραγε ένα μουσείο σαν ένα μεγάλο κουτί μνήμης της κοινότητας;

Οι αναμνήσεις που βρέθηκαν στο χειρόγραφο ημερολόγιο του Π. Στάη γίνονται η πρώτη ύλη στα χέρια της εικαστικού Ράνιας Μπέλλου. Ράνια Μπέλλου · Immortal Love or Ode to the Past, 2017.
Βιβλίο με κείμενο: 30 σχέδια σε χρωματιστά χαρτιά, 30 x 42 cm.

Φεστιβάλ Πάρου
12, 13 & 14 Ιουλίου 2019

Πάρος: τόπος φτιαγμένος από ιστορίες


Το Φεστιβάλ Πάρου για δεύτερη συνεχή χρονιά, μας ξεναγεί σε μια διαφορετική Πάρο και μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε το νησί μέσα από τις ιστορίες, τις αφηγήσεις, τα βιώματα, τις μνήμες και τις αναμνήσεις των ανθρώπων της. Οι ιστορίες που ξεχάσαμε, οι αναμνήσεις που δεν διηγηθήκαμε, τα βιώματα που δεν κατέγραψε η επίσημη ιστορία έχουν τον πρώτο λόγο στο πλούσιο και πρωτότυπο πρόγραμμα δράσεων πολιτισμού, που έχει επιμελώς σχεδιαστεί για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους, επισκέπτες και ντόπιους.

Το φετινό Φεστιβάλ βασίζεται στο συμμετοχικό ερευνητικό πρόγραμμα δημόσιας ιστορίας που διεξήχθη στο νησί σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και με το Heritage Management Organization. Σκοπός αυτής της εκτενούς έρευνας δημόσιας ιστορίας ήταν να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τους ανθρώπους του νησιού να αναλάβουν δράση ώστε να ξεδιπλώσουν το παρελθόν τους, να ξαναδιαβάσουν το παρόν τους και να φτιάξουν το νησί όπως αυτοί το ονειρεύονται. Οι μαρτυρίες των ανθρώπων· ιστορίες μεγάλες και ιστορίες μικρές, οι ιστορίες των αντικειμένων μιας άγνωστης συλλογής που συγκροτήθηκε με την ευχή της ίδρυσης ενός μουσείου για την Παροικιά, ενός μουσείου για τον νεότερο πολιτισμό της Πάρου πλέκουν τον κορμό του εκθεσιακού προγράμματος του Φεστιβάλ.

Η σύγχρονη τέχνη, με την συμμετοχή σημαντικών εικαστικών καλλιτεχνών, έρχεται να σχολιάσει κριτικά το έργο της ιστορίας. Είναι άραγε η ιστορία μια πολυτέλεια που έχουν λίγοι; Είναι η αφήγηση του παρελθόντος αποκλειστικό προνόμιο των ειδικών επιστημόνων; Ποια ιστορία θέλουμε να πούμε εμείς για την Πάρο; Παράλληλα με τις εκθέσεις και τους επισκέψιμους ιστορικούς χώρους, μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων, βιωματικών εργαστηρίων και ξεναγήσεων θα δώσουν την ευκαιρία στο κοινό να εμπλακεί ενεργά στην αφήγηση της ιστορίας, να παρατηρήσει τον οικισμό και να ανακαλύψει ίχνη ενός άγνωστου παρελθόντος.

Το πλούσιο και διασκεδαστικό πρόγραμμα συμπληρώνει η μουσική. Συναυλίες και μουσικές εκδηλώσεις σε αναπάντεχες μεριές της Παροικιάς μας προτρέπουν να γνωρίσουμε τον οικισμό και να γνωριστούμε μεταξύ μας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Φεστιβάλ Πάρου ΕΔΩ.